Finsbråten legges ned: De ansatte gruer seg til å måtte ut på jobbmarkedet
19 ansatte mister jobben når Finsbråtens fabrikk på Eidsvoll legges ned til høsten.
De har alle tre lang fartstid i Finsbråten. Nå er trioen Marit Olstad (fra venstre), Nina Hansen og Heidi Solberg usikre på hva framtida vil bringe.
Erlend Angelo
erlend@lomedia.no
Det har vært en seigpinet kamp for videre drift de siste årene på Finsbråten-anlegget utenfor Eidsvoll sentrum. For allerede i 2018 fikk de ansatte beskjed om anlegget skulle stenges ned, all produksjonen skulle flyttes andre steder.
Selve pølseproduksjonen forsvant til Leiv Vidar og Hønefoss, men deler av produksjonen ble til slutt igjen på Eidsvoll, og dermed overlevde bedriften i noen år til. Men like etter påske i år fikk de ansatte likevel høre det de har ventet på lenge: Nå er det kroken på døra. Bedriften Finsbråten legges ned, 71 år etter at brødrene Finsbråten startet opp.
– Det er trist, så klart. Men vi ante hva som kom, vi har jo følt på dette lenge, sier tillitsvalgt Marit Olstad til NNN-arbeideren.
Scandza-avgjørelse
En ting er det som hendte i 2018, men vi må spole tilbake til 2014 for det mange av de ansatte mener er grunnen til at bedriften nå forsvinner: Nemlig da Scandza kjøpte opp selskapet fra Finsbråten-familien.
Les også: Kjøttindustrien kom i havn med lønnsforhandlingene – her er de nye satsene
Siden den gang har det blitt investert null og niks, ifølge de ansatte. Og da er det vanskelig å hevde seg med effektiv produksjon.
– Vi ble lovet gull og grønne skoger ved oppkjøpet, men i dag ser vi resultatet, sukker Olstad og flere av hennes kolleger.
40 år på jobb
En av dem er Nina Hansen. Hun har jobba i Finsbråten siden 1982. Heidi Solberg har «bare» 22 år i bedriften. Og de to er ikke i en særstilling. Av de 19 ansatte som ble igjen etter den store nedbemanninga i 2018, så har de aller fleste mange år på baken i bedriften.
På det meste jobba det mellom 160-180 i fabrikken og med tilknytta sjåfører.
– Det er litt laber stemning her nå. Vi har jo hatt et veldig godt arbeidsmiljø i mange år, og stabil arbeidskraft, sier Hansen.
– Vi står jo på, så klart. Arbeidsmoralen er jo her fortsatt, sier Solberg – før hun sier at de forventer å få oppsigelsen 31. mai, siden de har fem måneders oppsigelsestid.
Redder AFP?
Begge de to er i 50-årene og ser ikke nødvendigvis fram til å prøve seg på jobbmarkedet.
– Det blir jo ikke lettere å finne seg jobb når man er i vår alder. Det er lite industri igjen her i traktene, så det blir nok en utfordring, sier de to.
Torgeir Naug håper AFP-en reddes for både ham og kona.
Erlend Angelo
Både Torgeir Naug og kona er få måneder unna å nå pensjonsalder når bedriften stenger i oktober. Nå håper han at det blir en ordning der de får redda AFP-en.
– Jeg skulle jo egentlig gå av med pensjon snart, jeg håper jeg kan få jobbe litt på Leiv Vidar en stund så jeg får redda AFP-en, sier Naug.
Scandza: – Nødvendig grep
NNN-arbeideren har vært i kontakt med Scandza, og sier det er for et fremtidsgrep å legge ned anlegget på Eidsvoll.
«Vi skulle veldig gjerne fortsatt på Gruemyra, men skulle produksjon her ha blitt konkurransedyktig på lang sikt, ville det kreve enormt store investeringer – som ikke er hensiktsmessig og som vi ikke har muligheter til som liten aktør» skriver kommunikasjonsdirektør Silje Oraug-Rygh i en epost.
«De 19 ansatte på Gruemyra har gjort en kjempeinnsats de siste årene for å få dette til å fungere, dessverre er markedet tøft for en liten utfordrer som Finsbråten, og anlegget vi har leid på Gruemyra er ikke rigget for fremtiden. De betingelsene vi har blitt tilbudt fremover er dessverre heller ikke forenlig med forsvarlig økonomisk drift» skriver Scandza-direktøren.
Hun sier videre at de har tro på merkevaren Finsbråten, som de vil utvikle videre.
Men andre steder enn på selve Finsbråten-anlegget, altså. For der er det kroken på døra. For godt, denne gangen.
Drammen fengsel legges ned: – Det som skjer nå, rokker ved hele livet vårt