Gøran Nyberg har hatt nok å holde på med den siste uka, men nå føler klubblederen ved Freia at ting holder på å roe seg.
Erlend Angelo
Freia-tillitsvalgt fortsatt spent på forbrukernes reaksjon: – Det har vært litt av en uke
Den heftigste stormen ser ut til å ha lagt seg for den mye omtalte Freia-boikotten. Men klubbleder Gøran Nyberg klarer ikke senke skuldrene helt ennå.
erlend@lomedia.no
– Ja, den siste uka har vært interessant. Det kan du trygt si.
Gøran Nyberg er klubbleder for dem som produserer Freia-produktene på Rodeløkka i Oslo.
Den siste uka har han vært å se på TV, i nettaviser og i papiraviser. Han er booka for en ny runde i radiostudio på Marienlyst dagen etter at NNN-arbeideren møter ham i møtekontoret «Smil» i fabrikklokalene i Oslo.
Der er også «stor-fraksjonen» fra næringskomiteen fra Stortinget, det vil si representanter fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet.
Nyberg forsøker så godt som mulig å oppsummere den siste uka og de ansattes standpunkt overfor politikerne.
– Vi opplever jo at det har snudd nå. Det hadde vært katastrofalt om kjedene hadde sluttet å selge Freia-produkter, sier Nyberg.
Les mer: Freia-boikott: – Folk er bekymra for arbeidsplassene
Stortingsfraksjonen poengterte at det må gå an å ha to tanker i hodet samtidig, og at norske myndigheter følger et internasjonalt system med sanksjoner.
Fraksjoneringsmøte på Freia, der næringskomiteen ved Arbeiderpartiet og Senterpartiet, samt Grünerløkka Ap var til stede, i tillegg til NNN og ansatterepresentanter.
Erlend Angelo
I EU jobbes det nå intenst med den ellevte sanksjonspakken.
Fortsatt usikker
Freia-boikotten har egentlig sitt opphav i Sverige, der debatten omkring Mondelez' rolle i Russland startet i mai.
Her til lands smalt det for åtte dager siden, da SAS gikk ut med nyheten om at de stopper salget av Freia-produkter på sine ruter.
Bakgrunnen for det hele var at Mondelez, som er heleier i både Freia og Marabou, fortsatt har tre fabrikker i Russland.
I slutten av mai havnet det store snacks-konsernet derfor på svartelisten til Ukrainas antikorrupsjonsmyndighet.
I Norge var det flere selskap som gjorde som SAS. Dagligvarekjedene har derimot ikke nektet salg av Freia, mens andre selskap har snudd og igjen selger Freia-produkter. Flere har fått kritikk for en selektiv boikott. Ord som symbolpolitikk og hykleri har kommet fra flere hold.
Mondelez eier og produserer mye mer enn Freia, som utgjør bare omtrent 0,7 prosent av det amerikanske konsernets omsetning.
Erlend Angelo
– Vi opplevde møtet med Utenriksdepartementet på onsdag som veldig oppklarende. Vi følger det snudde litt med det møtet, sier Nyberg.
Nedskalerer i Russland
Om det er boikott eller andre grunner til det, vet ikke Nyberg, men torsdag kveld gikk Mondelez ut med beskjed om at de nedskalerer Russland-aktiviteten ytterligere.
Det er ikke snakk om et salg, slik Nyberg tolker pressemeldingen, men at den russiske virksomheten avgrenses helt.
– Jeg har fortsatt ikke rukket å snakke med noen i ledelsen her om det, men jeg tolker det dit hen at Mondelez vil nedskalere ytterligere, sier Nyberg – noe han mener er gledelig.
Skuffet over utsagn
Klubblederen setter derimot liten pris på selskap og enkeltpersoner som indirekte har beskyldt Freia for å sponse Putins krigsmaskin.
Særlig ordene fra Alfred Bjørlo, Venstres næringspolitiske talsperson, må Nyberg innrømme provoserte.
«Dette er en boikott som kommer nedenfra, og som viser at Næringslivs-Norge og Organisasjons-Norge bryr seg. De vil ikke være med å bidra til at Mondelez sponser den russiske krigskassa. Jeg tror og håper boikotten vil bre om seg» sa blant annet Bjørlo til NTB.
– Vi opplevde kommentarenes hans som under beltestedet, sier Nyberg.
Også i Sverige er det et parti som på flere måter ligner Venstre som har tatt i kraftigst i debatten. «Döda barn dricker inte O’boy helt enkelt. Det är det frågan handlar om», sier Joar Forssell ifølge Aftonbladet.
Liberalarna-politikeren har sendt brev til den svenske kongen, og det svenske hoffet vurderer nå om Marabou ikke lenger skal få være leverandør til kongefamilien.
Fortsatt usikkerhet
I Norge ser derimot gemyttene til å ha roet seg. Men klubbleder Nyberg tør ikke hvile ut helt ennå, til tross for at de fleste selskapene har tatt dem inn i varmen igjen.
– Vi venter fortsatt litt på hvordan forbrukerne reagerer. Men vi håper jo at det stilner, sier Nyberg.
Freia utgjør bare 0,7 prosent av Mondelez' omsetning, ifølge klubblederen. Og de ansatte sier at de jobber på Freia, selv om det offisielt står Mondelez på lønningsslippen.
– Det er forbrukerne som har det siste ordet. Det blir noen spennende uker framover.
Else Marie Eide (sekretær) og Glenn Holter (nestleder) er glad for jobben klubbleder Gøran Nyberg har gjort for Freia den siste uka.
Erlend Angelo
Les også: Flottere kantine finnes neppe: Freia-sjefen engasjerte Edvard Munch
Mest lest
– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.
Martin Guttormsen Slørdal
300 yrkesskadde nordmenn rammes av hull i loven. Rune har venta i 13 år
I framtida skal du leve av pensjon. Derfor er det lurt å kunne noe om pensjonssystemet.
Brian Cliff Olguin
Forvirret av pensjon? Her er en oversikt
TØFFE TAK: Erlend Overvik beskriver årene hvor han kjempet for å få komme tilbake til jobb som en stor påkjenning for både ham og familien. Det har gjort at gleden han alltid hadde når han skulle på jobb er borte. Tilliten til systemet og ledelsen er heller ikke der lenger. Selv om han ikke føler han må passe på hva han gjør, forteller han at han går litt på tå-og-hev når han nå har fått komme tilbake på arbeidsplassen.
Martin Guttormsen Slørdal
Erlend ble utestengt fra jobb i fire år. Tillitsvalgt forteller om fryktkultur
– Dette vil hjelpe noe utrolig, forteller en tydelig prega Rune Sundmoen.
Martin Guttormsen Slørdal
Rune ble tilkjent millioner for sin yrkesskade. Etter 13 år får han omsider pengene
Kokkene Jarle Quist og Vendela Fremstad trodde de var på vei mot fast jobb i Equinor, men fikk nedslående nyheter. Nå går de og 29 andre til søksmål mot oljeselskapet.
Jonas Fagereng Jacobsen
– Jeg er kvalifisert til alle de jobbene jeg søker på, men får dem ikke
Den tidligere sykepleieren mener mulighetene for endring av syn på seksualitet, parforhold og intime behov hos eldre med demens ligger i neste generasjon helsepersonell.
Anita Arntzen
Skulle ønske hun fikk spørsmål om sexlivet da mannen flyttet på sykehjem
Kokk Vebjørn Furuseth har mye løfting, ståing og gåing i jobben. Han vil ha uttelling for jobben han gjør i dag i form av Avtalefestet pensjon (AFP).
Tormod Ytrehus
Kokken Vebjørn krever ny «sliterpensjon»
Den svenske regjeringen mener loven er nødvendig for å få kontroll på det de mener er et økende antall papirløse i Sverige. (Arkivbilde)
Linn Cathrin Olsen / NTB
Sykepleiere og lærere kan bli pålagt å anmelde papirløse mennesker
Brian Cliff Olguin
14 ting må du passe på når jobben skal kutte stillinger
Debatt
Hadde Erna Solberg vore avhengig av bustønad, kunne ho ha blitt kasta ut av bustaden sin om ho ikkje hadde oversikt over eiga inntekt, skriv Trine Østereng.
Jan-Erik Østlie
Erna Solberg er raus med dei mektige og hard mot dei med minst
Petter Sørnæs / Posten
Eldre fikk tilbud om praktisk hjelp fra Posten. Nå kan tjenestene bli landsomfattende
I mai 1908 ble det tatt en prøvetur mellom Molde og Batnfjordsøra i det som ble den første norske rutebilen. Bilen var fransk av merket «Unic», og det er rutebileier Johan Aarøe som sitter bak rattet.
Erik J. Birkeland/Norsk Teknisk Museum
Denne bilen startet Norges eldste bilrute. Nå går det 18 avganger om dagen her
Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.
Jan-Erik Østlie
Senterpartiet forlater venstresiden: Stor skuffelse i Arbeiderpartiet
Renholdsassistent Alexander Skadberg har gjennom sine fem år på sokkelen fått en stolthet og trivsel i jobben. Hans opplevelse av å bli utsatt for fordommer kom derfor bardust på.
Arkivfoto: Tord Paulsen, Khrono
Alexander ble satt ut av kommentaren han fikk på pauserommet
Fra 1. april i år ble det helt forbudt å bruke innleid arbeidskraft for byggebransjen i Oslo, Viken og Vestfold.
Tormod Ytrehus
Forbud mot innleie skal gi flere fast jobb. Sånn har det ikke gått
Han har vært medlem, tillitsvalgt og leder i E-verkenes fagforening Vestland i to perioder fra 1977 og fram til i dag, altså i 46 år. Arild Horsevik reagerer blant annet på kraftgiganten Evinys opptreden i forbindelse med nedbemanningene i konsernet.
Leif Martin Kirknes
Arild syns kraftgiganten oppfører seg skammelig overfor sine ansatte
Sparebank 1 Forsikring er den største leverandøren av hybridpensjon i markedet. Nå har Sparebank 1 Gruppen valgt hybrid for sine egne ansatte.
Ole Palmstrøm
Lite LO kan gjøre for å presse Sparebank1 på renter, mener Jørn Eggum
Det har vært solindustri i Glomfjord i 28 år. Sandra Roksøy var tillitsvalgt da oppsigelsene kom i slutten av august i år.
Egil Brandsøy/ Industri Energi
Regjeringens solsatsing kom for seint – Sandra mistet jobben
SAMSTEMTE: Richard Storevik i Fellesforbundet vil åpne for strengere regulering av bankene. Det er noe Andreas Sjalg Unneland i SV kan stille seg bak.
Roy Ervin Solstad og Terje Pedersen / NTB
Fagforeningsleder vil ha oppgjør med grådige banker. Nå får han støtte
Joe Biden avla streikende bilarbeidere et historisk besøk i Michigan tirsdag. Aldri før har en president fysisk møtt opp for å vise sin støtte til streikende i USA.
Evan Vucci / AP / NTB