JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagbevegelsen i USA

Kelloggs-streik kronet med seier etter 11 uker: – Vi har ikke gitt oss på noe, sier forbundsleder

En 11 uker lang streik er over for 1.400 Kelloggs-ansatte i USA – blant annet etter at president Biden støttet de streikende.
Arbeidsminister Marty J. Walsh og BCTGM-president Anthony Shelton støttet de streikende ved Lancaster-anlegget i oktober.

Arbeidsminister Marty J. Walsh og BCTGM-president Anthony Shelton støttet de streikende ved Lancaster-anlegget i oktober.

Shawn T Moore / Department of Labor

erlend@lomedia.no

Omtrent 1.400 Kelloggs-ansatte har vært en del av den 11 uker lange streiken i Kelloggs-konsernet, kjent for sine frokostblandinger.

Streiken har fått stor oppmerksomhet, særlig etter arbeidsgiveren rett fram sa at de ville ansette streikebrytere – noe som fikk president Joe Biden til å komme med sin støtte til de streikende:

– Permanent erstatning av streikende arbeidere er et eksistensielt angrep på foreningen og medlemmenes jobber og levebrød. Jeg har lenge vært motstander av erstatning av streikende og støtter sterkt lovforslag som forbyr det, sa Biden i en offisiell uttalelse.

Kutt, kutt, kutt

Streiken ble i all hovedsak utløst for å forsvare eksisterende goder de ansatte hadde gjennom tariffavtalen, som skulle fornyes i høst.

– Vi kjemper for vår framtid, sa den lokale fagforeningslederen Trevor Bidelman under streiken ifølge theguardian.com.

Arbeidsgiveren ønsket å fjerne pensjon for nyansatte og fjerne automatisk justering av minstelønna – i tillegg til endringer i ferie og feriepenger. I tillegg har de villet endre på ansiennitetstillegg, så det tar lenger tid å få lønnstilleggene.

De ansatte skal også ha blitt truet med «offshoring» – altså at jobbene sendes til utlandet, det vil si Mexico i dette tilfellet.

Beholder goder – og jobbene

Den nye femårsavtalen, som ble stemt fram 21. desember, sier derimot at Kelloggs ikke skal legge ned noen av de fire anleggene i USA i løpet av avtaleperioden, altså fram til oktober 2026.

Automatisk regulering av minstelønn beholdes, pensjonsordninga forbedres og det skal samtidig bli lettere å få fast ansettelse.

– Våre streikende medlemmer har modig stått på kravene og ofret mye for å få på plass en rettferdig avtale. Vi har fått til bedringer og ikke gitt oss på noe, sier BCTGM-president Anthony Shelton.

Den spesielle ansiennitetsordningen, som gir nyansatte dårligere lønn, forsvinner ikke, men endres, opplyses det.

Striketober

Fagforbundet Bakery, Confectionery, Tobacco Workers and Grain Millers' International Union (BCTGM) har vært involvert i flere større streiker i høst – en høst så preget av streiker i USA at den fikk tilnavnet striketober.

• Les også: Oreo-streiken endte i seier

Nå returnerer de ansatte på Kelloggs 27. desember.

– Det blir vanskelig, det er mye tillit som må repareres, sier Dan Osborn, fagforeningsleder for Omaha-fabrikken, ifølge Reuters.

• Les også: Starbucks-eier brukte fanger i tyske konsentrasjonsleirer som argument mot fagorganisering

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i mat- og drikkevareindustrien.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse