JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sund laksepakkeri konkurs. Sekkingstad overtar:

Laksearbeidere kan miste millionerstatning fordi bedriften gikk konkurs. Nå vil Rødt endre loven

Arbeidstakere i en konkursbedrift kan få de samme rettighetene som ved oppkjøp, hvis loven endres slik Rødt vil.
Rødts stortingsrepresentant Bjørnar Moxnes vil ta opp igjen forslaget om å endre arbeidsmiljøloven slik at konkursrammede arbeidere har samme rettigheter som om bedriften blir solgt.

Rødts stortingsrepresentant Bjørnar Moxnes vil ta opp igjen forslaget om å endre arbeidsmiljøloven slik at konkursrammede arbeidere har samme rettigheter som om bedriften blir solgt.

Jan-Erik Østlie

torgny@lomedia.no

Etter at Sund laks og Sund laksepakkeri har gått konkurs har de ansatte svært få rettigheter. Men hvis et firma hadde kjøpt opp virksomheten, ville de ansatte hatt krav på videre jobb, med de samme betingelsene. Dette kalles virksomhetsoverdragelse. Disse bestemmelsene i arbeidsmiljøloven gjelder ikke ved konkurs.

• Les også: Laksearbeidere skulle få 20 millioner kroner i erstatning. Nå kan de tape alt

Unntak i arbeidsmiljøloven

For et år siden behandlet Stortinget et forslag fra Rødt om å fjerne unntaket. Partiet mente at de samme bestemmelsene skulle gjelde ved konkurs som ved oppkjøp. De samme lønns- og arbeidsvilkårene skulle gjelde. Uten unntaket i arbeidsmiljøloven ville også tariffavtalen gjelde i den nye bedriften.

p

Bedriften på Skaganeset på Sotra har hatt en turbulent historie de siste årene. Bedriften ble rikskjent under navnet Norse Production da over 70 polske arbeidere gikk til streik for tariffavtale. De vant og fikk tariffavtale. Etter et halvt år gikk bedriften konkursen. Ingen av de organiserte arbeiderne fikk jobb i det nye firmaet, Sund laks. Arbeiderne gikk til sak, og vant. Bedriften måtte betale opp mot 20 millioner kroner i erstatning, men på onsdag denne uken ble det på ny åpnet konkurs.

Vil utrede forslaget

Sekkingstad AS som eier anlegget, leverer fisken til foredling og selger produktene har garantert at de ansatte får fortsatt jobb ved bedriften. Om det skjer i Sekkingstads regi eller i et nytt firma er det opp til bostyrer å avgjøre.

Da Stortinget behandlet Rødts forslag avviste Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre forslaget ved å henvise til EU-retten. Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet foreslo at regjeringen skulle utrede spørsmålet om å fjerne denne bestemmelsen i arbeidsmiljøloven og så komme tilbake til Stortinget med et forslag. Disse partiene avviste at EU-retten satte en stopper for å endre loven. Flertallet i Stortinget avviste både Rødts og de andre partienes forslag.

• Les også: Laksemilliardæren har i årevis jobbet for å knuse fagforeningen. Her er hele historien

Må tette hullet

– Saken med Sund laks viser at det er nødvendig å tette dette hullet i lovverket. Hvis arbeidsmiljøloven hadde vært endret ville det fortsatt vært tariffavtale ved bedriften, mener Rødts stortingsrepresentant Bjørnar Moxnes.

Han mener også at dagens ordning hvor det er mulig å spekulere i en konkurs, er med på å svekke arbeidstakernes medvirkning.

Fremmes på nytt

– Kommer dere til å fremme dette forslaget på nytt?

– Ja, det skal vi gjøre. Den siste utviklinga i saken bør få regjeringspartiene til å vurdere forslaget på nytt. Vi tar den nye arbeidsministeren på ordet når han sier at han er opptatt av trepartssamarbeidet og hvordan vi løser problemer på arbeidsplassen. Denne saken er et av de grelleste eksemplene vi har sett på fagforeningsknusing, sier Moxnes.

Annonse
Annonse