JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nå skal norsk laks erobre India: – Tror på vekst for norsk fiskeindustri

Norge har landet en historisk avtale med India, som blant annet sikrer null toll på norsk laks. Et enormt potensial, mener Jan Christian Vestre.
Næringsminister Jan Christian Vestre er svært fornøyd med den nye handelsavtalen som EFTA-landene har forhandlet fram med India.

Næringsminister Jan Christian Vestre er svært fornøyd med den nye handelsavtalen som EFTA-landene har forhandlet fram med India.

Erlend Angelo

erlend@lomedia.no

I dag har norsk laks 33 prosent toll inn til India. Og tollen har vært gjenstand for til dels store svingninger. Nå skal den ned til 0 prosent i løpet av de neste fem årene.

Det får norsk sjømatindustri til å juble. Blant dem Polar Quality, som i dag har omtrent halvparten av laksemarkedet i India. Som per i dag er forsvinnende lite .

– Eksporten til India utgjør kanskje en prosent av vår omsetning. Vi har 17 ansatte der, som jobber med distribusjon og salg. Vi håper absolutt på stor vekst nå, sier Jarle Solemdal, som er styreleder i selskapet, til NNN-arbeideren.

Håper på flere arbeidsplasser

Volumet for eksport av norsk fisk er i dag forsvinnende lavt til India. I fjor eksporterte 1,2 millioner tonn laks totalt – kun 26 av disse 1,2 millionene gikk til India.

– Laks i India er i dag som østers her i Norge, det er noe man unner seg en sjelden gang på restaurant, sier Solemdal.

Det er med andre ord rom for vekst i landet med flest innbyggere av alle i verden – 1,4 milliarder, hvor av rundt 900 millioner er regnet som fiskespisende.

India har gått Storbritannia som verdens femte største økonomi. Nå for store deler av norsk industri, ikke bare fisken, null toll inn til India i løpet av en femårsperiode.

– Her er det enorme muligheter for norsk næringsliv, inkludert fisk. Etter EØS-avtalen blir dette vår viktigste handelsavtale. Det er en ung befolkning som er opptatt av kvalitet. I dag har laksenæringa opplevd stor uforutsigbarhet. Nå får de en helt annen mulighet, og jeg håper de griper den, sier næringsminister Jan Christian Vestre til NNN-arbeideren.

Både han og Polar Quality håper det vil gi vekst også for norsk fiskeindustri.

– Jeg tror på vekst både i indiske og norske arbeidsplasser. Vi har opprettet et lite røykeri og en liten avdeling for filetering i India, for eksempel. Men dette er mest for overskuddsfisk. I dag sender vi vår røyka fisk fra Polen til India – med handelsavtalen kan vi velge å gjøre dette i Norge, mener styreleder Solemdal.

Jarle Solemdal håper norsk fiskeeksport og norsk fiskeindustri vokser når tollen til India fjernes.

Jarle Solemdal håper norsk fiskeeksport og norsk fiskeindustri vokser når tollen til India fjernes.

Erlend Angelo

Lite oppmerksomhet

Den nye frihandelsavtalen med India er jobbet med i mange år. Vestre selv kaller avtalen for en «game changer» – men siden signeringa den 10. mars har den ikke fått veldig stor oppmerksomhet.

Det var litt av grunnen til at Nærings- og fiskeridepartementet organiserte et frokostmøte torsdag. Blant gjestene var professor Kalle Moene. Han advarte næringslivet mot å være for blåøyd når de skal inn i en stor og annerledes økonomi enn den norske.

– Jeg har selv vært lite kritisk til Kina i min ungdom. Ikke gjør den samme tabben nå når dere går inn India! Næringslivet har kanskje interesse av å tone ned menneskerettigheter, og der har India sine problemer, sa Moene.

Som likevel gratulerer regjeringen med handelsavtalen, som han kaller for imponerende av flere grunner.

– Dette er dobbeltseier: Det er pluss for EFTA-landene, og regjeringen i India har vært skeptisk til flere handelsavtaler.

Moen mener frihandel tradisjonelt har vært en sak for venstresiden i politikken.

– Frihandel er ikke bare næringsliv. Det har også vært viktig for å bygge ned privilegier for dem som eier jord og så videre. Handel har ofte gått sammen med utviklingen av velferdsstaten i de fleste land, sier Moene.

Kalle Moene mener venstresiden i politkken må sette pris på de positive sidene som kommer med internasjonale handelsavtaler.

Kalle Moene mener venstresiden i politkken må sette pris på de positive sidene som kommer med internasjonale handelsavtaler.

Erlend Angelo

Gjennombrudd for arbeiderrettigheter

Og den rykende ferske handelsavtalen med India kan spille en viktig rolle for indiske arbeidere. Avtalen, som er inngått med EFTA-landene Norge, Island, Liechtenstein og Sveits, har et eget kapittel om arbeiderrettigheter.

Der står det tydelig at partene forplikter seg til like rettigheter for alle kjønn. Og at de skal både respektere og innfri fundamentale arbeiderrettigheter. De skal også jobbe mot å ta inn de delene av ILO-konvensjonen som de ennå ikke har ratifisert.

– Det er et godt skritt i retning av et bedre og mer likestilt arbeidsliv i en av verdens største økonomier, har LO-leder Peggy Hessen Følsvik tidligere uttalt om avtalen.

Å ta med slike deler inn i moderne handelsavtaler må med, mener næringsminister Vestre. Som kaller det hele for en «handelsavtale 2.0».

– Det var et vanskelig tema til tider. Og det er første gangen India går med på ha med et sånt kapittel i en handelsavtale, men vi var veldig tydelig på at dette må være med, sier næringsminister Vestre.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i mat- og drikkevareindustrien.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse