JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Regjeringspartiene sier nei til å styrke ansattes rettigheter ved konkurs. Sp-veteran mener den norske modellen forvitrer

Rødts forslag om å styrke ansattes rettigheter ved konkurs ble nedstemt. – Den norske modellen forvitrer, sier Senterpartiets Per Olaf Lundteigen.
Per Olaf Lundteigen er arbeidspolitisk talsperson for Senterpartiet.

Per Olaf Lundteigen er arbeidspolitisk talsperson for Senterpartiet.

Leif Martin Kirknes

helge@lomedia.no

Senterparti-veteranen var klokkeklar da Stortinget behandlet et forslag om å hindre fagforeningsknusing.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes har foreslått at arbeidsmiljøloven som gir ansatte rettigheter ved virksomhetsoverdragelse også skal gjelde ved konkurser. Han ville også at et utvalg skal se på hvordan lovverk som skal beskytte ansatte blir omgått av arbeidsgiverne.

Bakteppet og det som har fått Moxnes til å fremme forslaget, er at stadig flere eiere omorganiserer eller slår et selskap konkurs for å slippe tariffavtaler og arbeidsgiveransvar. Som på Norse Production på Sotra, der NNN-medlemmene som kjempet fram tariffavtale ikke fikk jobb igjen etter konkursen. Konsekvensen er at ansatte mister rettigheter og i ytterste konsekvens jobben.

– Retten til fagorganisering blir truet når de reelle arbeidsgiverne gjemmer seg bak ugjennomtrengelige selskapsstrukturer, sier Bjørnar Moxnes.

Venstresiden vil tvinge Norwegian til å ta arbeidsgiveransvar gjennom lovendring

Gode arbeidsforhold

Som på alle arbeidslivssaker for tiden: Venstresiden står mot høyresiden, mens sentrum har meldt seg helt ut.

Verken KrF eller Venstre var til stede i salen da Stortinget tirsdag behandlet to viktige arbeidslivssaker. Salen var samstemt i at det er mye innen arbeidslivet som er bra i Norge. Derfor mener også regjeringspartiene det ikke er nødvendig med store grep. Per Olaf Lundteigen kommenterte det imidlertid på denne måten:

– Den norske modellen forvitrer, sa han.

– Den er ikke under oppløsning. Det er riktig at de fleste er seriøse, men vi må handle for at det ikke sklir ut, la Lundteigen til.

Og argumenterte for sitt syn:

– Vi har arbeidsgivere som er villig til bare å ta inn og ansette de som ikke er fagorganiserte. Hvis ikke det skal gi en reaksjon, legitimerer man en praksis som hører hjemme i en helt annen tidsalder, mener Per Olaf Lundteigen.

– Slik kan vi ikke ha det. Og det er veldig sterkt å oppleve at vi i dag har arbeidsgivere som oppfører seg på en slik måte, mener han.

Nordby Lunde: – Ikke noe galt med hvordan Norwegian organiserer seg

Revolusjonært

Komiteleder Erlend Wiborg (Frp) var enig i at vi har et godt arbeidsliv.

– Ni av ti trives på jobben. Vi må likevel ikke hvile. Vi må fortsette kampen mot det useriøse arbeidslivet. Det er til stor skade for det seriøse arbeidslivet som blir utkonkurrert. Det er vi enige om, mener leder i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget.

Han var imidlertid overrasket over at Arbeiderpartiet støttet forslaget.

– Der enigheten i denne salen stopper, er når Rødt og delvis overraskende Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet prøver å skape et inntrykk av at det kun er seriøst der man er fagorganisert og har en tariffavtale. Det er feil. Rundt halvparten av landets befolkning har valgt å ikke være organiserte. De aller fleste av de jobber i seriøse bedrifter og har ryddige og anstendige arbeidsforhold. Vår jobb som politikere i denne sal er å sørge for et rammeverk for alle, uavhengig av om man er fagorganisert eller ikke, sa Erlend Wiborg.

Den andre delen av forslaget advarer også Wiborg kraftig mot.

– Det er en grunn til at en bedrift går konkurs. Å lage et krav om at en som for eksempel kjøper opp et konkursbo skal måtte drifte bedriften på samme måte som før den gikk konkurs, vitner om manglende forståelse for hvordan samfunnet og i særdeleshet næringslivet fungerer, sa Wiborg.

– Derfor er jeg glad for at et tydelig flertall i denne sal avviser dette forslaget. Jeg er meget overrasket over at spesielt Arbeiderpartiet og Senterpartiet hopper på et slikt revolusjonært forslag, poengterte han.

Norse Production konkurs – skylder på LO og NNN

Frarøves retten

Rødt-leder Bjørnar Moxnes prøvde imidlertid å forklare Frp-representanten hvorfor hans forslag om å hindre fagforeningsknusing er nødvendig.

– Retten til å bli med i en fagforening er en grunnleggende menneskerettighet. Vårt forslag handler om å hindre at folk frarøves denne menneskerettigheten, noe som skjer i økende og økende grad i norsk arbeidsliv, sa Bjørnar Moxnes.

– Vi så det på fiskeforedlingsbedriften Norse Production. Ledelsen der strittet imot tariffavtale. Etter fire ukers arbeidskamp og streik ga de seg og godtok tariffavtale. Arbeiderne, mange av dem polakker, fikk langt bedre arbeidsvilkår og ble behandlet likt med de norske arbeidskameratene. Så regisserte eierne en konkurs i selskapet. Et nytt selskap så dagens lys tre dager senere, i samme lokale, med samme råleverandører og de samme kundene. Bare de ansatte var byttet ut. De som hadde fagorganisert seg fikk ikke være med i det nye selskapet. De som kjempet fram tariffavtale ble på det groveste diskriminert, sa Bjørnar Moxnes.

Og henvendte seg til Høyre-representanten Kristian Tonning Riise, som mente forslaget til Moxnes var næringsknusing og ikke fagforeningsknusing.

– Det er ikke en angivelig fagforeningsknusing. Dette er fagforeningsknusing, la han til.

Fagorganiserte får ikke jobb i nytt selskap etter konkursen i Norse Production

Er godt nok

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) mener det er viktig med et organisert arbeidsliv, og ønsker ryddige lønns- og arbeidsforhold.

– Dette er viktig og det er noe vi kontinuerlig har oppmerksomhet på. Regelverket vi har i dag er fleksibelt og funksjonelt. Det sikrer vern samtidig som det fanger opp omgåelser, sa Hauglie.

– Vi vil ikke ha et arbeidsliv med aktører som blir litt for kreative i den hensikt at de organiserer seg bort fra arbeidsgiveransvaret. De fleste er seriøse og tar arbeidsgiveransvaret på alvor. Regelverket er i dag fleksibelt og funksjonelt, med et vern for dem som trenger det og som fanger opp omgåelser, poengterte hun.

– Det er forskjell på hvem regjeringen lytter til og tar hensyn til. Vi har lytta til arbeidstakeren. Vi ser hva som rører seg og ønsker å bidra til å rydde opp skikkelig i forholdene slik at dette ikke knuser arbeidsliv vet, sa Arild Grande (Ap).

Som ventet ble forslagene stemt ned.

Hauglie vil ikke si noe om lovendring etter Norwegian-dom om arbeidsgiveransvar

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i mat- og drikkevareindustrien.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse