Dagligvarer
Sp vil kutte matmoms for milliarder, men tillitsvalgte frykter butikkene får gevinsten
Senterpartiet vil bruke 9 milliarder i året på å kutte momsen på mat fra 15 til 10 prosent. Det må i så fall kontrolleres i etterkant, mener tillitsvalgte i LO.
Matvareprisene har steget mye mer enn prisutviklinga ellers i samfunnet de siste årene.
Ylva Holm Torsteinson
Saken oppsummert
erlend@lomedia.no
Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum lanserte denne uka momskutt som en fanesak når de nå skal forhandle med regjeringen om revidert nasjonalbudsjett.
– Folk må ha mat hver dag. Lavere matmoms gir billigere mat. Det så vi da vi fikk halvert momsen under Stoltenberg-regjeringen i 2001, sier Vedum til NNN-arbeideren.
Usikre tillitsvalgte
Politikeren besøkte torsdag en butikk i Fredrikstad, sammen med lokale representanter fra LO-forbundene HK og NNN.
Begge er i utgangspunktet positive til kuttplanene, men duoen er samtidig skeptisk til at kuttene kommer kundene til gode.
Det til tross for at både Norgesgruppen og Rema lover at momskuttet vil gå til lavere priser.
– Nei, jeg stoler ikke på det de sier. Det varer noen måneder og så setter de opp prisene kunstig høyt igjen, sier Karianne Teig, organisasjonsmedarbeider i HK Region Østland Sør.
Trygve Slagsvold Vedum og Ole André Myhrvold fra Senterpartiet vil innfør lavere moms på mat. Karianne Teig, HK og Lill Tove Hansen, NNN Østfold, er begge positive, men samtidig skeptiske.
Erlend Kvittum Nytrøen/Senterpartiet
– Det blir nok lavere priser i starten. Men hva med ett år senere? Hvem er det da som følger med på om prisene er lavere takket være momsen? spør Lill Tove Hansen, leder for NNNs avdeling i Østfold.
Demmer opp for grensehandel?
Begge er i utgangspunktet positive til kuttet. Det kan føre til mindre grensehandel og sånn sett trygge norske arbeidsplasser, både i butikk og i matindustrien. I tillegg til at norske forbrukere får billigere mat.
– Vi så det jo under pandemien at lavere grensehandel ga flere arbeidsplasser her hjemme. Forslaget har potensial til å være bra både for oss forbrukere og industrien, sier Hansen til NNN-arbeideren.
Nettopp grensehandelen er ett av argumentene til Senterpartiet.
– Sverige har en matmoms på 12. Om vi senker vår til 10 prosent så vil det redusere kostnadene og forhåpentlig få flere til å handle mer hjemme i Norge, sier Vedum.
Ønsker følgeforskning
Senterparti-lederen forstår skepsisen til at butikkene stikker av med momskuttet selv. Men han ønsker å gjøre det samme som da matmomsen ble redusert fra 25 til 15 prosent.
– Den gang hadde vi SSB til å gjøre følgeforskning, og vi må pålegge SSB å følge ekstra nøye med denne gangen også. Vi så den gangen at dette kom det norske folk til gode, i alle fall i starten, sier Vedum.
Les også: Leverpostei-prisen bekymrer Støre – etterlyser flere svar
– Nå er det også roligere farvann i økonomien enn vi har sett de siste årene. Det betyr at det vil bli lettere å følge med på prisutviklingen, legger han til.
Et momskutt fra 15 til 10 prosent vil koste den norske stat rundt 9 milliarder i 2026. Men Vedum er ikke like redd for at milliardene skal havne i lomma på eierne av dagligvarekjedene.
Han mener en norsk familie vil kunne spare 7.500 kroner i året på momskuttet.
– Vi er vel alle enige om at prisene ville vært høyere i dag om vi hadde hatt 25 prosent moms. Det har effekt, sier Vedum til NNN-arbeideren.
Må gjøre mer
Lill Tove Hansen mener politikerne uansett må gjøre mer om prisene skal falle i butikkene.
– Vi må følge opp kjedene enda tettere. De har for mye makt. Det monner ikke bare med momskutt, mener Hansen.
Regjeringen har lansert flere tiltak mot dagligvaremakta, senest på mandag denne uka. Og fredag hadde statsministeren innkalt både dagligvarekjeder og store leverandører til singel-møter.
Torsdag ble Rødts 40 forslag om dagligvaremakta diskutert på Stortinget.
Det er med andre ord politisk bevissthet omkring temaet. Løsningene er det verre med.
– Det er krevende materie, og vi i Senterpartiet er åpne for å diskutere flere av forslagene på Stortinget. Men vi må tenke oss nøye om, så vi ikke tar grep som gir motsatte utslag enn det vi ønsker. Vi må heller ikke gjennomføre tiltak bare for å vise handlekraft. Men å redusere matmomsen vil gi effekt som monner, mener Vedum.


Nå: 0 stillingsannonser