Sukkeravgiften skal utredes, men NHO er bekymret for tidspress
Avgiften på sjokolade, sukker og alkoholfrie drikkevarer skal utredes. Utvalget har frist til 1. april neste år. Det er urovekkende kort tid, mener NHO-topp.
Direktør Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke (i midten). Her sammen med forbundsleder Trine Lise Sundnes i Handel og Kontor og forbundsleder Jan-Egil Pedersen i Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund.
Jan-Erik Østlie
Direktør Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke hilser likevel det regjeringsoppnevnte utvalget velkommen.
Sukkeravgiften ble innført i 2018 som en del av budsjettforliket mellom Høyre, Frp, Venstre og KrF. På kort varsel økte avgiftene med 40 prosent for alkoholfrie varer og 80 prosent for sjokolade- og sukkervarer.
Avgiften har blitt kritisert av næringen for å slå skjevt ut og bidra til økt grensehandel. Samtidig er det reist spørsmål om avgiften fører til noen helsemessig gevinst i form av mindre sukkerinntak.
– Utvalgsarbeidet vil gi oss en mulighet til å vurdere avgiftene på en analytisk og kunnskapsbasert måte. Det er helt nødvendig etter at Frp, Høyre, KrF og Venstre i 12. time og kun med fem ukers varsel hevet avgiftene, sier Brubakk.
Utvalget skal ledes av advokat Cecilie Aasprong Dyrnes i Ernst & Young. Fra NHO får Brubakk med seg advokat Ellen Mulstad. Påtroppende leder Anne Berit Aker Hansen i Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) sitter også i utvalget, som dessuten består av eksperter innen juss, økonomi og folkehelse.
– Utvalgets hovedoppgave er å vurdere om avgiftene i større grad enn i dag kan utformes slik at de tar hensyn til helse- og ernæringsmessige formål, sier finansminister Siv Jensen (Frp).
Da forslaget til statsbudsjett ble lagt fram tidligere i høst, gikk regjeringen inn for å reversere avgiftsøkningen på sjokolade og sukkervarer, samtidig som den varslet en gjennomgang av avgiftene.
Utvalget skal også vurdere hvilke varer som skal omfattes av avgiften.