JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Streik

Flystreiken fortsetter – Norwegian og Widerøe kansellerer flere flygninger

Norwegian og Widerøe kansellerer i alt elleve flygninger tirsdag som følge av flyteknikerstreiken. Hos SAS går foreløpig alt som normalt.
Elleve flyginger i Norge er tirsdag morgen påvirket av streiken. Blant annet fem rundturer hos Norwegian.

Elleve flyginger i Norge er tirsdag morgen påvirket av streiken. Blant annet fem rundturer hos Norwegian.

Brian Cliff Olguin

vaktsjef@ntb.no

106 flyteknikere er i streik etter at det ble brudd i forhandlingene med Norsk Flytekniker Organisasjon. Det fører til kanselleringer.

Ti av de elleve som tirsdag morgen er kjent, er hos Norwegian.

– Vi har per nå kansellert fem rundturer fra Gardermoen i dag som følge av flyteknikerstreiken, sier presseansvarlig i Norwegian, Andreas Hjørnholm, til NTB.

De fem rundturene er tur/retur London, Alicante, Edinburgh og Murcia i Spania, og passasjerer som er berørt har fått beskjed.

– Per nå er det bare en avgang som er kansellert, og den forhåndskansellerte vi i går, sier kommunikasjonssjef i Widerøe, Catharina Solli.

– Det er en rute i Finnmark, fra Tromsø via Alta, Vadsø og Kirkenes. Utover det har vi ikke forhåndskansellert noe, sier kommunikasjonssjefen.

Ytterligere 39 teknikere tas ut ved midnatt fredag kveld dersom det ikke blir enighet om en løsning.

Kommentar: «Flyteknikerne har mistet bakkekontakten»

Hvorfor flyteknikerne streiker

Det ble brudd i meklingen mellom NHO Luftfart og Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) klokken 3.50 lørdag morgen.

– Vi er i en situasjon hvor det er uakseptabelt med ett lønnstillegg som frontfagene. Flyteknikeryrket må ha en nivåheving av lønn nå.

– Det finnes kun fire skoler i Norge med flytekniske linjer, og det tragiske er at skoleklassene ikke fylles opp. Forsvaret har varslet at de trenger inntil 300 flyteknikere de neste 5 år, fortsetter han.

NHO kaller lønnskravet fra flyteknikerne urealistisk.

– Det ble dessverre meklingsbrudd. Årsaken til bruddet var i våre øyne svært høye økonomiske krav, sier administrerende direktør Torbjørn Lothe i NHO Luftfart til NTB.

– Det generelle tillegget i frontfaget var 4 kroner timen, men utgangspunktet til flyteknikerne var et krav på 60 kroner timen. Det er urealistisk i en så presset bransje som vår, sier Lothe.

Ingen streik blant bakkemannskaper

Tre og en halv time på overtid ble det enighet i meklingen mellom Fellesforbundet og NHO Luftfart om flyoverenskomsten.

Dermed blir det ingen streik blant bakkemannskapene.

– Vi er fornøyd med å ha kommet i havn etter en krevende mekling, med god bistand fra mekleren. Nå har vi kommet til en løsning som gir medlemmene våre et lønnsløft som vi håper de kan gi sin tilslutning til, sier forhandlingsleder Dag-Einar Sivertsen i Fellesforbundet.

Fellesforbundet hadde i første omgang varslet plassfratredelse for 160 medlemmer i Aviator i Bergen og Widerøe Ground Handling i Trondheim.

Innsikt: Her er en kort forklaring på hva lockout er

4 kroner timen

Enigheten innebærer et generelt tillegg til alle på 4 kroner per time, og partene er også enige om et kraftig løft av minstelønnssatsene.

– Gjennom dette resultatet mener vi å ha kommet et godt stykke videre på veien i å utvikle overenskomsten. Vi er fornøyd med at vi nå har oppnådd en solid heving av lønnssatsene, som vi mener er helt nødvendig for at bransjen skal bli mer konkurransedyktig, sier forhandlingsleder Sivertsen.

I overenskomsten er det også enighet om at det skal legges til rette for kompetansehevende tiltak og målrettet arbeid med mangfold og likeverd.

Annonse

Flere saker

Annonse