JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bonus, utbytte og lønn

Ledere i statseide selskaper fikk høyere lønn etter pensjonsinnstramminger

Etter at staten strammet inn pensjonsregler for ledere i statseide selskaper, fikk flere flyttet penger fra pensjon til lønn. Det får politikerne til å reagere.
Næringsministeren varsler nye grep for å bidra til lønnsmoderasjon i de statlige selskapene.

Næringsministeren varsler nye grep for å bidra til lønnsmoderasjon i de statlige selskapene.

Øyvind Gravås og Even Kleppa/ Equinor

En gjennomgang Dagens Næringsliv har foretatt viser at etter at staten strammet inn retningslinjene for pensjon til ledere i statseide selskaper i 2015, fikk flere ledere i stedet et ekstra lønnstillegg.

Men hensikten med innstrammingen var det motsatte.

Lederlønningene i staten er blitt strammet inn en rekke ganger, og i 2015 ble det blant annet satt en stopper for å tjene opp til pensjon for inntekt over 1,3 millioner kroner (12 G).

Men ved å flytte penger fra pensjon til lønn som kompensasjon for at man ikke lenger tjener opp pensjon etter 12G, førte dette blant annet til at Nammo-sjef Morten Brandtzæg får over 2,5 millioner kroner i et årlig lønnstillegg, mens Equinor-sjef Anders Opedal får utbetalt 18 prosent av lønna, noe som i fjor utgjorde 1,69 millioner kroner ekstra. Nammo er delvis statseid, i Equinor er staten hovedeier.

– Det kan virke som om styrene snur alle steiner for å finne mulighet til å gi direktørene mer i lønn og godtgjørelser enn intensjonen i regelverket er. Statens retningslinjer er allerede alt for rause, sier nestleder Marie Sneve Martinussen i Rødt.

– Selskapene eies av fellesskapet, men de synes å være helt ute av fellesskapets kontroll. Det er alvorlig, mener SVs næringspolitiske talsperson, nestleder Torgeir Knag Fylkesnes.

Næringsminister Jan Christian Vestre sier at regjeringen er klar for å ta nye grep for å bidra til lønnsmoderasjon i de statlige selskapene og vil komme tilbake til dette i eierskapsmeldingen.

Aktuelt: Statlig selskap endrer utbytteordning for ledere etter kritikk

Warning
Annonse
Annonse