JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lederlønningene i statseide selskaper har løpt løpsk, ifølge Carl I. Hagen

Frp-nestoren mener at sjefene i statseide selskaper ikke fortjener de skyhøye bonusene mange har fått de siste årene.
Carl I. Hagen har ikke sans for argumentet om at lønningene må være høye på grunn av konkurranse fra utenlandske bedrifter.

Carl I. Hagen har ikke sans for argumentet om at lønningene må være høye på grunn av konkurranse fra utenlandske bedrifter.

Fredrik Varfjell / NTB

Mange av sjefene i de 69 selskapene der staten er eier, tjener mye penger.

De siste ukene har det kommet fram at noen har bonusordninger som er så rause at det bryter med regjeringens retningslinjer.

Sjefen i Equinor tjente for eksempel mer enn tjue millioner kroner i fjor, og sjefen i våpenprodusenten Kongsberg fikk en bonus på 2,7 millioner kroner i tillegg til lønna på 6,5 millioner kroner.

Topplederlønn: Aker-sjefen tjente like mye som 59 industriarbeidere i fjor

Mangeårig Frp-leder og nåværende medlem i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, Carl I. Hagen, sier til Klassekampen at han synes både lønningene og bonusene har blitt for høye.

– Lederlønningene i statlig eide bedrifter har løpt løpsk. Nå er de for høye, slik jeg ser det.

Hagen sier han ikke har sans for argumentet om at lønningene må være høye på grunn av konkurranse fra utenlandske bedrifter.

– Det er veldig få norske ledere som har sluttet for å jobbe i utlandet. Om konkurransen fra norske private bedrifter tilsier at lønningene må være så høye er mer vanskelig å svare på, men jeg tror ikke det.

Han legger likevel til at private selskaper kan få lov til å gjøre akkurat hva de vil.

– Om eierne av private selskaper vil bruke pengene sine på høye lønninger, så er det deres valg. At selskaper eid av det offentlige gjør det, er noe helt annet, sier Hagen.

Warning
Annonse
Annonse