JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Likelønn:

SSB: Derfor tjente kvinner 87,9 prosent av menns lønn i 2021

Kvinner tjente i gjennomsnitt 87,9 prosent av mennenes lønn i 2021. SSB mener det kan forklares ved at det er flere menn med topplønn enn kvinner.
LIKELØNN: Fra 8. mars-markeringen i Trondheim i 2020.

LIKELØNN: Fra 8. mars-markeringen i Trondheim i 2020.

Tormod Ytrehus

Statistisk sentralbyrå opplyser at selv om lønnsforskjellen fortsatt er reell, har den sunket de siste 20-årene. I 2001 hadde kvinner i gjennomsnitt 83,3 prosent av menns lønn.

– I Norge er det i hovedsak slik at kvinner og menn som har samme jobb, og ellers like forutsetninger som lengde på utdanning og erfaring, også ligger på samme lønnsnivå, konkluderer SSB.

Likevel er forskjellene altså til stede. SSB viser til at det er langt flere menn enn kvinner som har de aller høyeste lønningene, at kvinner er overrepresentert i offentlig sektor og at flere kvinner jobber deltid.

Hva betyr den lille bevegelsen mot likelønn? Se forskerens forklaring

Hvis de ti prosentene med høyest lønn tas bort fra statistikken, reduseres lønnsgapet til 96,2 prosent. Det er i underkant av 30 prosent kvinner i jobbene med topplønn.

Hvis man i stedet for å se på gjennomsnitt, heller ser på medianlønn blir lønnsgapet 94,1 prosent. Medianen, eller lønnen som flest folk har, blir ikke i like stor grad påvirket av topplønnene.

Det som omtales som segregering i arbeidsmarkedet spiller også inn, skriver SSB. Nesten 70 prosent av alle som jobber i offentlig sektor er kvinner. Mens over 60 prosent i privat sektor er menn.

Warning
Annonse
Annonse