Lønnsoppgjøret 2022:
Unio vurderer å gå sammen med Akademikerne
Unio teller på knappene om de skal stå sammen med Akademikerne i stedet for LO og YS i årets lønnsoppgjør for statsansatte. Det kan endre spillereglene.
I fjor gikk tusenvis av lærere og sykepleiere til strek, men oppnådde ikke en krone mer i lønn. Årets lønnsoppgjør kan bli en thriller.
Torstein Bøe / NTB
– Det vil bety en drastisk systemendring, sier Unios forhandlingsleder Klemet Rønning-Aaby til NTB.
I 2016 inngikk Akademikerne en egen avtale med staten som innebærer at lønnsoppgjøret i større grad flyttes nedover til den enkelte virksomhet i stedet for et felles oppgjør. Dersom Unio nå velger det samme, vil de to forbundene til sammen ha største avtalen med staten i omfang.
– Det vil gi en helt annen maktsituasjon, sier Rønning-Aaby.
Unio skal bestemme seg innen utgangen av februar.
– Andre interesser
I 2016 valgte Unio å bli værende sammen med LO og YS, som forhandler med staten, KS og Oslo kommune i forbundsvise oppgjør.
Men nå er det stemning for et samarbeid med Akademikerne. Klemet viser til at Akademikerne de siste årene har fått bedre uttelling når det gjelder lønn enn Unios grupper.
– Vi vet hva vi får med LO og YS. Men de har forbund bak seg som har andre interesser enn oss, sier han.
14 forbund med over 380.000 medlemmer er organisert i Unio, mens Akademikerne har 13 forbund med drøyt 230.000 medlemmer.
Oversikt: Når får du ny lønn i 2022? Dette er de viktigste datoene
Thriller
Årets lønnsoppgjør, som er et hovedoppgjør, er av flere beskrevet som en thriller allerede før det er i gang. Det skjer når lønnstallene fra Teknisk beregningsutvalg (TBU) legges fram 18. februar.
Så mange som 100 overenskomster kan havne på riksmeklerens bord i vår, har riksmekler Mats Ruland anslått.
Aktuelt: Fire grunner til at Riksmekleren tror vårens lønnsoppgjør blir vanskelig
I fjor viste TBU-tallene at både industrien, varehandelen og finansnæringen endte med langt høyere lønnsvekst enn offentlig sektor. Det førte til høymælte krav fra særlig lærere og sykepleiere om en bedre lønnsvekst enn rammen på 2,7 prosent.
Begge gruppene gikk til streik, som endte uten at verken lærere eller sykepleiere fikk en krone ekstra.
– Vi brukte 400 millioner kroner på å streike i fjor. Det kan godt være at vi bruker det samme en gang til, sier Rønning-Aaby.
Mye lest: Hva er en vanlig lønn i Norge? Dette sier statistikken
Unios forhandlingsleder Klemet Rønning-Aaby
HELENE MOE SLINNING/Unio