Pensjon
– Over en million eldre og trygdede får ikke forhandle om egen inntekt, sier Jan Davidsen
Nå krever Pensjonistforbundet forhandlingsrett og tiltak mot de som ikke er digitale brukere av Støre-regjeringen.
PENSJONISTKRAV: Jan Davidsen og Pensjonistforbundet vil ha minstepensjon over fattigdomsgrensa og tiltak mot digitalt utenforskap.
Ida Bing
alf@lomedia.no
– Kampen for medbestemmelse er viktig. Over en million eldre og trygdede får ikke forhandle om egen inntekt, eller være med på å bestemme grunnlaget for trygdeoppgjøret. Vi krever forhandlingsrett i trygdeoppgjøret og fast plass i Teknisk beregningsutvalg. Målet er en årlig opptrappingsplan og at minstepensjonen økes til over fattigdomsgrensen, sier Davidsen.
Eldreomsorgen er Pensjonistforbundets leder også opptatt av. Han viser til at eldreomsorgen sliter med trange økonomiske rammer, lav bemanning, mange ufaglærte, høy grad av deltid og uegnede bygninger.
– Koronapandemien tydeliggjorde utfordringene. Det er behov for en full gjennomgang av sektorens utfordringer og en plan for å løse disse. Vi mener også at kommunale hjemmehjelpstjenester bør bli gratis, sier Davidsen.
Ekspertene svarer: Hvem blir fremtidens pensjonsvinnere og -tapere?
Ikke på nett
En annen flaggsak for Davidsen og Pensjonistforbundet, som også gagner andre svake grupper i samfunnet, er kampen mot digitalt utenforskap.
– Om lag 600.000 voksne har liten eller ingen digital kompetanse. Rask digitalisering av stadig flere sektorer og funksjoner i samfunnet, fører til digitalt utenforskap. De berørte får mindre kontroll over eget liv, lavere tilgjengelighet på varer og tjenester og økt behov for hjelp til å utføre nødvendige oppgaver. Staten må ta ansvar, og vi har store forventninger til den nye regjeringen, sier Davidsen.
Mye lest: Flere permitterte eldre må tilbakebetale dagpenger
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.