JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Regjeringen forskyver maktforholdene i arbeidslivet og svekker ansattes rettigheter

SV er kritiske til den nye tjenestemannsloven.
Kirsti Bergstø

Kirsti Bergstø

SV/Marius Nyheim Kristoffersen

Denne uka la kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner fram forslaget til lov som skal erstatte tjenestemannsloven. Både NTL, SV og Ap mener at dette forslaget vil svekke arbeidstakernes rettigheter.

NTL-nestleder Kjersti Barsok var raskt ute og kommenterte forslaget som hun mener er et nytt angrep på arbeidstakernes rettigheter. Sanner på sin side hevder at han nå har lagt fram en forenklet og forbedret lov som følger opp anbefalingene fra Tjenestemannslovsutvalget der LO Stat deltok. Men Barsok var klar på at forslaget på Sanners bord ikke er noe de ansatte vil applaudere. Ifølge henne vil oppsigelsesvernet bli svekket og tilsettinger vil bli sårbare for vilkårlighet og utenforliggende hensyn hvis dette blir vedtatt. Hun reagerte også på forslaget vil svekke statsansattes muligheter til å ta oppsigelser til rettsapparatet. I en pressemelding skriver også det største LO-forbundet i staten at de er kritiske til at innstillingsråd i ansettelsesprosesser skal bort.

– Det hjelper lite å stramme inn på reglene om midlertidig tilsetting når det er praktiseringen av reglene som har vært problemet, skriver Kjersti Barsok. Nå får NTL støtte fra flere stortingsrepresentanter.

Renholder Inger Synnøve (59) ble fratatt 1,3 millioner i pensjon

Forslaget gjør det utrygt for statsansatte

SVs stortingsrepresentant Kirsti Bergstø mener at forslaget til ny lov for statsansatte gjør det mer utrygt å være ansatt i staten.

– Når NTL mener at lovforslaget gjør det lettere å si opp folk, må de politiske alarmklokkene ringe. Lovforslaget kan gå utover de ansattes faglige og politiske uavhengighet. Det er alvorlig, sier hun. Hun er opprørt over at regjeringen nå kommer med dette.

– Regjeringen forskyver maktforholdene i arbeidslivet og svekker ansattes rettigheter. Det så vi da de svekket arbeidsmiljøloven og det ser vi nå, sier hun.

Ap vil følge opp NTLs forslag

Stortingsrepresentant Eirin Sund sier at Arbeiderpartiet ennå ikke har fått behandlet forslagene fra regjeringa enda, men at de vil lytte til rådene fra NTL.

– Vi kommer til å ha tett dialog med NTL i behandlingen av denne saken i Stortinget. Vi er opptatt av å sikre arbeidstakernes rettigheter, også de statsansatte. Jeg synes NTL kommer med flere godt grunngitte innvendinger mot regjeringens forslag. Vi i AP vil følge opp dette sammen med LO-forbundet, sier hun.

• Følg oss på Facebook

Her er noen av forslagene:

• Ansettelser: Vil videreføre to-trinnsbehandling, der nærmeste leder innstiller (ikke innstillingsråd som i dag) og viderefører ansettelsesrådet som det som ansetter og at det fortsatt skal være et kollegialt organ. I tråd med utvalget.

• Flytteplikt: Vil ha samme regler som i kommunal og privat sektor når det gjelder hva arbeidsgiver kan pålegge av flytting. De ansatte skal ha rett til å flytte med stillingen, men departementet vil fjerne fritak fra flytting. De som ikke er forpliktet å følge med, skal ha fortrinnsrett til ny stilling i staten.

• Midlertidige ansettelser: Viderefører bestemmelse om utdanningsstillinger, men ikke midlertidige ansettelser der arbeidet enda ikke er fast organisert. Beholder grense på seks måneder for midlertidige ansettelser generelt. Innfører drøfting én gang i året mellom arbeidsgiver og tillitsvalgte, om bruken av midlertidige stillinger. Midlertidige skal få fast stilling etter tre år.

• Prøvetid: Vil at det som hovedregel skal være prøvetid, fortsatt på seks måneder. Arbeidstaker skal fortsatt kunne sies opp, og forlenger oppsigelsesfristen med én uke til 1 måned. Departementet følger også utvalgets forslag om at arbeidstakeren har rett til å stå i stillingen mens en klage på oppsigelsen behandles, men ikke dersom saken skal behandles i retten.

Oppsigelse: Skal harmonisere med arbeidsmiljøloven. Departementet deler utvalgets oppfatning om hva som ikke er saklig grunn for oppsigelse. Foreslår, som utvalget, at adgangen til oppsigelse utvides til også å gjelde når den ansatte gjentatte ganger har krenket sine tjenesteplikter.

Fortrinnsrett: Departementet vil videreføre ordninga med ekstern fortrinnsrett. De vil fjerne Tilsettingsrådet for overtallige arbeidstakere i staten. NTL og LO ønsker å beholdet dette rådet.

Ordensstraff: Departementet viderefører en ordning med ordensstraff.

Avskjed: Departementet vil videreføre de materielle vilkår for avskjed.

Tillitsvalgt mener rettssikkerheten for jobbsøkerne svekkes med ny lov for statsansatte

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse