– Vi står overfor den største omstillingen verden har måttet gjennomføre. Det er en enorm oppgave. Men det er veldig mye enklere når det er såvidt bred internasjonal enighet, sier klima- og energiminister Espen Barth Eide (Ap), som nylig deltok på klimatoppmøtet i Glasgow.
Ole Palmstrøm
Klimadebatt på Kartellkonferansen:
Alle er enige om at det går for sakte – men at klimamålene for 2030 kan vi fortsatt nå
NTL-leder Kjersti Barsok og klima- og miljøminister Espen Barth Eide er enige om at omstillingen går for sakte, men tror det er mulig å innfri 2030-målene.
alf@lomedia.no
Klimautfordringene stod selvsagt på dagsordenen under det politiske verkstedet på Kartellkonferansen. I debatten deltok Hilde Wisløff Nagell fra Tankesmien Agenda, Equinor-sjef Anders Opedal, forbundsleder Kjersti Barsok i NTL samt klima- og miljøminister Espen Barth Eide.
En enorm oppgave
Med seg hadde de inngangsverdier fra den foregående diskusjonen, der den internasjonalt anerkjente økonomen Mariana Mazzucato var innleder.
Hun slo fast at staten har en sentral rolle, og at Norge har vært en ledende nasjon innen viktige felt på vei mot det grønne skiftet.
– Det Norge gjorde med å lage incentiver for en elektrifisering av bilparken, var unikt og fremtidsrettet. Det gjorde at Norge ble det landet i verden hvor det ble solgt flest Tesla-er, og viste vei internasjonalt, påpekte Mazzucato.
Hun trakk også frem de statseide selskapene som viktige verktøy for å lykkes.
– De er ofte sovende giganter, og det er viktig å bruke dem som et verktøy til både vekst og det grønne skiftet, sa Mazzucato.
Staten og kapitalen: Slik vil økonomiprofessoren bruke staten for å redde planeten
Espen Barth Eide deltok nylig på klimatoppmøtet i Glasgow. Oppgaven Norge og verdenssamfunnet står overfor er enorm. Det la heller ikke den ferske statsråden skjul på.
– Men det er veldig mye enklere når det er såvidt bred internasjonal enighet blant ledende og viktige nasjoner nå om at det må tas dyptgående grep for å redde miljøet, fastslo Barth Eide.
Næringslivet må bidra
Både internasjonalt og globalt vil næringslivets omstillingsevne og -vilje være en avgjørende faktor.
Konsernsjef Anders Opedal i Equinor slo fast at at de, som Norges største selskap, har et stort miljøansvar – og at de ønsker å være en ansvarlig pådriver i å bidra til det grønne skiftet.
– Vi som selskap endrer oss, og vi har forlengst sett at vi måtte akselerere og øke tempoet i vår satsing. Vi har bygget en solid kompetanse. Historisk sett har vi lyktes med å bygge en verdensledende olje- og gassindustri. Målet nå er å ta dette industrieventyret videre ved å bidra sterkt til at det grønne skiftet i Norge lykkes, sa Opedal.
Saken fortsetter under bildet.
– Vi må ikke velge bort olje og gass nå - før vi har fått opp dampen på det fornybare, så kan det bli farlig. Energiknapphet i verden vil gjøre at det grønne skiftet kan gå saktere, mente Equinor-sjef Anders Opedal.
Ole Palmstrøm
Han trakk frem Equinors satsing på Northern Lights-prosjektet, hvor man investerer i et massivt anlegg for karbonfangst og permanent lagring, som et viktig eksempel på konsernets bidrag nasjonalt og globalt
– Dette inngår i regjeringens Langskip-prosjekt. Staten har bidratt, og vi samarbeider også med Shell og Total om dette. Med dette prosjektet vil vi bidra til globale utslippsreduksjoner, sa Opedal - som opplyste at dette kan bidra til å redusere Norges utslipp med 40 prosent.
Klima, olje, gass og vindkraft: Equinor-sjefen vil ta norsk sokkel fra olje og gass til energi
Barth Eide sa seg enig i at staten må og bør være aktiv i arbeidet med det grønne skiftet.
– Det betyr ikke at staten skal betale alt og eie alt der vi er engasjert, men at vi skal legge til rette for konsesjoner, bygge infrastruktur og bidra med incentiver som kan sette fart på arbeidet. Skal vi for eksempel bygge en hydrogenbasert teknologi, må staten være med infrastruktursatsingen i hele den kjeden for at dette skal bli gjennomførbart og tilgjengelig, utdypet Barth Eide.
Olje og rekruttering: Klimaengasjerte unge vegrer seg for å melde seg inn i LO, mener NTL Ung-lederen
Fornøyd og forventningsfull
NTL-leder Kjersti Barsok er fornøyd og forventningsfull til den nye regjeringens klima- og miljøpolitikk.
– Vi så det i Hurdalsplattformen, og det du sier her i dag er musikk i mine ører. Det er for oss i NTL åpenbart at staten må bli flinkere til å bruke påvirkningskraften sin. Skal staten være aktiv og bidra til gode premisser og prosesser på veien gjennom det grønne skiftet, må staten være rustet til det. For grundige utredninger og forsvarlige konsesjonsprosesser utføres av saksbehandlere. Har vi ikke et saksbehandlingsapparat og et regime med tilstrekkelige ressurser, så stanser dette opp. Da vil tempoet i omstillinga bli skadelidende, advarte Barsok.
Anders Opedal var opptatt av å tenke både langsiktig og strategisk.
– Vi trenger unge og engasjerte fagfolk fremover, skolert for de nye næringene. Skoler og utdanningsinstitusjoner må rustes for dette. Det kan gi oss et internasjonalt konkurransefortrinn. På alle nivåer. Fra lærlinger til ingeniører, påpekte han.
Opedal opplyste videre at Equinor som global industriaktør har stor påvirkningskraft i næringslivet, og at disse mulighetene brukes aktivt.
– Vi har 9000 underleverandører, og kjøper varer og tjenester for 130 milliarder i året. Det gir oss muligheter til å påvirke andres miljøvalg. Vi setter krav til våre underleverandører. Det har vi gjort i alle år. Det gjelder blant annet innen etikk og arbeidsvilkår, men også innen miljøvalg, sa Opedal.
Er klimamålene urealistiske?
Agenda-sjef Trygve Svensson slo til slutt fast at det haster veldig med å få fart på omstillingen.
– Vi har sinnsykt dårlig tid. Det er ikke lenge til 2030. Rekker vi dette? Går det kjapt nok? spurte han.
Anders Opedal har tro på at skiftet kan lykkes. Men advarte mot forhastede valg når det gjelder bruk av olje og gass i overgangsfasen.
– Vi må ikke velge bort olje og gass nå – før vi har fått opp dampen på det fornybare, så kan det bli farlig. Energiknapphet i verden vil gjøre at det grønne skiftet kan gå saktere, mente Equinor-sjefen.
NTL-leder Kjersti Barsok er klar til å ta utfordringene på strak arm.
– Jeg er veldig optimistisk med tanke på at vi skal lykkes på det. Hurdalsplattformen legger til rette for det, og den nye regjeringen er offensiv. Omstillingen går ikke fort nok, men jeg mener helt klart at vi skal og kan lykkes, sa Barsok.
Espen Barth Eide nikket og sa seg enig.
– Det går ikke fort nok, men vi kan lykkes. Det er viktige tendenser i verdensøkonomien som peker i rett retning. Vi må omstille oss fra det vi har hatt til det nye. Vi som en stor energinasjon må bli enige om rammene for dette, og det tror jeg vi skal klare, sa klima- og energiministeren.
Mest lest
Kronikk
En kritisk gjennomgang av regelverket for velferdsstatens støtteordninger burde stå høyt på agendaen. De strikte reglene for maksimal varighet kunne mykes opp, skriver forskerne.
Gorm Kallestad / NTB
Mer arbeid lønner seg ikke alltid for familier på trygd
Regjeringen vil fortsette å gi strømstøtte til husholdningene, men hever terskelen for å få den.
Colourbox
Strømstøtten endres: Sjekk hva det betyr for deg
Hanna Skotheim
Laila jobbet som lærer i 20 år: – Jeg angrer bittert på at jeg ikke gikk før
REDDET AFP: Da arbeidsgiveren til Åshild Finnestad skulle nedbemanne, var hun nær ved å bli sagt opp. I tillegg til å miste jobben, stod hun i fare for å miste AFP-en sin, noe som fort tilsvarer over én million kroner.
Jan Inge Haga
30 år var ikke nok: Million-pensjonen holdt på å ryke for Åshild
Eide reagerer også på at den aktuelle sjåføren blir utnyttet økonomisk av det norskeide transportfirmaet som holder til på Vestlandet. Han viser til at begge lønnsslippene dokumenterer at sjåføren, tross mye overtid og nattkjøring, ikke har fått en eneste krone i verken overtid eller ubekvemstillegg.
Jan Inge Haga
Sjåfører ut mot Posten: – Helt vilt om dette får fortsette
Eirik Dahl Viggen
– Det er summen av alt. Ikke bare å sone med fotlenke, men tapet av jobb og venner
– Når strømprisen firedobles, er ikke det noe du kan ta fra bunnlinja i en overgangsfase. Det er kritisk for overlevelsen av en bedrift, sier klubbleder for Fellesforbundets medlemmer i 3B Fibreglass.
Tormod Ytrehus
Frykter et ras av oppsigelser: – Strømkrisa er langt fra over
Hun synes selv det er godt å se at den lille mannen – eller kvinnen – i gaten kan oppnå noe. – Men det er så klart bittert at man sitter igjen med en så stor regning, sier Janne Cecilie Thorenfeldt.
Ole Palmstrøm
Nav får historisk straff. Det er Janne Cecilie glad for
Sykefraværet øker, flere går på avklaringspenger og befolkningen blir eldre.
Colourbox
Nav-regnestykke: «Alle» må betale 14.000 mer i året
– Jeg føler meg ikke noe verdsatt. Om de ikke ville ha meg der, kunne de jo gitt beskjed tidligere – jeg har tre barn og regningene må betales, sier Siyyam.
Jan-Erik Østlie
Siyyam føler seg presset ut av jobben: – Jeg ble for dyr for bedriften
Ap-leder Jonas Gahr Støre tar partiets dalende oppslutning i LO på største alvor.
Jan-Erik Østlie
Nye tall: LOs medlemmer flykter til høyre
REFSER: – Først og fremst er det Ap som må ta seg inn over seg at så mange LO-medlemmer ikke ser på oss som det naturlige valget, sier Trond Giske.
Ole Martin Wold
LO-medlemmer dropper Ap: – Det siste partiet trenger nå, er stillhet
Ap- nestleder og statsråd Tonje Brenna forsvarer hun sosialhjelp som velferdsstatens «nødhjelp», sier en julekrisepakke ikke er rett lut mot matkøene. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Brenna får kritikk for matkø-budskap: Arrogant og hjerterått
Marie Sørhaug (t.v.) og Felicitas Scheffknecht har så vidt passert 30 år, men er allerede bekymret for pensjonen sin. De synes det er en merkelig logikk å svekke offentlig AFP, når man skal harmonisere AFP i privat og offentlig sektor.
Ole Palmstrøm
Unge om pensjon: – Det har blitt en vits at vi kommer til å jobbe til vi dør
JERNBANEMILJØ: Fredrik Carolin (f.v.), togleder, Arve Andersen, trafikkstyrer, Kim Nordgård, trafikkstyrer og Simon Olaisen, klubbleder for klubben for trafikk, teknikk og administrasjon mener de har en fantastisk arbeidsplass.
Morten Hansen
Toglederne mistet jobben – nå håper de nordnorsk erfaring er nok
De ligger som oftest der, rett framfor sin eier, under møter, på konferanser, i lunsjen, på restauranten med venner og familie. Men er det alltid greit å plukke dem opp?
Hanna Skotheim
Kan arbeidsgiver nekte deg å bruke mobilen?
Martin Guttormsen Slørdal
Mobilbruk på arbeidsplassen: – Før satt vi på pauserommet og prata sammen
Palestinske redningsarbeidere bærer ut en kvinne som ble såret i et israelsk flyangrep mot flyktningleiren Khan Younis, sør på Gazastripen.
NTB/AP
Israel bruker jagerfly med norske deler i Gaza-krigen
Driftsoperatør Frida Nilsen i landets største fjernvarmeselskap er blant dem som holder kulda unna 200.000 Oslo-borgere.
Werner Juvik
Nå kommer kulda: Frida fikser fjernvarmen for 200.000 innbyggere
Mange har søkt om boliglån med gunstig rente hos Statens pensjonskasse. (Illustrasjonsfoto)
Colourbox.com