JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nye regler for diett, passasjertillegg og kjøregodtgjørelse:

Departementet snur: Du skal fortsatt få kjøregodtgjørelse for alle kolleger som sitter på i bilen

Det skal fortsatt vært mulig å få kjøregodgjørelse for alle kolleger som er med i bilen. Og man skal ikke skylde jobben penger om man har blitt påspandert mat på reise.
Etter at de nye satsene for reisegodtgjørelser ble innført 22. juli i år, var det full forvirring rundt tolkningen av reglene for passasjertillegg. Nå er partene enige

Etter at de nye satsene for reisegodtgjørelser ble innført 22. juli i år, var det full forvirring rundt tolkningen av reglene for passasjertillegg. Nå er partene enige

colourbox.com

merete.jansen@lomedia.no

Tidligere i år, etter det ble forhandlet frem en ny avtale for reisegodtgjørelse, skjedde det en endring i punktet om passasjertillegg som hovedsammenslutningene ikke var enig i:

Det sto nå at man skulle få 1 krone i godtgjørelse per kilometer for passasjerer, uansett om det dreide seg om én eller flere.

Tidligere hadde man kunnet ta med fire kolleger i bilen og få 1 krone i tillegg for hver av dem. Altså til sammen 4 kroner per kilometer ved bruk av vanlig personbil.

• JULI 2018: Køyrer du bil i jobben? No kan du få mindre pengar om kollegaene sit på

– Ikke vært diskutert

Etter at de nye satsene ble innført 22. juli i år, var det full forvirring rundt tolkningen.

Sekretær Randi Stensaker i LO Stat opplyste til FriFagbevegelse i juli at dette var et punkt som organisasjonene ikke hadde oppfattet at det skulle skje endringer i, og at de ikke hadde diskutert saken med Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

I ettertid har partene møttes på nytt, og departementet har slått fast at reglene skal tolkes slik LO Stat og de andre hovedsammenslutningene hele tiden har ment.

Skal ikke gå med tap

Et annet punkt i avtalen som har skapt frustrasjon blant arbeidstakerne, går på hvor mye man skal trekkes i diett når man blir påspandert enkelte måltider.

Satsen for et døgn med overnatting er 754 kroner. Blir man påspandert middag, trekkes 50 prosent, altså 377 kroner. Varer reisen for eksempel åtte timer inn i neste døgn, skal man ha 297 kroner i tillegg. Men hva om man blir påspandert middag også den dagen? Enkelte arbeidsgivere har tolket det slik at de også da skal trekke 377 kroner. Det betyr i så fall at den ansatte ender opp med å skylde jobben penger og skal trekkes i lønn.

– Slik kan det selvfølgelig ikke være, sier Randi Stensaker.

– Måltidstrekket kan ikke være høyere enn det som er satsen for den aktuelle dagen.

Dekket etter regning

Et tredje punkt som har vært oppe til diskusjon i høst, gjelder muligheten for å få måltider dekket etter regning.

Her slår departementet fast at dette kan skje når arbeidstaker har særlige grunner til det. Det kan for eksempel være der hvor man er påspandert et måltid, og ikke lenger har krav på utbetaling, men reisen likevel er så pass langvarig at man trenger noe mer å tygge på. Kjøper man da en baguette, skal man ikke være nødt til å betale den selv. Da er det mulig å levere regning.

Uenigheten om endringene har også skapt hodebry for arbeidsgivere i privat sektor, siden disse veldig ofte følger avtalen som er forhandlet frem i staten.

Nå blir det dyrere å bruke egen bil i jobben. Her er de nye satsene for jobbreiser

Du må skatte av bonuspoeng på jobbreiser. Se lista over nye skatteregler

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse