JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
I STREIKENS HUS: LO-lederen i prat med Cathrine Runhovde. – Vi mener at det er en veldig god pensjonsordning som ivaretar de viktigste prinsippene. Den er livsvarig og gjør ikke forskjell på kvinner og menn, sier Peggy Hessen Følsvik.

I STREIKENS HUS: LO-lederen i prat med Cathrine Runhovde. – Vi mener at det er en veldig god pensjonsordning som ivaretar de viktigste prinsippene. Den er livsvarig og gjør ikke forskjell på kvinner og menn, sier Peggy Hessen Følsvik.

Morten Hansen

Streiker for livslang og kjønnsnøytral pensjon:

Etter fem ukers kulturstreik, står Spekter steilt på sitt: – Skuffende og veldig rart, mener LO-lederen

– Spekter burde heve seg over prinsippene sine så folk får komme tilbake på jobb og kulturlivet kan starte opp igjen, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik.07.10.2021
13:47
15.10.2021 13:19

katharina@lomedia.no

– Det er først og fremst skuffende og veldig rart at Spekter ikke vil gi kulturarbeiderne hybrid, sier Peggy Hessen Følsvik.

Onsdag 6. oktober besøkte LO-lederen Streikens hus i Spikersuppa, hvor rundt 50 kulturarbeidere var samlet. I snart fem uker har 811 ansatte ved 15 scener og teatre streiket for en rettferdig pensjon.

Kort fortalt består konflikten i at arbeidstakerorganisasjonen LO Stat vil ha en livslang og kjønnsnøytral hybridpensjon.

Spekter, som representerer arbeidsgiverne, mener innskuddspensjonen er den beste.

Hybridpensjon i Trondheim: Her har musikere og sangere den pensjonsordningen kulturarbeiderne streiker for

Bryter løfter

– Jeg vet at Spekter prinsipielt har vært steilt imot hybridpensjon helt siden vi fikk på plass det pensjonstilbudet. Men nå skriver vi 2021. Det er denne pensjonsmodellen de ansatte så for seg i 2016 da partene inngikk en midlertidig ordning. Det er utrolig at dette skal komme som en så stor overraskelse på Spekter, sier Hessen Følsvik.

LO-lederen viser til protokollen som Spekter og LO Stat undertegnet i 2016 da de ble enige om midlertidig ordning.

«Det er en målsetting at den varige pensjonsordningen skal etableres med kjønnsnøytrale og livsvarige pensjonsytelser», står det i protokollen.

– At de fortsatt skal stå på prinsippene om å beholde innskuddspensjon når denne streiken går på femte uka, er fryktelig skuffende, sier Hessen Følsvik, som leder den største arbeidstakerorganisasjon med over 970.000 medlemmer.

Medlemmene som streiker er organisert i Fagforbundet, Norsk Tjenestemannslag og Creo.

Ble ikke enige: Streiken blant kulturansatte fortsetter – mekling førte ikke fram

Legger til rette for streikebryteri

– Vi vet at denne pensjonsordningen er veldig god og ikke spesielt dyrere enn en innskuddspensjon. Vi har den i mange ulike sektorer. Flere og flere tar den i bruk, sier LO-lederen.

LO Stat skriver på sine nettsider at de opplever streikebryteri, ved at andre ansatte utfører streikerammet arbeid.

Hessen Følsvik har snakker med tillitsvalgte i forbundene som streiker. Mange av dem reagerer på arbeidsgivernes tolkning av streikebryteri.

– De opplever at arbeidsgiverne legger til rette for streikebryteri ved å utfordre tradisjonene under streik i Norge, sier hun.

– Vi har gode spilleregler som skal følges under streik. Arbeidsgiverne må huske på at det kommer en tid etter at konflikten er over, der partene igjen skal samarbeide i hverdagen.

I halvannet har kulturlivet delvis vært stengt på grunn av pandemien. For knappe to uker siden ble det igjen trygt å fylle salene med folk. LO-lederen har sett fram til å gå i teateret.

Gjenåpning og opptrapping: Presset øker på teatersjefene til å få slutt på streiken, mener Fafo-forskeren

Saken fortsetter etter bildet.

VARM MAT: Hver dag serveres frokost, lunsj og middag i Streikens hus ved Nationaltheatret til streikevaktene ved de fire kulturinstitusjonene i Oslo som er i streik.

VARM MAT: Hver dag serveres frokost, lunsj og middag i Streikens hus ved Nationaltheatret til streikevaktene ved de fire kulturinstitusjonene i Oslo som er i streik.

Morten Hansen

– Spekter burde heve seg over prinsippene sine og komme til enighet, så folk får komme tilbake på jobb, og kulturlivet kan starte opp igjen. Nå som pandemien er over, hadde vi gledet oss til å nyte kulturlivet igjen, både publikum og ansatte som ikke har jobbet på grunn av nedstengingen.

LO-lederen lurer på om arbeidsgiverorganisasjonen holder på med prinsipprytteri.

– Hvorfor skal Spekter være så prinsipielt imot denne pensjonsordningen? Det må nesten Spekter få svare på selv, sier Hessen Følsvik.

Og det gjør de mer enn gjerne.

Motpoler: Partene i kulturstreiken har veldig ulike forventninger til tvungen mekling

Spekter vil finne en løsning

Anne-Kari Bratten, administrerende direktør i Spekter, gleder seg over at Peggy Hessen Følsvik engasjerer seg i streiken.

– Her trenger vi alle gode og konstruktive krefter for å finne en god løsning for alle. Streiken har nå vart i 34 dager, og det er ingenting Spekter og våre medlemmer ønsker seg mer nå enn at LO og Spekter kommer sammen tilbake til forhandlingsbordet, skriver Bratten i en epost til FriFagbevegelse.

– Jeg gjentar det jeg sa før den tvungne meklingen i forrige uke, nemlig at vi er villig til å gå ut av våre posisjoner for å finne en løsning, men da må vi jo nesten møtes, skriver Spekter-direktøren.

Sist gang partene satt sammen var 30. oktober. Meklingen førte ikke fram, og dagen etter ble enda flere ansatte tatt ut i streik.

– Nå har det vært mye retorikk og polemikk i både tradisjonelle og sosiale medier i over fire uker, noe som verken har brakt eller vil komme til å bringe oss nærmere en løsning. Jeg bruker nå min energi og tid sammen med medlemmene våre på å diskutere hvordan vi kan komme LO i møte på en konstruktiv måte, samtidig som scenekunstvirksomhetenes behov blir ivaretatt, skriver Bratten.

Saken fortsetter etter bildet.

SPEKTER-SJEFEN: Anne-Kari Bratten vil gjerne finne en løsning på pensjonsfloka i kultursektoren.

SPEKTER-SJEFEN: Anne-Kari Bratten vil gjerne finne en løsning på pensjonsfloka i kultursektoren.

Ole Palmstrøm

– Det ris prinsipper i LO også

LO-lederen mener Spekter bør heve seg over sine prinsipper. Her svarer Bratten på påstanden fra Hessen Følsvik.

– Jeg har ingen andre kommentarer til Følsviks bemerkninger om Spekters og Spektermedlemmenes prinsipper om hybridpensjon, enn at det nok fra vår side også kan fortone seg som at det ris prinsipper i LO. Det har imidlertid lite for seg å diskutere dette i media – nå bør vi møtes og sette prinsipper til side og finne en løsning som ivaretar begge parters behov.

Slik svarer Spekter på LO Stats påstander om streikebryteri.

– Våre medlemmer passer selvsagt på å organisere arbeidet slik at det ikke forekommer streikebryteri. LO vet jo godt at Spekter og jeg vil rydde opp om det er grunn til å rydde opp, men da må vi nesten få opplyst hvor og hva. Nå får jeg bare halvkvedede viser i mediene, og LO svarer ikke på våre henvendelser. Det er trist. Ingen skal utsettes verken for å bli streikebrytere eller beskyldes for å være streikebrytere, skriver Anne-Kari Bratten.

Her streiker 811 kulturarbeidere

• Den Nationale Scene – 57

• Bergen Filharmoniske Orkester – 114

• Den Norske Opera & Ballett – 164

• Det Norske Teatret – 89

• Nationaltheatret – 63

• Rogaland Teater – 32

• Kilden-Kristiansand Symfoniorkester – 59

• Kilden Teater og Konserthus – 58

• Trøndelag Teater – 56

• Oslo Nye Teater – 38

• Hålogaland Teater – 35

• Teater Innlandet – 16

• Carte Blanche – 12

• Det Vestnorske Teateret – 5

• Turneteatret i Trøndelag – 13

Tre pensjonsordninger

Ytelsespensjon: Ved denne ordningen er arbeidstaker garantert en viss andel av lønna i pensjon når hun går av med pensjon. Her bærer arbeidsgiver ansvaret for ytelsen.

Innskuddspensjon: Arbeidstakers pensjonsinnbetaling settes i fond, og utbetalingen avhenger av verdien av innskuddet ved pensjonsalder. Her bærer arbeidstaker ansvaret og risikoen, og er ikke garantert en viss andel av lønna.

Hybridpensjon: En kombinasjon av de to over. Arbeidstakersiden mener en slik ordning vil kunne sikre en livslang og kjønnsnøytral pensjon.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
07.10.2021
13:47
15.10.2021 13:19Mest lest

Kjørelister som FriFagbevegelse har fått innsyn i, bekrefter at sjåførene har kjørt lange strekk. I timelistene er det utelukkende kjøretiden som er oppført som arbeidstid. Alt annet har vært gratisarbeid.

Kjørelister som FriFagbevegelse har fått innsyn i, bekrefter at sjåførene har kjørt lange strekk. I timelistene er det utelukkende kjøretiden som er oppført som arbeidstid. Alt annet har vært gratisarbeid.

Stein Inge Stølen

Sjåfører kan ha blitt svindlet for over 1000 kroner hver dag

Jan-Erik Østlie

Solberg-regjeringa vil kutte i feriepengar til arbeidslause neste år

MER GRENSEHANDEL: Solberg-regjeringa åpner opp for mer handling i Sverige, er budskapet fra blant andre fagforbundet NNN etter at statsbudsjettet ble lagt fram. (illustrasjonsfoto)

MER GRENSEHANDEL: Solberg-regjeringa åpner opp for mer handling i Sverige, er budskapet fra blant andre fagforbundet NNN etter at statsbudsjettet ble lagt fram. (illustrasjonsfoto)

Martin Guttormsen Slørdal

Statsbudsjettet er en gavepakke til svensk handel og matindustri, mener NNN-lederen

Håvard Sæbø

Slik vil Støre-regjeringa endre Nav

DET HASTER: De er i en akutt situasjon og må ha penger nå. Folk har mistet inntekten sin over natta. Man legger seg ikke akkurat opp en bufferkonto på arbeidsavklaringspenger. De er syke i tillegg. Det er jo derfor de får arbeidsavklaringpenger. Og så havner de i denne ståa, sier Mimir Kristjansson til FriFagbevegelse.

DET HASTER: De er i en akutt situasjon og må ha penger nå. Folk har mistet inntekten sin over natta. Man legger seg ikke akkurat opp en bufferkonto på arbeidsavklaringspenger. De er syke i tillegg. Det er jo derfor de får arbeidsavklaringpenger. Og så havner de i denne ståa, sier Mimir Kristjansson til FriFagbevegelse.

Nadia Frantzen

AAP-mottakerne kan ikke vente flere måneder. De må ha penger nå, mener Mimir Kristjansson

RØRT: – Jeg er nesten stum av glede, sier forbundsleder Johnny Hansen i Norsk Sjømannsforbund. I regjeringsplattformen blir det slått fast at sjøfolk skal ha norsk lønn i Norge. Arkivfoto

RØRT: – Jeg er nesten stum av glede, sier forbundsleder Johnny Hansen i Norsk Sjømannsforbund. I regjeringsplattformen blir det slått fast at sjøfolk skal ha norsk lønn i Norge. Arkivfoto

Tri Nguyen Dinh

Sjøfolket har kjempet i 13 år: Nå blir det norsk lønn i Norge

Martin Guttormsen Slørdal

Støre holder løftet om å doble fagforeningsfradraget

MINDRE Å RUTTE MED: De høye strømprisene etter sommeren er hovedårsaken til at prisveksten har skutt i været og øker mer enn lønnsveksten i 2021.

MINDRE Å RUTTE MED: De høye strømprisene etter sommeren er hovedårsaken til at prisveksten har skutt i været og øker mer enn lønnsveksten i 2021.

Emmie Olivia Kristiansen

Folk flest får dårligere råd: Prisene øker mer enn lønna

Regjeringen Støre møter kongen og kronprinsen i sitt første statsråd på Slottet torsdag.

Regjeringen Støre møter kongen og kronprinsen i sitt første statsråd på Slottet torsdag.

Håkon Mosvold Larsen / NTB

Den nye regjeringen er klar – Støre presenterer et ungt og kvinnesterkt lag

Terje Pedersen / NTB

Alle AAP-mottakere får beholde stønaden ut året

Debatt

Per Flakstad

«Vi trenger en bred debatt om pengebruken i Rødt», skriver Rødt-medlem Erik

Alf Ragnar Olsen

LO skuffet over at kutt i offentlig sektor videreføres

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre og Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum la onsdag fram regjeringsplattformen de skal styre på.

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre og Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum la onsdag fram regjeringsplattformen de skal styre på.

Tri Nguyen Dinh

Dette ønsker Støre-regjeringa å gjøre med arbeidslivet. Se hele oversikten

Javad Parsa / NTB

Slik treffer statsbudsjettet lommeboka

REAGERER: Forbundsleder i Industri Energi, Frode Alfheim (t.h.) liker dårlig forslaget fra Rødt og Mimir Kristjansson om å stoppe å gi ut letelisenser.

REAGERER: Forbundsleder i Industri Energi, Frode Alfheim (t.h.) liker dårlig forslaget fra Rødt og Mimir Kristjansson om å stoppe å gi ut letelisenser.

Leif Martin Kirknes

MDG, Rødt og SV fremmer forslag om stans i tildeling av letelisenser på norsk sokkel

Jan-Erik Østlie

Ny måling: KrF i krise. Nå tviler også egne velgere på partiet

Eglė Rimdžiutė ir Mindaugas Giedraitis dirba kartu langų gamyboje Šiaurės Norvegijoje.

Eglė Rimdžiutė ir Mindaugas Giedraitis dirba kartu langų gamyboje Šiaurės Norvegijoje.

Tormod Ytrehus

Darbo užmokestis pritraukia darbuotojus migrantus iš Rytų Europos į Norvegiją. Eglei ir Mindaugui buvo svarbesni kiti dalykai

Torbjørn Røe Isaksen fikk boka Streik av den påtroppende arbeidsministeren Hadia Tajik da hun overtok ledelsen av Arbeids- og integreringsdepartementet.

Torbjørn Røe Isaksen fikk boka Streik av den påtroppende arbeidsministeren Hadia Tajik da hun overtok ledelsen av Arbeids- og integreringsdepartementet.

Brian Cliff Olguin

Hadia Tajik er åpen for innleieforbud i Oslo-området

LIKER IKKE UTVIKLINGEN: Ole Morten Ellevsen og Monica Oshaug, delegater fra Bilpersonalets forening Trøndelag, liker dårlig utviklingen i bussbransjen med små stillingsbrøker og delte skift.

LIKER IKKE UTVIKLINGEN: Ole Morten Ellevsen og Monica Oshaug, delegater fra Bilpersonalets forening Trøndelag, liker dårlig utviklingen i bussbransjen med små stillingsbrøker og delte skift.

Ole Palmstrøm

– Bussbransjen skyter seg selv i foten

Jan-Erik Østlie

Dette er fagbevegelsens største seirer i regjeringas plattform


Flere saker