Feiret ny pulje med renholdere som er tilbake i Forsvaret
– Dette er en stor dag for oss, sier renholder Zia Ur Rehman (39) og griper hånda til NTL-tillitsvalgt Rune Bjørseth.
Renholder Zia Ur Rehman er fra i dag ansatte i Forsvaret igjen, og kaller det en gledens dag. Det er Ap-representant Agnes Nærland Viljugrein og nestleder Rune Bjørseth i NTL Forsvar enig i.
Nina Hanssen
Nina.hanssen@lomedia.no
Over hele landet skal over 400 renholdere skal tilbake til Forsvaret etter privatiseringen i 2016.
Første pulje kom rett før jul, og 1. mars var det klart for at renholdere i Finnmark, Nordland, Oslo sentrum og Bærum kom tilbake som ansatt i Forsvarsbygg.
På Akershus festning var NTL på plass for å ta imot renholderne. En av dem var Zia Ur Rehman (39).
– Jeg har vært renholder siden 2008 i ulike selskap, sist ISS, men det føles trygt å bli en del av Forsvaret igjen og det gir oss flere muligheter. Jeg er veldig glad i dag og har tatt på meg de nye Forsvarsbygg-klærne for anledningen, sier Zia Ur Rehman.
Han er glad å slippe å jobbe i det private lenger.
– Det var tøft å bli satt ut på anbud til private. Det var en usikker tid og jeg var ikke glad da vi måtte endre arbeidsgiver. De var jo opptatt av å gjøre ting så billig som mulig. Nå er jeg letta, sier han.
Bakgrunn: Renholderne er tilbake som statsansatte: – Nå er det bare «vi» igjen
Gledens dag
– Ja dette er virkelig en gledens dag. Nå skal det feires, sier nestleder Rune Bjørseth i NTL Forsvar, og deler ut brosjyre, bolle og kaffe til morgenfugler som kommer tidlig på jobb.
Selv ikke regnværet går utover humøret til de tillitsvalgte som har rigget seg til.
– Dette har vært en tøff kamp men endelig er renholderne tilbake som ansatte i forsvarssektoren og Forsvarsbygg i Oslo, smiler den glade nestlederen.
Landsforeningen i NTL organiserer rundt 2360 ansatte i Forsvaret i dag.
Les også: Etter rettssaker, tårer og milliontap: Mandag kommer renholderne tilbake til Forsvaret
– Vi ansatte ved på Forsvarets høgskole er også veldig fornøyd med at vi nå får renholderne tilbake som kolleger kan du skrive, sier en forbipasserende.
Han vil ikke ha navnet på trykk, men sier han og kollegene ikke har vært fornøyde med forholdene slik det har vært med de private selskapene. På høgskolen merket de en forskjell med det samme de private kom inn.
– Enkelte ganger måtte vi selv vaske foran besøk. Vi er glad for at renholderne blir ansatte i Forsvaret igjen, legger han til.
– Men nå blir det andre boller, sier Bjørseth og deler ut mer bakst, før renholderne skal samles i kantina der festen fortsetter med ledelsen i Forsvarsbygg.
På Forsvarsbyggs markering av at renholderne er tilbake satt latteren løst.
Nina Hanssen
Bollefest
Renholdssjef Simen Vangen ønsket rundt 50 mennesker velkommen til feiring. Til vanlig jobber det rundt 18 renholdere på festningen, men i Oslo-området er det rundt 50 renholdere som nå blir en del av Forsvarsbygg.
I dag har også ansatte i Drift møtt opp for å ønske sine kollegaer velkommen og for å spise boller og wienerbrød. Nye uniformer med logoen til Forsvarsbygg er på plass, og de har fått mobiltelefon ettersom alle timelister føres via en App.
En av de som er til stede er renholder Pathminii Thivuchelva (53) opprinnelig fra Sri Lanka.
– Jeg har vært i velferdspermisjon i snart ett år nå, men er her fordi jeg gleder meg masse til å komme tilbake til Forsvaret, sier hun.
Les også: Inger Karin får høyere pensjon når renholderne tas tilbake til staten
Aps stortingsrepresentant Agnes Nærland Viljugrein var også til stede for å ønske renholderne velkommen.
– Uten NTL har vi aldri fått dette igjennom. Det var en viktig sak også for oss i Ap. Det er flott å se resultatet av gode vedtak her i dag. Jeg håper at privatiseringen av renholdet nå er slutt en gang for alle, sa hun.
Nærland Viljugrein er Trine Lise Sundnes' vikar i utenriks- og forsvarskomiteen mens Sundnes går sjefskurset på Forsvarets høgskole.
– Jeg føler meg heldig som kan være med på dette. Det er så interessant å snakke med renholderne her og høre deres historie, sa hun og tar et godt tak i Thivuchelva som smiler fra øre til øre.
– Det beste med jobben er arbeidsmiljøet og alle de fine kollegaene som jobber i Forsvaret. Jeg liker meg så godt her og gleder meg til å komme på jobb igjen. Jeg er så glad så glad, sier Thivuchelva.
Agnes Nærland Viljugrein berømmer NTL for innsatsen for renholderne, og renholder Pathminii Thivuchelva har gledet seg til å komme tilbake som forsvarsansatt.
Nina Hanssen
Bedre rettigheter
Renholder Adunia Seid (57), som opprinnelig er fra Eritrea, er også i svært godt humør i dag.
– Det er kjempefint! Jeg begynte å jobbe her som renholder i 2014 og har jobbet i ISS til nå, men det føles mye bedre å komme tilbake til Forsvaret igjen, sier hun.
Seid tror de nå kan få igjen tilhørigheten til arbeidsplassen og at de får bedre rettigheter.
– Det beste med jobben er alle de snille folka som jobber på festningen. Her blir jeg alltid møtt med respekt og positivitet, sier trebarnsmoren.
Seid sier hun er sosial og stortrives med å jobbe i et miljø med så mange ulike mennesker.
– I tillegg er det folk med svært godt humør her. Det liker jeg godt, sier hun med glimt i øyet.
Renholder Adunia Seid er veldig glad for å være tilbake i Forsvaret.
Nina Hanssen
Forsvarets øyne og ører
– Dere renholdere er Forsvarets øyne og ører og veldig viktig for vår forsvarsevne, sier distriktssjef Frode Hansen, som er ansvarlig for forvaltning, drift, vedlikehold og utvikling av Forsvarsbyggs eiendomsportefølje.
Han skal videre å feire på flere steder denne fredagen og roser NTL for å ha fått politisk gjennomslag for å få renholderne tilbake.
Frode Hansen, Forsvarsbygg.
Nina Hanssen
– Dette har kanskje vært NTLs viktigste kampsak de siste årene og det føles som en stor lettelse at vi vant fram, sier Rune Bjørseth i NTL Forsvar.
Men det har heller ikke kommet uten en kostnad.
– Mange som ikke ønsket å gå over i de private selskapene i 2016 ble oppsagte og det var mange runder i retten for enkelte som var en stor påkjenning for mange av våre medlemmer. Mange sluttet, sier han.
Han håper det skal bli enda flere renholdere i Forsvaret framover.
– Nå kommer over 400 ansatte tilbake, men det er fortsatt et enormt behov for mange flere. Jeg håper det blir mulig å få ressurser til å ansette enda flere renholdere i Forsvaret framover, sier Bjørseth.
Rundt 50 renholdere i Oslo-området ble fredag ansatt i staten igjen. Det måtte feires.
Nina Hanssen
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.