LO VIL VERNE ANSATTE: – Vi ser ingen grunn til at vernebestemmelsene i arbeidsmiljøloven ikke skal gjelde for hjemmekontoret, sier Julie Lødrup.
Jan-Erik Østlie
Forskrift om hjemmekontor på høring
Flere vernebestemmelser for hjemmekontor kan bli fjernet. Uforsvarlig, mener LO
Brekker du beinet, må arbeidsgiver tilrettelegge for deg på jobben. Det er de ikke pliktige til om du jobber hjemmefra hvis regjeringas nye forslag blir vedtatt.
katharina@lomedia.no
Hjemmekontor er kommet for å bli, og hjemmekontorforskriften skal oppdateres. Den er ute til høring med frist for å levere innspill innen 23. juli.
I høringsforslaget foreslå regjeringa at en rekke vernebestemmelser i arbeidsmiljøloven, som skal sikre ansatte et trygt og sikkert arbeidsmiljø, ikke gjelder på hjemmekontoret. LO roper varsku. De mener arbeidsmiljøloven også må gjelde når ansatte arbeider hjemmefra.
– Vi ser ingen grunn til at vernebestemmelsene i arbeidsmiljøloven ikke skal gjelde for hjemmekontoret. Det er viktig at arbeidsgivers ansvar for helse, miljø og sikkerhet også framkommer tydelig i regelverket knyttet til hjemmekontor, sier Julie Lødrup, førstesekretær i LO.
Arbeidsmiljøloven fordeler ansvar og plikter mellom arbeidsgiver og arbeidstaker. Hovedprinsippet er at arbeidstaker leier ut arbeidskraften sin til arbeidsgiver. Til gjengjeld har arbeidsgiver ansvar for at arbeidssituasjonen er helsefremmende, meningsfylt og gir full trygghet mot fysiske og psykiske skadevirkninger.
Lødrup viser til at både Statens arbeidsmiljøinstitutt og OsloMet påpeker at man vet svært lite om risikoen ved å jobbe i egen bolig.
– Det kan selvsagt være risikofaktorer i et hjem som kan føre til redusert helse. I de fleste andre situasjoner der arbeidet utføres utenfor fast arbeidssted, gjelder vernebestemmelsen, sier hun.
Bakgrunn: Nå skal hjemmekontorreglene oppdateres. Her er regjeringens forslag
Et stort, uforsvarlig eksperiment
Også Norsk Tjenestemannslag (NTL) er misfornøyd med høringsnotatet til regjeringa. De hadde forventet mer etter at arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) gikk ut i media og sa at dagens forskrift ikke tar høyde for en situasjon hvor mange må være hjemme store deler av arbeidsuken.
– Regjeringen kommer med et høringsforslag med minimale endringer – samtidig som svært mange virksomheter planlegger mye større bruk av hjemmekontor framover, sier Guro Vadstein, forbundssekretær i NTL.
Forskriften var ment å gjelde for småskala hjemmeindustri, ikke for ordninger med delvis hjemmekontor for titusenvis av arbeidstakere.
– Plutselig skal forskriften gjelder for alle på hjemmekontor. Det er et stort, uforsvarlig eksperiment, sier Vadstein.
Les også: Linda (34) vil jobbe hjemme også etter pandemien: – Det er rett og slett mindre styr
Mange vernebestemmelser skal ikke gjelde
Arbeids- og sosialdepartementet forslår at følgende vernebestemmelser i arbeidsmiljøloven ikke skal gjelde:
«Arbeidsmiljøloven kapittel 2 om arbeidsgivers og arbeidstakers plikter, kapittel 3 om virkemidler i arbeidsmiljøarbeidet og kapittel 4 om krav til arbeidsmiljøet gjelder ikke for hjemmearbeid», står det i høringsnotatet.
Det er høyst problematisk, mener Guro Vadstein.
– Regjeringen fratar ansatte på hjemmekontor mange av de vernerettighetene som de ellers ville hatt om de var på kontoret eller arbeidsplassen, sier Vadstein.
HVORDAN VIL DET GÅ? – Plutselig skal forskriften gjelder for alle på hjemmekontor. Det er et stort, uforsvarlig eksperiment, sier Guro Vadstein.
Ole Palmstrøm
Hun er spesielt opptatt av paragraf 4.6 om tilrettelegging for arbeidstakere med redusert arbeidsevne.
– Hvem som helst kan bli syk og ha krav på tilrettelegging på arbeidsplassen. Hvordan skal det gå med dem om de ikke får en tilrettelagt arbeidsplass hjemme?
Tilretteleggingsplikten skal forhindre unødvendig sykefravær og utstøting fra arbeidslivet.
– Har du brekt beinet, må arbeidsgiver tilrettelegge for deg på arbeidsplassen, ifølge arbeidsmiljøloven. Det er ikke arbeidsgivere pliktige til om dette høringsutkastet vedtas, påpeker Vadstein.
Har du lest denne? Petter synes det er vanskelig å la jobben ligge når han bor på kontoret
Må sørge for at ansatte beveger seg
Arbeidsgivere har også en lovfestet plikt til å vurdere tiltak som kan bidra til at ansatte er fysisk aktive. Det står det om i paragraf 3.4 i loven.
– Det er kanskje enda viktigere på hjemmekontoret hvor ansatte verken går til eller fra kontoret og kanskje jobber fra sofaen eller kjøkkenbordet og savner fasilitetene som kontorstol og hev-senk-pult, sier Vadstein.
– Paragraf 4.2 skal sikrer ansatte opplæring i nye systemer og medvirkning til å utforme dem, at ansatte får mulighet til en faglig og personlig utvikling, at arbeidet tar hensyn til ansattes arbeidsevne og alder, sier NTLs forbundssekretær.
Må være frivillig
Å jobbe hjemmefra må være frivillig, påpeker både LO og NTL. Høringsforslaget åpner opp for at ansatte ikke trenger en skriftlig avtale for å jobbe hjemmefra når hjemmekontor skyldes pålegg eller anbefaling fra myndighetene. Dét mener LO er et brudd på prinsippet om frivillighet.
– I en akutt situasjon der myndighetene ser det nødvendig å pålegge hjemmekontor, må det inn i annet regelverk. Ikke i en forskrift som bygger på frivillighet, sier Julie Lødrup i LO.
– Hjemmekontor må være frivillig. Hvis arbeidsgiver har uegnede lokaler – for små, bråkete – er det ikke en reell frivillighet om ansatte må jobbe hjemme, sier Guro Vadstein.
Mange medlemmer i NTL setter pris på hjemmekontor og ønsker å fortsette med det. Det er en av årsakene til at forbundet engasjerer seg i dette arbeidet.
Les denne: Seks ansatte viser fram sin nye arbeidsplass hjemme
– Det er mye bra med hjemmekontor. Jobben vår blir å sikre et godt arbeidsmiljø uansett om du jobber hjemme eller på kontoret. Det kan ikke være sånn at arbeidstaker mister vern fordi de ønsker å jobbe hjemmefra.
Vadstein forteller at hun kjenner til ansatte som ble tvunget hjem under pandemien og som undertegnet en avtale med arbeidsgiver om at de selv måtte ta ansvar for alt som skjedde på hjemmekontoret. Helt urimelig, mener hun.
Mest lest
Kronikk
En kritisk gjennomgang av regelverket for velferdsstatens støtteordninger burde stå høyt på agendaen. De strikte reglene for maksimal varighet kunne mykes opp, skriver forskerne.
Gorm Kallestad / NTB
Det lønner seg ikke alltid å kombinere jobb og Nav-ytelser
– Jeg begynner å bli godt voksen, og jeg så for meg en myk avrunding av mitt yrkesaktive liv, sier Vendela Fremstad.
Arkivfoto: Jonas Fagereng Jacobsen
Vendela (61) får ikke jobben tilbake: – Så for meg en myk avrunding av mitt yrkesaktive liv
Den dagen regningen ikke kan betales mer, må Oscar Anderson flytte i campingvogn i sønnens hage der sønnen må pleie han.
Tri Nguyen Dinh
Om noen uker kan Oscar (102) miste sykehjemsplassen sin
Ola Rune Kleiven har Ap-medlem i nesten 30 år.
Morten Hansen/Jonas Fagereng Jacobsen
Støre får kritikk etter «arrogant» svar
Birgitte Mobekk er sykmeldt fra jobben sin som renholder i ISS. Neste år blir hun uføretrygdet.
Jan-Erik Østlie
Neste år blir Birgitte 100 prosent ufør: – Jeg har brukt lang tid på å godta det
Eirik Dahl Viggen
– Ensomheten er verst. Det er summen av alt, ikke bare å sone med fotlenke, men tapet av jobb og venner
Verneombud Solveig Teien Nyhuus (t.v.) og Fagforbundets tillitsvalgte Vibeke Rossnes. De jobber ved Navs kontor for bydel Grünerløkka i Oslo, der sykefraværet ligger på nesten13 prosent i det som kalles statlig linje. De mener dårlig bemanning skaper stress blant ansatte.
Ole Palmstrøm
Nav skal hjelpe de som blir syke, men sliter selv med skyhøyt fravær
REDDET AFP: Da arbeidsgiveren til Åshild Finnestad skulle nedbemanne, var hun nær ved å bli sagt opp. I tillegg til å miste jobben, stod hun i fare for å miste AFP-en sin, noe som fort tilsvarer over én million kroner.
Jan Inge Haga
Million-pensjonen holdt på å ryke for Åshild da arbeidsgiver ville nedbemanne
Hvordan er det å være organisert i Tesla? Jævlig, ifølge Erling Weydahl.
Håvard Sæbø
– Jævlig, sier Erling om hvordan det er å jobbe i Tesla og være fagorganisert
Eide reagerer også på at den aktuelle sjåføren blir utnyttet økonomisk av det norskeide transportfirmaet som holder til på Vestlandet. Han viser til at begge lønnsslippene dokumenterer at sjåføren, tross mye overtid og nattkjøring, ikke har fått en eneste krone i verken overtid eller ubekvemstillegg.
Jan Inge Haga
Sjåfører ut mot Posten: – Helt vilt om dette får fortsette
Jan Olav Johansen fortalte nylig om sin situasjon. Nå får han politisk støtte.
Berit Baumberger
Kollegaene får lønnstillegg, men ikke Jan Olav: – Klart dette blir urettferdig
REFSER: – Først og fremst er det Ap som må ta seg inn over seg at så mange LO-medlemmer ikke ser på oss som det naturlige valget, sier Trond Giske.
Ole Martin Wold
LO-medlemmer dropper Ap: – Det siste partiet trenger nå, er stillhet
JERNBANEMILJØ: Fredrik Carolin (f.v.), togleder, Arve Andersen, trafikkstyrer, Kim Nordgård, trafikkstyrer og Simon Olaisen, klubbleder for klubben for trafikk, teknikk og administrasjon mener de har en fantastisk arbeidsplass.
Morten Hansen
Toglederne mistet jobben – nå håper de nordnorsk erfaring er nok
Jan-Erik Østlie
Norske arbeidere fortjener mer av overskuddet, mener Kalle Moene
Palestinske redningsarbeidere bærer ut en kvinne som ble såret i et israelsk flyangrep mot flyktningleiren Khan Younis, sør på Gazastripen.
NTB/AP
Israel bruker jagerfly med norske deler i Gaza-krigen
Martin Guttormsen Slørdal
Mobilbruk på arbeidsplassen: – Før satt vi på pauserommet og prata sammen
Høyre legger fram en jobbpakke på nesten 500 millioner i sitt alternative statsbudsjett.
Javad Parsa / NTB
Høyre vil ha skattekutt for barnefamiliene og bedriftene
Mange har søkt om boliglån med gunstig rente hos Statens pensjonskasse. (Illustrasjonsfoto)
Colourbox.com
Lang kø for boliglånsrente på 4-tallet
Terje Pedersen / NTB
SV-politiker kritiserer Tesla: – Elon Musk må følge norske lover
Forfatter Olaug Nilssen ønsker seg at fagfolk kommer på banen og diskuterer problematikken rundt seksualitet og sterkt utviklingshemmede.
Eivind Senneset