LO VIL VERNE ANSATTE: – Vi ser ingen grunn til at vernebestemmelsene i arbeidsmiljøloven ikke skal gjelde for hjemmekontoret, sier Julie Lødrup.
Jan-Erik Østlie
Forskrift om hjemmekontor på høring
Flere vernebestemmelser for hjemmekontor kan bli fjernet. Uforsvarlig, mener LO
Brekker du beinet, må arbeidsgiver tilrettelegge for deg på jobben. Det er de ikke pliktige til om du jobber hjemmefra hvis regjeringas nye forslag blir vedtatt.
katharina@lomedia.no
Hjemmekontor er kommet for å bli, og hjemmekontorforskriften skal oppdateres. Den er ute til høring med frist for å levere innspill innen 23. juli.
I høringsforslaget foreslå regjeringa at en rekke vernebestemmelser i arbeidsmiljøloven, som skal sikre ansatte et trygt og sikkert arbeidsmiljø, ikke gjelder på hjemmekontoret. LO roper varsku. De mener arbeidsmiljøloven også må gjelde når ansatte arbeider hjemmefra.
– Vi ser ingen grunn til at vernebestemmelsene i arbeidsmiljøloven ikke skal gjelde for hjemmekontoret. Det er viktig at arbeidsgivers ansvar for helse, miljø og sikkerhet også framkommer tydelig i regelverket knyttet til hjemmekontor, sier Julie Lødrup, førstesekretær i LO.
Arbeidsmiljøloven fordeler ansvar og plikter mellom arbeidsgiver og arbeidstaker. Hovedprinsippet er at arbeidstaker leier ut arbeidskraften sin til arbeidsgiver. Til gjengjeld har arbeidsgiver ansvar for at arbeidssituasjonen er helsefremmende, meningsfylt og gir full trygghet mot fysiske og psykiske skadevirkninger.
Lødrup viser til at både Statens arbeidsmiljøinstitutt og OsloMet påpeker at man vet svært lite om risikoen ved å jobbe i egen bolig.
– Det kan selvsagt være risikofaktorer i et hjem som kan føre til redusert helse. I de fleste andre situasjoner der arbeidet utføres utenfor fast arbeidssted, gjelder vernebestemmelsen, sier hun.
Bakgrunn: Nå skal hjemmekontorreglene oppdateres. Her er regjeringens forslag
Et stort, uforsvarlig eksperiment
Også Norsk Tjenestemannslag (NTL) er misfornøyd med høringsnotatet til regjeringa. De hadde forventet mer etter at arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) gikk ut i media og sa at dagens forskrift ikke tar høyde for en situasjon hvor mange må være hjemme store deler av arbeidsuken.
– Regjeringen kommer med et høringsforslag med minimale endringer – samtidig som svært mange virksomheter planlegger mye større bruk av hjemmekontor framover, sier Guro Vadstein, forbundssekretær i NTL.
Forskriften var ment å gjelde for småskala hjemmeindustri, ikke for ordninger med delvis hjemmekontor for titusenvis av arbeidstakere.
– Plutselig skal forskriften gjelder for alle på hjemmekontor. Det er et stort, uforsvarlig eksperiment, sier Vadstein.
Les også: Linda (34) vil jobbe hjemme også etter pandemien: – Det er rett og slett mindre styr
Mange vernebestemmelser skal ikke gjelde
Arbeids- og sosialdepartementet forslår at følgende vernebestemmelser i arbeidsmiljøloven ikke skal gjelde:
«Arbeidsmiljøloven kapittel 2 om arbeidsgivers og arbeidstakers plikter, kapittel 3 om virkemidler i arbeidsmiljøarbeidet og kapittel 4 om krav til arbeidsmiljøet gjelder ikke for hjemmearbeid», står det i høringsnotatet.
Det er høyst problematisk, mener Guro Vadstein.
– Regjeringen fratar ansatte på hjemmekontor mange av de vernerettighetene som de ellers ville hatt om de var på kontoret eller arbeidsplassen, sier Vadstein.
HVORDAN VIL DET GÅ? – Plutselig skal forskriften gjelder for alle på hjemmekontor. Det er et stort, uforsvarlig eksperiment, sier Guro Vadstein.
Ole Palmstrøm
Hun er spesielt opptatt av paragraf 4.6 om tilrettelegging for arbeidstakere med redusert arbeidsevne.
– Hvem som helst kan bli syk og ha krav på tilrettelegging på arbeidsplassen. Hvordan skal det gå med dem om de ikke får en tilrettelagt arbeidsplass hjemme?
Tilretteleggingsplikten skal forhindre unødvendig sykefravær og utstøting fra arbeidslivet.
– Har du brekt beinet, må arbeidsgiver tilrettelegge for deg på arbeidsplassen, ifølge arbeidsmiljøloven. Det er ikke arbeidsgivere pliktige til om dette høringsutkastet vedtas, påpeker Vadstein.
Har du lest denne? Petter synes det er vanskelig å la jobben ligge når han bor på kontoret
Må sørge for at ansatte beveger seg
Arbeidsgivere har også en lovfestet plikt til å vurdere tiltak som kan bidra til at ansatte er fysisk aktive. Det står det om i paragraf 3.4 i loven.
– Det er kanskje enda viktigere på hjemmekontoret hvor ansatte verken går til eller fra kontoret og kanskje jobber fra sofaen eller kjøkkenbordet og savner fasilitetene som kontorstol og hev-senk-pult, sier Vadstein.
– Paragraf 4.2 skal sikrer ansatte opplæring i nye systemer og medvirkning til å utforme dem, at ansatte får mulighet til en faglig og personlig utvikling, at arbeidet tar hensyn til ansattes arbeidsevne og alder, sier NTLs forbundssekretær.
Må være frivillig
Å jobbe hjemmefra må være frivillig, påpeker både LO og NTL. Høringsforslaget åpner opp for at ansatte ikke trenger en skriftlig avtale for å jobbe hjemmefra når hjemmekontor skyldes pålegg eller anbefaling fra myndighetene. Dét mener LO er et brudd på prinsippet om frivillighet.
– I en akutt situasjon der myndighetene ser det nødvendig å pålegge hjemmekontor, må det inn i annet regelverk. Ikke i en forskrift som bygger på frivillighet, sier Julie Lødrup i LO.
– Hjemmekontor må være frivillig. Hvis arbeidsgiver har uegnede lokaler – for små, bråkete – er det ikke en reell frivillighet om ansatte må jobbe hjemme, sier Guro Vadstein.
Mange medlemmer i NTL setter pris på hjemmekontor og ønsker å fortsette med det. Det er en av årsakene til at forbundet engasjerer seg i dette arbeidet.
Les denne: Seks ansatte viser fram sin nye arbeidsplass hjemme
– Det er mye bra med hjemmekontor. Jobben vår blir å sikre et godt arbeidsmiljø uansett om du jobber hjemme eller på kontoret. Det kan ikke være sånn at arbeidstaker mister vern fordi de ønsker å jobbe hjemmefra.
Vadstein forteller at hun kjenner til ansatte som ble tvunget hjem under pandemien og som undertegnet en avtale med arbeidsgiver om at de selv måtte ta ansvar for alt som skjedde på hjemmekontoret. Helt urimelig, mener hun.
Mest lest
Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen. – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.
Arne Ristesund
Christoffer og kollegaene har gått til et uvanlig skritt for å få høyere lønn
VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.
Bjørn A. Grimstad
Helsefagarbeider Therese Madelen (33) vil bli sykepleier, men fagbrevet gir null poeng
Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.
Jan-Erik Østlie
Industri-topp: Norge burde sagt nei til de siste utenlandskablene
– Illegal rusmisbruk vil ikke forsvinne uansett hvor hardt vi straffer det. Det ser vi i land med strenge straffer, sier sosionomen, sier sosionom Tore Mangseth.
CRYSTALWEED cannabis/Unslpash
– Vi har ført en krig mot narkotiske stoffer i 50 år. Nå må vi senke terskelen for å snakke om rus
Kommentar
Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.
Brian Cliff Olguin
«Årets lønnsoppgjør var det beste på mange år. Nå er det snudd på hodet»
Colourbox
Familier taper flere tusen kroner i måneden på prisveksten. Se tallene
STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.
Jan-Erik Østlie
Her er LOs fire krav til bedrifter som skal få strømstøtte
BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.
Ole Palmstrøm
– Å se en kollega bli skadet på denne måten, er voldsomt og påvirker arbeidsmiljøet
Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.
Jan-Erik Østlie
Nå er Høyre større enn Ap og Sp til sammen
Debatt
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.
Sissel M. Rasmussen
«Hva gjør LO hvis ikke regjeringen øker strømstøtten?» spør LO-medlem Bjørn
Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart. Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.
Privat
Lærerstreiken trappes opp fra neste uke
MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,
Arkivbilde: Petter Pettersen
Over 1.400 industriarbeidere gjør seg klar til å gå ut i streik
Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.
Simen Aker Grimsrud
Arbeidsledigheten er rekordlav, men Nav-tillitsvalgt Steinar vil ha mer penger til å få folk ut i arbeid
Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.
Hanna Skotheim
Nav praktiserer nok en trygderegel feil, fastslår domstol
Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.
Jan Kåre Ness / NTB
Lederen i Aps energiutvalg vil utjevne strømprisene mellom nord og sør
Matvareprisen skyter i været.
Heiko Junge / NTB
Sjokktall: Aldri før har prisene på matvarer økt raskere enn nå
Debatt
Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.
Leif Martin Kirknes
«Et alvorlig problem at det går 50 ganger mer til strømstøtte enn tiltak som får ned forbruket»
NY KRAFT: – Først og fremst må Norge få fortgang på utbygginga av ny, fornybar kraft. Og vi må få fart på energieffektivisering, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.
Knut Viggen
Klima må gå foran strømpriskrise, mener EL og IT-lederen. Her er hans beskjed til politikerne
I dag er Stine butikkansvarlig i Kommunikasjon Voss og selger mobiltelefoner og annen elektronikk. Kundemøter er helt uproblematisk.
Ingerid Jordal
Å stå opp om morgenen for å gå på jobb, føltes til tider umulig for Stine. Så fikk hun hjelp
Kommentar
Høyreleder Erna Solberg kan garantere at hun ville ha fått på plass strømstøtte til næringslivet. Men snakker mindre om hva annet hun vil gjøre med strømmen.
Ole Berg Rusten / NTB