JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Statsbudsjettet 2024

Forsvaret får 200 flere årsverk: – For lite og snevert, mener NTL Forsvar

Flere folk, 100 nye utdanningsplasser, 38 flere kadetter og styrket drift til Forsvarets høyskole er satt av i forsvarsbudsjettet for 2024. Men ansatte i Forsvaret er lite imponert.
Regjeringen setter av penger til å utdanne flere forsvarsansatte, men NTL Forsvar savner tiltak for å sikre rett kompetanse på rett sted.

Regjeringen setter av penger til å utdanne flere forsvarsansatte, men NTL Forsvar savner tiltak for å sikre rett kompetanse på rett sted.

Martin Guttormsen Slørdal

guro@lomedia.no

– Satsingen på personell er for liten og for snever, og langt fra å dekke behovet, uttaler leder i NTL Forsvar, Stina Baarne Hassel i en pressemelding.

Hun sikter til regjeringens forslag til forsvarsbudsjett for 2024, der Forsvaret er tilført 200 flere årsverk.

– Brannslukking

Budsjettet for Forsvaret er rekordhøyt. Det er satt av 15 milliarder kroner mer enn i fjor.

I tillegg er det satt av mer enn 200 millioner kroner for å utvide utdanningskapasiteten i Forsvaret. Det skjer gjennom å øke inntaket til grunnleggende offiserspåbygning og videregående befalsutdanning.

På toppen kommer økningen med 38 militære studenter i året som gjennomføres i 2023, 2024 og 2025 – totalt 114 nye militære studenter.

Stina Hassel synes det er bra at det satses på flere studieplasser, men påpeker at NTL Forsvar savner tiltak for å sikre rett kompetanse på rett sted.

Leder i NTL Forsvar, Stina B. Hassel.

Leder i NTL Forsvar, Stina B. Hassel.

Anders Hauge-Eltvik

– Vi er bekymret for at personell med god virksomhetsforståelse og kompetanse slutter – fordi innsparingskravene innen stabs- og støttefunksjoner fortsetter i en allerede omstillingstrøtt organisasjon. Erfaringer fra økonomiomstillingen som nettopp er ferdigstilt, er at verdifull kompetanse forsvinner ut fra leirene i stadig større omfang, sier hun.

Regjeringen foreslår å styrke Forsvaret med 50 millioner kroner i 2024 til flere ulike tiltak for å beholde og rekruttere kritisk personell knyttet til blant annet etterutdanning, stipendordninger og fleksibelt arbeidssted. Dette mener Hassel at framstår som brannslukking.

– NTL Forsvar mener man i større grad burde se på årsakene til at folk slutter slik at kostbare tiltak som iverksettes har ønsket konsekvens.

Statsbudsjettet 2024: Forsvarsbudsjettet er rekordhøyt – men offiserene holder jubelen tilbake

635 millioner til bolig og kvarter

Regjeringen øker også satsing på bolig, kaserner og kvarter på Forsvarets baser i hele landet. Dette skulle bare mangle, mener Hassel og NTL Forsvar.

Det settes av 635 millioner kroner til bolig og kvarter i Forsvaret. Det planlegges bygging ved 15 leire.

Særlig behov for bolig og kvarter er det knyttet til F-35 og P-8 ved flybasene Ørland og Evenes samt for Hæren i Indre Troms. Satsingen må fortsette i årene framover, mener regjeringen.

Regjeringen startet økningen av midler til vedlikehold med 40 millioner kroner i 2022 og ytterligere 60 millioner kroner i 2023.

Fra 2024 foreslår regjeringen å øke investeringer i bolig og kvarter med 285 millioner kroner. I tillegg prioriteres ytterligere 200 millioner kroner i 2024 til investeringer i personellrelatert eiendom, bygg og anlegg for å legge til rette for flere ansatte.

– Gode boliger er viktig for å beholde og rekruttere viktig personell. I tillegg til nybygg har vi et stort etterslep på vedlikehold. Denne regjeringen mener det er svært viktig å sørge for at våre vernepliktige og ansatte har bygninger med forsvarlig standard, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).

Statsbudsjettet 2024: Slik påvirker statsbudsjettet arbeidslivet

– Fortsatt mye uavklart

Regjeringen vil iverksette sikringstiltak for 150 millioner kroner på Andøya Spaceport i 2024. Både vårt eget forsvar og NATO-allierte har behov for å kunne skyte opp satellitter for å erstatte tapte kapasiteter i det ytre rom.

– Norge og Andøya kan bli først ute med å tilby oppskyting av satellitter fra europeisk territorium til militære formål. Dette er en svært viktig militær satsing i romdomenet, sier forsvarsministeren.

Totalt settes det av 310 millioner kroner til tiltak knyttet til alliert mottak og tilrettelegging av areal til næringsvirksomhet på Andøya, 150 millioner til ferdigstilling av Akkasæter og 56 millioner til vedlikehold av kritisk infrastruktur på Andøya og Bodø.

Dette vil skape trygghet for videre drift for forsvaret på Andøya, mener Stina B. Hassel.

– Men fortsatt er mye uavklart, og situasjonen er derfor fortsatt usikker for personellet på øya. NTL Forsvar forutsetter at personellet ivaretas på en god måte og at planene blir mer konkretisert.

Mer til klima

Også klimaarbeidet i Forsvaret styrkes i budsjettet.

20 millioner kroner er der satt av til klimatiltak. Pengene skal gå til å ta i bruk elkjøretøy og til utslippsfrie byggeplasser.

Halvparten av ekstramidlene skal gå til å utvikle utslippsfrie byggeplasser. Utslipp fra byggeplasser kan komme fra energibruk under byggeprosessen, bruk og drift av anleggsmaskiner, transport av byggevarer og maskiner. Tiltaket vil redusere direkte og indirekte klimagassutslipp og bidra til bedre lokalmiljø, og på sikt redusere driftsutgifter.

Den andre halvparten skal bidra til flere utslippsfrie administrative kjøretøy gjennom etablering av ladeinfrastruktur. Tiltaket vil bidra til å ta sektoren nærmere utfasingen av fossile administrative kjøretøy.

Regjeringen foreslår 8 ekstra millioner kroner for å øke kapasiteten på miljøopprydding. I tillegg er det satt av 118, 8 millioner kroner til ett-årlige tiltak som blant annet energisparetiltak og elektroniske låser.

NTL Forsvar mener dette er for smått.

– Vi er spesielt overrasket over at regjeringen ikke prioriterer å bygge ut lokale energikilder som solceller i leire. Å bygge ut egne energikilder vil øke beredskapen, kutte klimautslipp og være økonomisk lønnsomt på sikt. Dette er en tapt mulighet, sier Stina B. Hassel.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse