JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Forsvaret skal dempe målstyringa

Det skal bli viktigere å se på hva Forsvaret leverer, enn hvor mange timer de har brukt på å levere det, varsler generalløytnant Erik Gustavson.
MÅLSTYRING: Generalløyntnant Erik Gustavson sier Forsvaret ønsker mindre detaljstyring framover.

MÅLSTYRING: Generalløyntnant Erik Gustavson sier Forsvaret ønsker mindre detaljstyring framover.

Anders Hauge-Eltvik

anders@lomedia.no

På NTL Forsvarets representantskapsmøte fortalte generalløytnant og sjef for Forsvarsstaben Erik Gustavson, at det pågår et arbeid for å redusere målstyringa i Forsvaret.

– Vi skal i større grad ha fokus på leveranser enn aktivitet, for å få et riktig perspektiv på det vi gjør. Det vi produserer skal være viktigere enn antall timer vi har brukt på å produsere det, poengterer Gustavson.

Fra 2015

Til NTL Forsvarets tillitsvalgte sa Gustavson at Forsvarssjefen nå jobber med et målbilde som skal måle leveranser på etterretning, beredskapsklare styrker, operasjoner og utvikling av forsvaret. Det er også mulig med et punkt som handler om forsvarlig forvaltning.

– Forsvarssjefen har tydelig flagga i departementet at han ønsker en virksomhetsplan med langt færre mål. Skal vi få til det, må Forsvarsdepartementet endre iverksettingsbrevet. Vi vil ikke ha detaljstyring og ønsker rammestyring hele veien ned. Uansett vil virksomhetsplanen bli mindre detaljert, og vi skal lage større grad av rammer og mindre grad av detaljstyring, sier Gustavson.

Opptatt av de sivile

Generalløytnanten understreket også nøye betydningen av sivilt ansatte for å få Forsvaret til å fungere best mulig.

– De sivile er viktige på lik linje med befalet. Forsvaret er avhengig av ulike typer kompetanse, og de sivile gir en annen nødvendig kompetanse enn befalet, sier han.

– Blir kompetansen deres anerkjent nok?

– Jeg hører at det ikke er alle som mener de blir nok anerkjent. Jeg, og andre med meg, mener det er viktig med balanse i strukturen vår mellom sivile og befal, sier Gustavson.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse