JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Domstolsreformen

Frank og Eivind gikk til retten etter de mistet jobben. Nå anker de dommen

Sorenskriverne Frank Kjetil Olsen og Eivind Helleland gikk til retten mot Justis­departementet for å kreve lønn uten arbeidsplikt. Staten ble frifunnet.
MED LO I RYGGEN: Frank Kjetil Olsen og EIvind Helleland ble representert av LO-advokatene Rune Lium og Nina Wærnhus i Salten og Lofoten tingrett.

MED LO I RYGGEN: Frank Kjetil Olsen og EIvind Helleland ble representert av LO-advokatene Rune Lium og Nina Wærnhus i Salten og Lofoten tingrett.

Guro Gulstuen Nordhagen

guro@lomedia.no

24. juni kom dommen fra Salten og Lofoten tingrett. Staten ble frifunnet og saksøkerne ble dømt til å betale saksomkostningene.

Nå anker de dommen.

Bakgrunn: Frank og Eivind mistet jobben etter domstolsreformen. Da saksøkte de staten

Tapte saken

Jordskifterettsleder Eivind Helleland og sorenskriver Frank Kjetil Olsen hadde saksøkt Justisdepartementet med krav om å få beholde lønn og stilling, og å ikke bli degradert.

Saken er en følge av domstolsreformen som Solberg-regjeringen iverksatte. Støre-regjeringen har gjennomført en høring om reversering, men det gjenstår å se hva Stortinget beslutter.

Som følge av reformen har flere domstolsledere blitt til overs. Sorenskrivere og jordskifterettsledere i nedlagte tingretter og jordskifteretter har mistet sine embeter. Deriblant tidligere leder for Nordfjord jordskifterett, Eivind Helleland, og tidligere leder for Senja tingrett, Frank Kjetil Olsen.

Med Norsk Tjenestemannslag (NTL) i ryggen møtte de opp i rettssalen i Bodø tidlig i juni.

NTL har medlemmer blant alle grupper av ansatte i domstolene, og både Olsen og Helleland har meldt seg inn som følge av reformen.

For å ivareta rettighetene til de som er blitt til overs, mener NTL at det er viktig å få prøvet de prinsipielle sidene ved saken.

Derfor gikk de til sak mot Justisdepartementet sammen med Helleland og Olsen, som partshjelp.

– Vi mener vi har en god sak, sa Kristin Tollefsen i NTL Domstolene da rettssaken pågikk.

Det mente derimot ikke retten.

Dermed må Olsen, Helleland og NTL betale 347 537 kroner i sakskostnader til staten ved Justis- og beredskapsdepartementet.

Støtter anken

I dommen kommer det fram at retten ikke mener avtalen mellom Domstoladministrasjonen og de overtallige domstollederne innebar at de hadde rett til å bli entlediget.

Retten mener heller ikke at Stortingets beslutning om en reduksjon i antall domstolledere svekker domstolens uavhengighet.

– Domstolledere må kunne opptre uten risiko for å tape egen stilling. Utfallet av tingrettens avgjørelse er et signal om at ytringer mot Domstolsadministrasjonen, kan få betydning for domstolleders videre karriere. Saken har viktige prinsipielle sider, og vi støtter medlemmenes beslutning om å anke, sier forbundssekretær Guro Vadstein i en pressemelding.

FAGFORENNGSSTØTTE: Forbundssekretær Guro Vadstein (t.v.) i NTL forklarte seg om NTLs standpunkt og side, og var partshjelp i saken. På tilhørerbenken satt leder i NTL Domstolene, Kristin Tollefsen. NTL støtter anken.

FAGFORENNGSSTØTTE: Forbundssekretær Guro Vadstein (t.v.) i NTL forklarte seg om NTLs standpunkt og side, og var partshjelp i saken. På tilhørerbenken satt leder i NTL Domstolene, Kristin Tollefsen. NTL støtter anken.

Guro Gulstuen Nordhagen

NTL er skuffet over dommen og støtter medlemmenes beslutning om å anke denne saken.

Fagforeningen mener dette sender et signal om at ytringer mot den utøvende makt kan få betydning for domstolleders videre karriere.

De mener at domstolledere må kunne opptre uten risiko for å tape egen stilling. Prosessen med utnevning av nye domstolledere våren 2021 førte til at de fleste motstemmer mot strukturreformen ikke ble utnevnt som leder, skriver NTL i pressemeldingen.

– Blir tingrettens dom stående etter ankebehandling vil dette bety at staten fritt kan ta forbehold ved utnevning om bortfall av stillingen som domstolleder. Det vil i tilfelle være en klar svekkelse av domstolleders uavhengighet, sier Vadstein.

Gir ikke opp

Eivind Helleland anket tidligere i år en dom han fikk i Hordaland tingrett i april.

Både han og Olsen har benyttet seg av sin ytringsfrihet og uttalt seg negativt om domstolsreformen og Domstoladministrasjonen. De mener begge at dette har hatt innvirkning på hvorfor de ikke fikk jobbene som ledere i de nyopprettede domstolene, men bare Helleland gikk til sak.

I mars gikk saken i Bergen der han saksøkte staten for å ha blitt forbigått i utnevnelsen av leder for nye Sogn og Fjordane jordskifterett. Han hadde vært leder i tidligere Nordfjord jordskifterett siden 2012 og mener han var den best kvalifiserte kandidaten. Jobben gikk likevel til noen uten erfaring fra domstolen.

Han tapte saken og ble dømt til å betale saksomkostningene, men har anket. Ankesaken skal opp i Gulating lagmannsrett i løpet av høsten.

NTL har vært partshjelp også i denne saken.

Les også: I sykehusets fremste rekke: – Jeg tenkte med én gang at her vil jeg bli

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse