Studiestart i Trondheim
Her frir LO til NTNU-studentene: – Vi merker at folk er mer interessert i fagforeninger nå
Selv om det er få studenter på plass, er ungdomssekretær Rebekka Steen i LO Trøndelag optimist. – Vi må sørge for at forbundene er godt synlig på alle studiesteder, sier hun.
STUDIESTART: Sylvi Dybvik (fra venstre, FO), Linn Flataune (Fagforbundet) og Rebekka Steen (LO) var på plass ved studiestart på NTNU.
Nina Hanssen
nina.hanssen@lomedia.no
Rebekka Steen, som tidligere var tillitsvalgt i NTL Ung, har snakketøyet i orden og har lagt bak seg en aktiv sommer med sommerpatruljen. I disse dager har Rebekka Steen mål om å rekruttere studenter ved NTNU.
Sammen med Linn Flataune (24) i Fagforbundet og Sylvi Dybvik i FO Trøndelag er hun klar for å snakke med folk, utfordre de på quiz og eventuelt dele ut nøysomt pakkede vervepremier til de som melder seg inn.
Strenge koronatiltak
På grunn av koronapandemien får ingen organisasjoner stå inne på studiestedene, så de har plassert LO-standen utenfor. Her står de fra 10–14 denne fredagen selv om de vet at en del forelesninger i bygget er avlyst.
– Vi har vært heldig og solen har alltid dukket opp når vi har slått opp standen, forteller Flautaune.
Med god avstand fra hverandre, hilser LO-damene på alle som går forbi og det er både ansatte og studenter. Hvis folk stopper opp for en prat, er de er de nøye med hvor de står og hva de kan dele ut til forbipasserende.
Alt som er pakket inn, er det Rebekka Steen som har gjort.
Ny undersøkelse: Krisa har gitt fagforeningene økt anerkjennelse
Frikjøpt
Linn Flataune har vært 100 prosent frikjøpt fra sin barnehagejobb siden 1. april 2019.
– Jeg jobber fast i barnehage til vanlig og har fagbrev i barne- og ungdomsfaget, men det er meningsfylt å være tillitsvalgt på heltid i disse dager, sier Flataune.
Sylvi Dybvik, som er nestleder i FO Trøndelag, synes også det er godt å komme seg på stand for å møte folk.
– Jeg har stort sett hatt hjemmekontor den siden mars. Vårt forbund har rundt 3375 medlemmer i fylket men vi har fortsatt lav organisasjonsgrad blant de unge, sier hun.
Hun håpte å få rekruttert flere denne dagen.
Opptur for fagforeninger
– Jeg merker at folk er mer interessert i fagforeninger nå. Det viste jo også årets arbeidslivsbarometer, der svært mange svarte at de nå kunne tenke seg å melde seg inn i en fagforening, sier Steen.
– Oj, der kommer favorittlæreren min, sier Steen – som fram til starten av året studerte radiografi.
Nå har hun tatt pause, men synes det er stas å være tilbake på campus. Læreren vinker tilbake.
– For oss er det jo viktig å vise oss fram. Fint også at lærerne ser oss, sier hun og smiler.
Hun sier det er et godt samarbeid mellom LO-forbundene i Trøndelag og hun koser seg i jobben som ungdomssekretær dette annerledes året for alle.
– Målet vårt er å være synlig overalt der ungdommer er – både på skoler og studiesteder, blant lærlinger og deltidsansatte, sier hun.
For trønderdamene på stand er bekymret for sin generasjon. Pandemien har ført til en høy arbeidsledighet, der det blir enda vanskeligere å komme inn på arbeidsmarkedet for de yngste uten erfaring.
– Da er det også fare for at flere ramler utenfor, sier FO nestlederen i Trøndelag.
AUF-lederen: – Unge er redde for at verden etter koronaen vil bli akkurat som før
Trenger flere læreplasser
Regionsleder i LO Trøndelag, Kristian Tangen, er også bekymret for fremtiden for ungdommene.
– Ungdom kan få vansker med å få læreplass. når usikkerheten på enkelte arbeidsplasser er stor på grunn av pandemien. Vi i LO henstiller næringslivet om å fremskaffe flere læreplasser. Vi er bekymret for at ungdom ikke skal få avsluttet yrkesfagutdanningen med læretid, sier han.
Elever på yrkesfag går normalt to år skole og blir deretter lærling i en bedrift i to år. I fjor fikk rundt 8 av 10 læreplass, men med koronasituasjonen har det blitt større usikkerhet for næringslivet og arbeidsledigheten har økt.
– Med bakgrunn i usikkerheten dette gir frykter mange at enkelte bedrifter ikke vil ta inn lærlinger som tidligere år, sier han.
Ta inn lærlinger
Tangen som tidligere satt som LO-sekretær sentralt, har derfor en bønn til både bedrifter i næringslivet, kommuner og andre offentlige virksomheter:
– Ta inn lærlinger også i år. Det vil være en god investering for framtida, og viktig bidrag for at ungdom skal få fullføre sin yrkesutdanning. En lærling er en ressurs for bedriften. Etter få måneder blir de mer og mer produktive og gir verdiskapning tilbake. Det er gratis å ta inn lærling, og i tillegg får virksomheten et betydelig tilskudd fra fylkeskommunen. Det er rett og slett dumt og ikke ta inn lærlinger, legger han til.
Samtidig vil han trekke fram fylkeskommunen og yrkesopplæringsnemnda i Trøndelag som han mener fortjener skryt for at de har vært tett på for å fremskaffe flere lærebedrifter.
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.