NTL SOM FØRSTEVALG: Ett av målene for organisasjonsprosjektet, er at NTL skal være førstevalget for ansatte innen NTLs områder.
Merete Jansen
Organiseringen av NTL
Hva skal NTL være om ti år? Her er planen
Hvordan skal Norsk Tjenestemannslag rigges for å være den beste fagforeningen i 2033? Hvordan skal NTL sikre medbestemmelse? Dette søker forbundet svar på gjennom et storstilt organisasjonsprosjekt.
merete.jansen@lomedia.no
Da landsstyret møttes i Stavanger andre uken i juni, ble det invitert til debatt om organisasjonsprosjektet.
Hovedmålene for prosjektet er definert slik:
• Være førstevalg for alle ansatte innen NTLs områder.
• Ha de beste tillitsvalgte.
• Påvirke utviklingen i arbeidslivet i tråd med NTLs politikk.
NTL-leder Kjersti Barsok påpeker at i en verden som er i rask endring, er det viktig å tenke langsiktig. Og i hvert fall lengre enn bare én landsmøteperiode, som er det mest vanlige.
– Vi trenger å løfte blikket. Både arbeidsliv og organisasjonsliv endrer seg hurtig, og det er stor konkurranse om medlemmene. Derfor skuer vi nå 10 år fram i tid, sier Barsok.
Hun understreker samtidig at selve prosjektet skal være avsluttet til neste landsmøte, høsten 2026.
– Når vi har diskutert oss fram til hvilke utfordringer vi står overfor, kan vi forhåpentligvis peke på tiltak og endringer som er nødvendige for å styrke oss. Så kan landsmøtet ta stilling til disse.
I første omgang gjennomfører NTL altså et forprosjekt som får i oppgave å legge til rette for hovedprosjektet. Hoveddelen tar man sikte på å komme i gang med før kalenderen viser 2024.
Skal NTL bygges nedenfra eller fra toppen? Under debatten i Stavanger var det flere som følte behov for å understreke at de på grasrotnivået må involveres.
Natalia Zubillaga, leder av NTL UiO, setter pris på at man får en diskusjonen om organisering. Hun mener dette er noe fagbevegelsen kunne gjort oftere. Men hun synes forslaget som ble lagt på bordet før møtet, legger for stor vekt på organisasjon.
– Vi må tenke mer på de tillitsvalgte på arbeidsplassene. Vi må bygge nedenfra. Blant annet se på hvordan man skolerer de tillitsvalgte der ute, sa hun.
Tomas Ferstad, nestleder i NTL NTNU var også kritisk til om prosjektet er bredt nok sammensatt, når det består av medlemmer fra landsstyret og forbundsstyret:
– Det lukter at det blir et M10-prosjekt (etter gateadressen til forbundskontoret, red.anm.), og det er vel ikke intensjonen?
– Jeg er enig i at vi må bygge nedenfra sa Geir Senum, NTLs øverste tillitsvalgte i Kunnskapsdepartementet, og føyde til:
– Men dette er et ovenfra-og-ned-prosjekt, så det er utfordrende. Vi trenger kapasitet og ressurser til å drive prosjektet, og til å skape aktivitet ute.
Elisabeth Arnesen i NTL Politiet var inne på noe av det samme:
– Lokale krefter ikke særlig nevnt. Disse må også inn i forprosjektet. Vi jobber mot å få ting servert fra toppen.
Barsok lover bredde
NTL-leder Kjersti Barsok understreker overfor NTL-magasinet at dette ikke skal være et topptungt prosjekt.
– Vi skal prøve å involvere hele organisasjonen. Akkurat hvordan det skal skje, er noe av det vi nå må diskutere. Både NTL og verden ser annerledes ut, ut fra hvor man sitter. Vi må favne bredden så godt vi bare kan, sier hun.
Håpet hennes er at diskusjonene som følger, vil skape stort engasjement blant medlemmene. Barsok understreker at noe av det de håper å oppnå, er å sikre best mulig medbestemmelse på alle nivåer på arbeidsplassene.
Opptatt av rekruttering
NTL Ungs leder, John Magne Pedersen Tangen, mener det aller viktigste for forbundet framover, er å lykkes med rekrutteringen.
– Vi må se på hvordan NTL Ung kan styrkes og utvikles, sa han.
Snorre Rein, nestleder i ungdomsfløyen, påpekte at samfunnet kommer til å endre seg mye på 10 år. Han viste til blant annet digitalisering og bruk av kunstig intelligens, noe som trolig vil føre til en arbeidsstokk der flere har høyere utdanning.
– For meg var det viktig da jeg ble medlem at NTL at organiserer hele laget, også de høyt utdannede, men de dras nå ofte mot Akademikerne og slike forbund. Det er dårlig for å oppnå en omfordelende lønnspolitikk, sa Rein.
Barsok understreket at hele tariffsituasjonen er dramatisk endret etter at staten fikk fire ulike tariffavtaler å forholde seg til.
– Både dette, den aktuelle politiske situasjonen og måten arbeidsgiversiden opererer på, er elementer som påvirker måten vår å jobbe på.
Ansetter prosjektleder
Det er vedtatt å ansatte en egen prosjektleder til å føre prosessen med organisasjonsprosjektet i havn, og stillingen utlyses før sommeren.
Så hva slags person trenger man til å lede en slik prosess?
Hovedkasserer Elisabeth Steen i forbundsledelsen sa at de trenger noen med utdanning fra prosjekt- og prosessledelse. Organisasjonskunnskap er mindre viktig, mener hun.
– Jeg har erfart at vi selv er gode på å diskutere og mene, men mindre gode på å prioritere. Vi må ha noen som kan lede og gi retning.
Mest lest
Debatt
Hvis du er kvinne og jobber i handelen eller i et serviceyrke, kan du fort stå igjen som pensjonstaper. Derfor er kampen om AFP også en likestillingskamp, skriver Cecilie Tvetenstrand. (Illustrasjonsfoto)
AFP er en urettferdig pensjon. Den er også uforutsigbar
Kaptein Frank Langø har jobbet i Sølvtrans i 20 år. Neste år går han av med pensjon. Nå er han med på gruppesøksmålet mot rederiet for at han skal få pensjonen han mener han har krav på. Også Maskinistforbundet deltar i søksmålet.
Jogvan H. Gardar/privat
Sjøfolk kan ha tapt millioner i pensjon. Nå saksøker de rederiet
KJØRTE I POLEN: Oleksandr Klievtsov fra Bakhmut i Ukraina viser frem video av ham selv som kjører buss i Polen høsten 2022.
Erlend Tro Klette
Norge skriker etter bussjåfører. Oleksandr har erfaringen, men nektes jobb
Martin Guttormsen Slørdal
Ny pensjon kan svekke Norges sikkerhet: Fire av ti i Forsvaret vil slutte
LO og NHO har sammen utredet en «reformert AFP», og LO ønsker at denne skal bli del av et samordnet tariffoppgjør til våren. Men innad i LO har det vært svært ulike syn på forslagene som er lagt fram - og nå begynner tiden å renne ut.
Tormod Ytrehus
Pensjonsordning kan snart forsvinne: Dette handler AFP-striden om
Det er kun 1.200 meter mellom bebyggelsen og den nærmeste vindmølla i Havøysund. Likevel har det vært lite protester mot vindparken.
Håvard Sæbø
Oppgitt ordfører: – Man kan jo lure hva staten har tenkt å bruke Finnmark til
– Nå kommer vi med vårt krav, der vi ivaretar våre medlemmers utfordringer og muligheter, sier forbundsleder Jørn Eggum.
Håvard Sæbø
AFP har skapt storkonflikt mellom LO-forbund. Her er Fellesforbundets løsning
Tri Nguyen Dinh / Ronny Øksnes
«Svenskebåten» legges ned: – Vi visste overhodet ingenting
Merethe Solberg er bekymret for at flere ikke vil klare seg gjennom alle krisene med pandemi, dyrtid og rentehevinger.
Erlend Angelo
Renta øker igjen: – Folk går fra den ene krisa til den andre
Statsminister Jonas Gahr Støre og næringsminister Jan Christian Vestre trakk på seg kjeledress og hjelm da de valgte å legge frem regjeringens grønne industriløft på Rosenberg Worley i Stavanger.
Helge Rønning Birkelund
LO-medlemmene flykter fra Ap. Sjekk fallet og hvor de tar veien
OMFATTENDE: NTL NAV har beregnet at når etaten velger delegerte forhandlinger, går det med rundt 51 000 arbeidstimer til dette.
Colourbox.com
Nav sløser bort millioner i lokale forhandlinger, mener tillitsvalgte
Erlend Angelo
Tordis gleder seg fortsatt til å gå på jobb etter 47 år. Her er hemmeligheten
Debatt
Carolines historie er en viktig vekker, skriver Nav-sjefen.
Lise Åserud / NTB. Innfelt: skjermdump av frifagbevegelse.no
Det er umulig for meg å ikke bli berørt av det Caroline forteller
Køen ble lang for å sikre seg en pose mat.
Tom Vestreng, Dagsavisen
Krisa øker ved Fattighuset: – Rundt 100 må gå tomhendt hjem
Kronikk
Nav-ansatte har det handlingsrommet de trenger for å kunne gi god og tilpasset hjelp til den enkelte familie. Men det krever svært god kompetanse i sosialt arbeid, skriver Tore Nyseter.
Eirik Dahl Viggen/Privat
Nav svikter barn i fattige familier
Kompetansen som skal til for å bygge skip kan forsvinne på norske verft dersom ikke utviklingen snur. Nå vil tillitsvalgte ha en ny giv for bransjen.
Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte
– Hvis vi fortsatt skal bygge skip i Norge, må noe skje, advarer tillitsvalgte
Nav må ta utgangspunkt i at mottakeren ikke kjenner reglene og heller ikke enkelt kan forstå juridiske tekster, mener sivilombud Hanne Harlem.
Hanna Skotheim
Nav begrunner avslag for dårlig, mener Sivilombudet
Høyres nestleder Henrik Asheim mener Erna Solberg og Høyre ikke holdt tilbake informasjon om Sindre Finnes aksjehandler til etter valget.
Arkivfoto: Leif Martin Kirknes
Høyre: – Skjønte at dette kunne være løgn først på fredag
FANT TONEN: Mia Mari ble den vennen May Liz trengte for å føle seg trygg da hun skulle sone dommen på Ravneberget. De bruker mye av dagne på å snakke og henge sammen.
Brian Cliff Olguin
– Man har tenkt at det er så få kvinner i fengsel, så de har blitt glemt
– Vi kan ikke forby noen å filme, og det er heller ikke ulovlig å gjøre det – det er hendelser som skjer på offentlige plasser. Jeg ber bare om arbeidsrom, sier vekteren Stefan.
Jan-Erik Østlie