JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Omstilling

Irene og Tone frykter de mister arbeidsplassen de har hatt i mer enn 20 år: – Føler oss lite verdsatt

Ansatte frykter å miste jobben når Nortura flytter griseslakt til Tønsberg.
OPPRØRTE: Irene Lystad (t.v.) og Tone Aasen føler seg lite verdsatt av arbeidsplassen de har hatt i mer enn 20 år om de mister jobben sin i forbindelse med Norturas omstilling.

OPPRØRTE: Irene Lystad (t.v.) og Tone Aasen føler seg lite verdsatt av arbeidsplassen de har hatt i mer enn 20 år om de mister jobben sin i forbindelse med Norturas omstilling.

Alf Ragnar Olsen

guro.gn@lomedia

aro@lomedia.no

Over operataket, Munchmuseet og Oslofjorden henger store, grå skyer tett på himmelen. De tynger helt inn gjennom vinduene i møterommet på DFDS Seaways.

– Det er kanskje ikke et så hyggelig bakteppe for et kurs på danskebåten, men det er fint å endelig kunne samles igjen, sier hovedtillitsvalgt Terje Olsen i NTL Mattilsynet.

Omstilling er tema for kurset, og det er ikke uten grunn.

Ikke mer svinesti

Om bord møter NTL-magasinet flere kursdeltakere som kan bli rammet av nettopp dette.

Det har i nesten et år vært kjent at Nortura skal legge all slakt av svin på Østlandet til Tønsberg. Tilbake på Nortura Rudshøgda i Ringsaker kommune står bare storfe og småfe, noe som kan få stor betydning for flere av de ansatte der.

Planen er at griseslaktingen opphører ved Nortura Rudshøgda i løpet av uke 35, når august går over i september.

Teknikerne Tone Aasen, Irene Lystad og seks andre kolleger i kjøttkontrollen er engstelige for at de snart kan miste jobbene sine.

De er ansatt i Mattilsynet, som må være til stede under enhver slakt.

– Vi skjønner jo at dette vil ramme oss på slaktelinja som blir borte, men vi har ikke fått noen informasjon fra ledelsen. Vi får heller ingen svar på det vi lurer på, sier Lystad, som har jobbet på Rudshøgda siden hun var ferdig på videregående.

I landlige omgivelser, ikke langt unna Prøysenmuseet, ligger slakteriet som har vært arbeidsplassen deres i så mange år. Begge er i starten av 50-årene, har hjemmeboende barn og er ufaglærte.

Dermed er det ikke bare å få seg en ny jobb hvor som helst. Heller ikke å flytte.

– Det kommer ikke som noen overraskelse at det er vi som rammes, men vi føler oss lite verdsatt. Hvis jeg mister jobben, må jeg vel høre om det er noen ledig jobb på den lokale Kiwi-butikken, sier Lystad.

Hun er tydelig opprørt over situasjonen hun og hennes mangeårige kollega kan komme i.

Flere med dem

De andre kursdeltakerne reagerer med forskrekkelse over det de to forteller om situasjonen på Nortura Rudshøgda. Men dette er ikke det eneste slakteriet som må kutte i bemanningen.

I juni i fjor kom beslutningen om den nye og moderniserte fabrikken i Tønsberg i Vestfold. Den skal stå ferdig i 2023, men allerede fra sommeren mister altså Rudshøgda grisene sine. Planene har også rammet Nortura Forus i Stavanger og i Steinkjer.

Til sammen 147 Nortura-ansatte der er inne i et «omstillingsprogram», der hensikten er å hjelpe de ansatte å finne ny jobb i eller utenfor Nortura. De er lovet å bli prioritert i ansettelsene ved den nye fabrikken i Tønsberg, samt få bistand ved flytting.

I Mattilsynet på Rudshøgda har derimot ingen fått beskjed om hva som skjer. Men uansett har de to damene ingen planer om å flytte fra mann, barn, hus og hest.

– Finn et småbruk til meg, så skal jeg tenke på det. Ellers er det ikke bare å flytte fra alt der hjemme, sier hesteeier og trebarnsmor Tone Aasen.

Les også: Tillitsvalgt slår eggalarm: – Dette er et regelverk vi ikke trenger i Norge

Mener det er regelbrudd

Regiontillitsvalgt Trude Henriette Skaug Andersen i NTL Mattilsynet Region øst forteller at hun vært i møte med regionalt samarbeidsutvalg med tillitsvalgte, ledelsen på Rudshøgda og regionalt verneombud.

Ifølge henne var det bare flaks at de oppdaget at omstillingen også ville ramme Rudshøgda.

– Det gikk rykter rundt satsingen i Tønsberg, og det var tilfeldig at vi fant ut at dette kunne ramme de ansatte på Rudshøgda. Deretter har vi måttet be om informasjon fra ledelsen og be dem snakke med de ansatte, sier hun.

VIL HA SVAR: Hovedtillitsvalgt Terje Olsen i NTL Mattilsynet og regiontillitsvalgt Trude Henriette Skaug Andersen i NTL Mattilsynet Region øst er oppgitt over at de Mattilsynet-ansatte på Nortura Rudshøgda har fått mer informasjon.

VIL HA SVAR: Hovedtillitsvalgt Terje Olsen i NTL Mattilsynet og regiontillitsvalgt Trude Henriette Skaug Andersen i NTL Mattilsynet Region øst er oppgitt over at de Mattilsynet-ansatte på Nortura Rudshøgda har fått mer informasjon.

Alf Ragnar Olsen

NTL-magasinet får innsyn i en epost sendt til Mattilsynet Region øst datert 23. februar 2022. Der bekrefter Nortura SA planene om overføringen av all slakt av gris på Østlandet til anlegget i Tønsberg, og at dette derfor vil opphøre på Rudshøgda i høst.

I mars ble første møte mellom arbeidsgiver og tillitsvalgte holdt for å sette ned tre arbeidsgrupper som nå jobber med hvordan omstillingen skal løses.

– De kan jo ikke regelverket. Dette er brudd på paragraf 17 i Hovedavtalen i staten om medbestemmelse og informasjonsplikt, sier Andersen.

Paragrafen sier at arbeidsgiver uoppfordret skal gi informasjon på et så tidlig tidspunkt som mulig under administrasjonens behandling av sakene, slik at de ansattes muligheter til medbestemmelse blir reell i behandlingen.

Nortura la fram planene for omlegging allerede i 2020. De bekrefter at planene for Rudshøgda ble besluttet i juni 2021.

– Alle medarbeidere i slaktehallen ble informert i eget møte umiddelbart etter konsernstyret gjorde sin beslutning, sier konserndirektør Lisbeth Svendsen i Nortura.

Hun føyer til at Mattilsynet ble informert både under utredningsprosessen og etter at vedtaket ble fattet.

– Kontrollteknikerne har Mattilsynet som arbeidsgiver, og Mattilsynet er selv ansvarlige for egne ansatte. Vår dialog går mot Mattilsynets ledelse.

Vil få jobbtilbud i Vestfold

Ruth Bente Valberg Fauske er avdelingssjef i Mattilsynet avdeling Mjøsområdet.

– Mattilsynet er i prosess nå for å avklare bemanningsbehovet på Rudshøgda. De som blir overtallige, vil få tilbud i Vestfold. Hva som blir tilbudt de ansatte, er ikke avklart enda, sier hun.

Tidspunktet for når dette vil skje, er en del av prosessen Mattilsynet er i. De åtte kontrollteknikerne på Rudshøgda som kan bli berørt, har fått informasjon i fellesmøte og individuelle samtaler med nærmeste leder, ifølge avdelingssjefen.

– Men hvor mange det vil være behov for etter omstruktureringen er ikke avklart enda. De får også generell informasjon om faktagrunnlaget for omstruktureringen i slakteriene, og status i den prosessen vi er i, sier Valberg Fauske.

Les også: Kamran går på jobb to ganger samme dag: – Jeg liker ikke å jobbe slik

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse