JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tillitsvalgt slår eggalarm: – Norge må si nei til datoreglene fra EU

Tove Berit Berg mener både hønene, bøndene, klimaet, forbrukerne og industriansatte vil tape om EUs forslag til kortere holdbarhet på egg blir vedtatt.
– Dette er et regelverk vi ikke trenger i Norge, sier Tove Berit Berg.

– Dette er et regelverk vi ikke trenger i Norge, sier Tove Berit Berg.

Erlend Angelo

erlend@lomedia.no

EUs eggerøre, som det har blitt kalt, har vekket et stort engasjement i Norge. Bakgrunnen for engasjementet er dette:

EUs regelverk om holdbarhet for egg gjelder per i dag ikke i Norge. Men Europakommisjonen vil flytte bestemmelsene for holdbarhet til hygieneregelverket, noe som betyr at reglene vil gjelde også i Norge gjennom EØS-avtalen.

Da vil Norges holdbarhetsdato for egg reduseres med en uke, fra 35 til 28 dager. Det høres kanskje ikke all verden ut - men det kan få store konsekvenser, advarer Tove Berit Berg, som er hovedtillitsvalgt i Prior/Nortura og selverklært egg-nerd.

– Det er ingen som vil tjene på om disse reglene blir innført i Norge, sukker hun.

Dyrere og dårligere

Bakgrunnen for EU-forslaget er av folkehelsehensyn. Nærmere bestemt på grunn av salmonella. Men i norske egg er det enkelt og greit ikke salmonella.

– Vi har strengere regler her enn i EU. Det er små anlegg med maks 7.500 høner, og vi har krav til maks 12 grader fra bonde og hele kjeden til pakkeri.

– Vi har ikke hatt salmonella i norske egg ut til forbrukerne siden jeg starta i 2002. Så disse reglene er det ikke behov for, understreker Berg.

Tvert imot kan hun ramse opp mange områder som blir skadelidende om EUs regelforslag når gjennom:

• Mer transport fordi eggene må hentes oftere. Dette vil koste mellom 65-70 millioner kroner, ifølge tidlige anslag fra Nortura

• Dårlig distrikts- og landbrukspolitikk: Bønder må kanskje legge ned eggproduksjon fordi det blir for dyrt å kjøre dobbeltransport til bønder lengst unna eggpakkeriene

• Gårdene må trolig bli større, noe som ifølge Berg kan medføre dårligere dyrevelferd

• Matsvinnet vil trolig øke, all den tid mer egg aldri vil rekke frem til forbrukerne

• Eggene kan bli dyrere for forbrukerne

• Berg tror arbeidstida for de ansatte på Nortuas tre eggpakkerier vil bli utfordret. Det kan bety at arbeid utenfor normalarbeidsdagen og sju dagers arbeidsuke.

Vanskeligere å regulere markedet

Selv jobber Berg på Norturas foredlingsanlegg i Revetal.

Der tar de i mot egg som ikke går ut til forbrukerne – som for eksempel er for store eller små, eller at de for eksempel ikke rakk ut til butikkene før holdbarheten ble fort kort.

Med andre ord: De regulerer bort eggene som ikke går til butikk. Eggene brukes der i alt fra vafler til dyrefôr, alt etter tilstanden på eggene.

Denne rollen som markedsregulator kan også bli vanskeligere med kortere holdbarhet.

– Det økte matsvinnet blir det vi som eventuelt må ta oss av, og det vil bli mer krevende om holdbarheten justeres ned, sier Berg.

Ansatte mener Tine tar feil: Snart faller dommen for Stig Morten, Tor Otto og 20 kolleger

Stor motstand

EU-forslaget ser ut til å ha møtt unison motstand her til lands.

Dagligvarekjedene er negative til forslaget, det samme har organisasjoner som Fremtiden i våre hender og Norges Bonde- og Småbrukarlag.

Torsdag 9. juni fortalte Regjeringen at de har sendt et brev til Europakommisjonen der de ber om mer fleksibilitet for land med av forekomst av salmonella. Med andre ord vil de ha unntak fra EUs eggregler.

– Holdbarhetmerking på egg bør fastsettes etter de samme reglene som for all annen mat, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol i en pressemelding.

Finsbråten legges ned: De ansatte gruer seg til å måtte ut på jobbmarkedet

– Bruk reservasjonsretten

Tove Berit Berg er glad for at regjeringen har lyttet til bransjen, men mener at regjeringen må stå løpet ut hvis Europakommisjonen nekter å høre.

Med andre ord: De må bruke reservasjonsretten som er mulig innenfor EØS-avtalen, krever Berg.

– Dette er et regelverk vi ikke trenger i Norge. Politikerne har til nå vegret seg for å bruke reservasjonsretten vi har i EØS-avtalen. Hvis de nå ikke tør å bruke sin rett, når skal de da gjøre det?

NNN-arbeideren/FriFagbevegelse stilt både både Helse- og

omsorgsdepartementet og Landbruks- og matdepartementet følgende spørsmål:

– Hvis EU ikke etterlever Norges ønsker om mer fleksibilitet for egg, vil regjeringen da bruke reservasjonsretten i EØS-avtalen? 

«Dette er for tidlig å si noe om nå. Først må vi nå se hvordan denne saken landes i EU» svarer kommunikasjonsrådgiver Torjus Lunder Bredvold i Helse- og omsorgsdepartementet.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i mat- og drikkevareindustrien.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse