KLIMA: Et av panelene på Broen til framtiden-konferansen bestod av blant andre (f.v.) Anders Ytterstad (OsloMet), Camilla Houeland (Fafo), Anja Bakken Riise, Ingerid Salvesen (journalist), Ingunn Gjerstad (LO i Oslo) og Ståle Johansen (Fellesforbundet Aker Verdal).
Nina Hanssen
Klimaambisjonene på Broen til framtiden-konferansen er fortsatt store
100.000 klimajobber er fortsatt et krav fra Broen til framtiden-konferansen, og næringsministeren vil ha enda flere.
nina.hanssen@lomedia.no
Det var i sitt sluttinnlegg på Broen til framtiden-konferansen at næringsminister Jan Christian Vestre lovte de flere hundre tilhørerne i salen og de andre på nett at regjeringen nå skulle skape klimajobber og legge inn støtet i en grønn omstilling.
– Det skal bli sinnssykt gøy å få dette til sammen med dere, sa Vestre.
Vestre sa at regjeringen har sett på seks næringer innenfor verdikjeder det skal satses på innenfor fornybar energi. Det er batteriproduksjon, karbonfangst og lagring, havvind, hydrogen, prosessindustrien på land og treforedling.
Dessuten lovte han flere klimajobber enn Broen til framtiden har krevd samlet sett.
– Investeringstakten må opp. Vi har allerede lagt inn 3 milliarder i løpet av tre uker under budsjettforhandlingene. De nye jobbene skal være «Paris Proof», sier han, med henvisning til klimamålene i Parisavtalen.
Offentlige krav
Han poengterte også at de skal legge inn miljøkrav i offentlige anskaffelser. I dag bruker det offentlige 618 milliarder kroner hvert år.
– Her skal vi vekte miljøaspektet så skattebetalerne vet hva de bruker penger på og vi skal bli en stor havvindnasjon. Dessuten skal vi beholde statlig eierskap, sa Vestre.
AMBISIØS: Næringsminister Jan Christian Vestre har store ambisjoner for å skape klimajobber.
Anders Hauge-Eltvik
Han la til at fellesskapet eier 1/3 av Oslo Børs, som tilsvarer tusen milliarder kroner. Eierskapet er viktig, sa han. Statsrådens engasjerte tale ble positivt mottatt og fagbevegelsen opplever sjelden politikere som lover mer enn de har krevd.
– Dette betyr vel at vi må øke våre krav til denne regjeringen det da. Jeg vil nesten si vi er nær gjennomslag, sa NTL-leder Kjersti Barsok, som var konferansier for dagen.
Truls Gullowsen i Naturvernforbundet sa at det er to tester nå som de forventer at regjeringen tar tak i:
– Vil dere kutte 3 millioner tonn hvert år fram til 2030 og blir det brems i oljen?
Positiv stemning
Selv om bakteppet var alvorlig og FNs generalsekretær António Guterres flere ganger har varslet «kode rød» for klima, og pandemien og krigen har påvirket alt og alle så var det et spor av optimisme blant de flere hundre deltakerne på den 9. Broen til framtiden konferansen i Folkets Hus i dag.
Konferansier Kjersti Barsok ønsket velkommen klimaengasjerte i trossamfunn, fagbevegelse, forskere og miljøbevegelse for å bygge broa til framtiden.
– Dialogen, forståelsen, kunnskapen og engasjementet i denne alliansen og blant deltakerne på konferansen er avgjørende om vi skal lykkes med deg grønne skiftet, sa hun.
Professor Tore Furevik gjentok de harde fakta fra de siste rapportene fra FNs klimapanel.
– Det er nå eller aldri, sa han, og viste til at utslippene har aldri noensinne vært høyere.
– Jorden er nå varmere enn på 125 000 år, sa han og viste grafisk hvordan oppvarmingen påvirker kloden.
Siste 50 år har CO₂-mengden i lufta økt med 30 prosent og temperaturen har steget med 1 grad.
– Det som skjer i havet snakkes det heller ikke mye om. Men havet blir også varmere, surere og mer oksygenfattig. Vi har liten tid, slo han fast.
Risiko ujevnt fordelt
Når forskere sammenligner hvordan klimaendringer påvirker ulike land, så kommer Norge klart best ut og er mer tilpasningsdyktig enn andre land basert på klimaeffekt, økonomi og styresett. Tore Furevik viser at de fattigste landene i Afrika er minst tilpasningsdyktige for klimakrise med ekstremnedbør, tørke og havstigning. Tsjad ligger på bunn.
– Utslippene må raskt ned. Vi har ingen planet B, sa han.
Men Furevik samtidig at vi faktisk har de verktøyene som trengs i form av alternativ energi som sol og vind som kan erstatte de mest forurensende industrier og få til en mer rettferdig omstilling. Men da må viljen fra både politikerne, fagforeningene og aktørene være sterk og målrettet. Broen til framtiden er nettopp en allianse mellom fag- og miljøbevegelse, kirken, forskermiljøer og andre organisasjoner og enkeltpersoner.
Professor: – Vi må løfte i flokk
– Løfter vi i flokk, klarer vi en rettferdig omstilling der vi kan skape jobber som kutter utslipp. Kan vi bli enige om en vitenskapelig tilnærming til klimajobber nå? Spurte professor Andreas Ytterstad fra Oslo Met og prøvde å få opp stemningen i salen.
– Selv mener jeg nå vi er nærmere å løfte i flokk enn noen gang, sa en optimistisk Ytterstad.
For å løfte stemningen etter alle de nedslående statistikken sang Ytterstad, som er en av initiativtakerne til Broen-konferansen «Sång til Modet».
Ytterstad har skrevet flere bøker blant annet boka «100.000 nye klimajobber», som sparket i gang denne felles konferansen. Han er en av initiativtakerne for Klimavalg 2013 og mener vi nå trenger både mot, mer samarbeid på tvers og en konkret felles plan.
– Jeg mener Mikael Wiehes sang til motet er en sang som handler om klimapolitikk og den må vi nå synge sammen, sa han og fikk med seg i alle fall noen av de som satt i salen.
– Det er en ny tid nå, sa han og refererte til næringsminister Jan Christian Vestre, som faktisk har uttalt til pressen flere ganger at han nå er like utålmodig som folkene i Broen til framtiden med å lykkes med å skape gode nye klimajobber eller bærekraftige jobber i tråd med FNs 17 bærekraftsmål.
Videre sa statsråden at han «vil at de nye jobbene skal være Paris Proof sånn at de fører til 55 prosent utslippsreduksjon i forhold til konvensjonelle jobber». Dette likte Ytterstad å høre. Ytterstad drømmer også at fagbevegelsen skal være med aktive i forhold til å skape gode anstendige klimajobber.
– Det som gjorde mest inntrykk på meg i Paris var da Canada lanserte sin kampanje for klimajobber sammen med canadisk LO. Her må alle jobbe sammen for felles plan, gjentok han.
Journalist Ingerid Salvesen, Ytterstads makker på Podcasten «Rett Fram», ledet en panelsamtale der deltakerne fortsatte jakten på rettferdige klimaløsninger.
LO i Oslo-leder Ingunn Gjerstad mener det som avgjør om vi lykkes med rettferdig omstilling ligger fast arbeid, læring i hele livet og reell medbestemmelse. Forsker Camilla Houeland i Fafo hadde en mer global tilnærming etter at hun både har forsket mye på oljearbeidere og samarbeider nå med blant annet Andreas Ytterstad om en dokumentarfilm om oljearbeidere i Norge, Nigeria og USA.
Store forventninger til statsråden
Kjersti Barsok var glad for at næringsministeren tok turen til konferansen og forventer at regjeringen kommer med gode nyheter om mer grønne investeringer for omstilling.
– Vi forventer at regjeringen går aktivt inn og setter rammer som sørger for utvikling av ny grønn industri i Norge og nye klimajobber, sa hun.
Og Barsok forventer at planen må være troverdig og omstillinga må være rettferdig.
– Da pandemien brøt ut i 2020 gikk 15 fagforeninger og miljøorganisasjoner sammen og krevde klimajobber som del av krisepakken. Da var næringsministeren også ute og sa han var utålmodig og at han tok utfordringen. Vi har møtt flere kriser nå, og drastiske tiltak er satt inn. Men klimakrisen er der fortsatt, med økende styrke og alvor. Vi må ikke la klimakrisa bli historien om alle de tapte mulighetene, sa Barsok.
Mest lest
De nye pensjonene er klare. Etterbetaling kommer på ulike tidspunkter i mai og juni.
Hanna Skotheim
Trygdene øker fra 1. mai. Se når den blir etterbetalt
Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen
Jan-Erik Østlie
Jan Davidsen hadde håpet på mer til minstepensjonistene: Slik blir den nye pensjonen
KJEMPER: Anna Maria Magnusson har lenge kjempet for å få en lønn som hun kan forsørge familien med mens hun er lærling i anleggsgartnerfaget. Hun mener lønna er for dårlig for voksenlærlinger.
Ole Palmstrøm
Anna (27) fikk 0 kroner i lærlinglønn: – Jeg har fått låne penger av mamma siden september i fjor
Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.
Hanna Skotheim
Etter 40 år i barnevernet gikk Solfrid til lokalavisa og slo alarm. Så sa hun opp jobben
Elizabeth (19) har bodd i fosterhjem hos Tone Granaas siden hun var 17 år.
Anne Myklebust Odland
Tone kaller Elizabeth for datter, men vegrer seg for å bli fostermor en gang til
KONSUM: Tusener på hjemmekontor har økt sitt alkoholkonsum. Mest økning er blant godt utdannede og barneforeldre.
Eirik Dahl Viggen
«Hanne» så at kollegaen var beruset på Teams: – Det er ufattelig hvor lenge man kan gå slik i en statlig jobb
VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.
Håvard Sæbø
Christian jubler etter fem års kamp: Nå får lageransatte i opptil 100.000 mer i lønn
Oljearbeider Øyvind Akselsen møter sin tidligere arbeidsgiver i retten. Utfallet av rettsaken kan få konsekvenser for mange oljearbeidere som i perioder jobber fra skip.
Jan Kåre Ness
Øyvind går til sak for å få betalt overtid: – Burde ikke vært tema i 2022
Du har plikt til å ta ferie. Nå nærmer det seg sommer og et avbrekk fra jobb.
Colourbox
Kan arbeidsgiver bestemme når jeg skal ha sommerferie? 10 spørsmål og svar
Per Flakstad
Disse blir tatt ut hvis det blir kommunestreik 24. mai
– Lene begynte å tulle med meg på et seminar, minnes Ulrikke (t.v.) om de første tegnene til at det var noe mer mellom dem. Så kasta kollegaene seg på og sendte et bilde av at de stod sammen og skrev: «Planlegger fremtiden sammen». Nå er de tidligere kollegaene snart gift.
Hanna Skotheim
Lene mente det var en privatsak da hun forelsket seg i Ulrikke på jobb. Flere er uenig med henne
Annkarin mener hun og andre med 16 års ansiennitet burde tjent 20.000 kroner mer i året.
Simen Aker Grimsrud
Da vernepleier Annkarin sjekket tilleggene for ansiennitet, ble hun overrasket: – Det føles feil
Ole Palmstrøm
Lisa ble slått ned av en medelev som skrek «jævla neger». Først da grep de voksne inn
SJOKK: A-krimsamarbeidet i Møre og Romsdal avdekte sjokkerande lønns- og arbeidsvilkår hos underleverandørar på Vard Søviknes. No har verftet tatt grep, forsikrar verftsdirektør Arnt Inge Gjerde, klubbleiar Rune Torsvik og tillitsvald Kristian Ertresvåg i Fellesforbundet.
Tormod Ytrehus
Rumenarar jobba for 30 kroner timen hos underleverandør: – Vi mista kontrollen
SNART GODKJENT: Bilpleie, dekkskift og dekklager blir fra 1. juli omfattet av den samme godkjenningsordningen som renovasjonsbransjen har. Hos MS Bilpleie i Skien der Thomas Johansen jobber, er alt på stell allerede.
Tormod Ytrehus
Snart må du vaske bilen selv, om du skal ha det ordentlig billig
PRESTASJONEN AVGJØR: Marte Rian Aarnes har levd på lønn og provisjon i hele sitt yrkesaktive liv. Her sammen med sønnen Oskar (12).
Ylva Seiff Berge
Martes årslønn er 500.000 kroner. Men med en ekstra innsats kan hun tjene langt mer
Tor Arne Johansen, konserntillitsvalgt i Tine.
Erlend Angelo
Konserntillitsvalgt reagerer kraftig på hvordan Tine uttalte seg etter at de tapte i tingretten
North Sea Link kom i drift på høsten i fjor. Her jobbes det med å legge kabelen.
Statnett
Ny analyse: Strømprisene skyldes kraftkablene til utlandet
Brian Cliff Olguin
Finansbransjen skal ikke tjene penger på ansattes pensjoner, mener store LO-forbund
Alf Ragnar Olsen