JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Revidert budsjett

Kuttene i budsjettet for arbeidsmarkedstiltak opprører Nav-tillitsvalgte Karoline

Regjeringen reduserer Navs budsjett til arbeidsmarkedstiltak med 264 millioner kroner og grunngir det med bedringer i arbeidsmarkedet. Det reagerer tillitsvalgt Karoline Runestad kraftig på.
KRITISK: Tillitsvalgt Karoline Runestad i NTL NAV mener det er feil av regjeringen å redusere bevilgningene til arbeidsmarkedstiltak.

KRITISK: Tillitsvalgt Karoline Runestad i NTL NAV mener det er feil av regjeringen å redusere bevilgningene til arbeidsmarkedstiltak.

Nina Hanssen

nina.hanssen@lomedia.no

Revidert nasjonalbudsjett ble presentert på torsdag, samme dag som statssekretær Stian Nyhus i Arbeids- og inkluderingsdepartementet stilte opp via Teams på representantskapsmøtet i NTL Nav.

Blant budsjettendringene som påvirker Nav, finnes en reduksjon i potten til arbeidsmarkedstiltak på 264 millioner kroner.

I tillegg blir Navs driftsbudsjett redusert med 100 millioner kroner, sammenlignet med budsjettet som ble vedtatt.

Kuttet begrunnes med at behovet for arbeidsmarkedstiltak har blitt mindre, fordi ledigheten har gått raskere ned enn forventet. Statssekretæren mener at regjeringen samlet sett støtter etaten mer.

Reagerer kraftig på usosiale kutt

En av dem som ikke var fornøyd med regjeringens forslag til revidert budsjett, var tillitsvalgt Karoline Runestad fra Nav Sandnes.

– Jeg ble ekstremt skuffet over de usosiale kuttene, som særlig vil ramme de mange som har stått lenge utenfor arbeidsmarkedet, sier hun.

Selv jobber hun med unge arbeidsledige under 25 år som sliter med å komme inn på markedet.

Betydningen av videregående skole: Nav klarer ikke å gi langtidsledige den hjelpen de trenger, mener LO. Her er grunnen

Statssekretær Nyhus sa på møtet at det i dag er 97.000 totalt arbeidsledige – som betyr 1,9 prosent av arbeidsstokken i Norge.

– Det er lav ledighet og vi mangler arbeidskraft i flere næringer, så her er utfordringen for både oss i regjeringen og dere i Nav at vi gir folk den kompetansen som etterspørres, sa statsrådsvikaren fra skjermen.

Han roste også i sin innledning de ansatte i Nav, som han mener gjør en uvurderlig jobb i førstelinja i velferdsstaten.

– Dere i Nav gjør en viktig jobb og vi ønsker å gi dere albuerom, mer medbestemmelse og innflytelse gjennom tillitsreformen, sa han.

DEBATT: Statssekretær Stian Nyhus i Arbeids- og inkluderingsdepartementet møtte NTL NAVs representantskapsmøte digitalt, samme dagen som regjeringen presenterte revidert nasjonalbudsjett.

DEBATT: Statssekretær Stian Nyhus i Arbeids- og inkluderingsdepartementet møtte NTL NAVs representantskapsmøte digitalt, samme dagen som regjeringen presenterte revidert nasjonalbudsjett.

Nina Hanssen

Forenkling av sannheten 

Runestad mener NTL bør reagere kraftig på regjeringens kutt, og at det er en forenkling av sannheten når de viser til nedgang i arbeidsledighet og et bedre arbeidsmarked.

– Tall fra Nav viser riktignok at det lyses ut flere stillinger enn tidligere og at korttidsledigheten har gått ned. Samtidig ser vi store utfordringer med at langtidsledigheten fremdeles er høy, påpeker hun.

Runestad viser til ferske tall fra Nav, som forteller at det hovedsakelig er i gruppen som har vært arbeidsledig i under 12 uker at den store nedgangen ligger.

– For de som står utenfor arbeidslivet lenger enn dette, ser det fortsatt ut til å være store utfordringer med å komme inn i arbeidsmarkedet, sier hun.

Hun fikk støtte fra flere på talerstolen.

– Jeg ønsker å få fram at ved å kutte i arbeidsmarkedstiltak, gjør regjeringen en allerede sårbar gruppe enda mer utsatt. Det er bare gjennom å prioritere tett oppfølging, kurs og kvalifisering, at vi vil kunne oppnå målet om å få ned langtidsledigheten, understreker Karoline Runestad fra Nav Sandnes i Rogaland.

Revidert nasjonalbudsjett: Budsjettforslaget gir ingen mening for de som sliter på arbeidsmarkedet, mener Kenneth Stien i NHO

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse