JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
KJÆRLIGHETSDRAMA: Kathakali-dans av fire menn i Kochi, Keral

KJÆRLIGHETSDRAMA: Kathakali-dans av fire menn i Kochi, Keral

Nina Hanssen

Livet som en film i sakte tempo

Istedet for å starte julehandelen og julemaset tidlig, reiste jeg til India, kontrastenes land, i adventstiden i år. Jeg besøkte Kerala, som fikk verdens første demokratisk valgte kommuniststyre, for å lære meg å slakke litt på tempoet. Dette er kanskje den beste investeringen jeg har gjort. I allefall for kropp og sinn.05.12.2013
12:00
03.11.2015 10:11

nina.hanssen@lomedia.no

Skuldrene er høye, hodet er fylt med førjulstanker og stresset har satt seg i kroppen i det flyet tar av fra Gardermoen. Det er like før julegrana tennes hjemme, men jeg har tatt en pause fra tidsjag og høyt pustemønster.

Vakre, fargerike og dramatiske India er nemlig også stedet for å finne indre ro og harmoni. Nettopp det som står høyest på ønskelista mi til jul.

Jeg vet at India kan være krevende for en norsk turist, men at det er viktig å legge fra seg både fordommer og frykt hjemme om man skal trives her. Av baggasje du kan ta med til India, er nok det viktigste et åpent sinn. Dessuten bør du være forberedt på overraskelser. Så da vi lander i Kochi i Sør-India er jeg klar for nye eventyr.

Kochi ligger i delstaten Kerala, som blir kalt Guds eget land.

Allerede når jeg lander i India, er det som om tiden stopper litt opp og jeg føler en indre glede.

Jeg smiler for meg selv og later som om jeg er skuespiller i en sakte film men vet ikke hva filmen skal handle om. Men det blir ingen Bollywood-romantikk iallefall.

Kanskje ser jeg mest ut som en av de eldre britiske overklassedamene fra filmen "The Best Exotic Marigold Hotel" fra 2011 som handler om en gjeng eldre mennesker som bestemmer seg for å forlate England og velger istedet å bosette seg på den indiske landsbygda?

I speilet ser jeg en svett dame med mange bekymringsrynker som hun har tatt med seg fra førjuls-Norge. Men i kroppen føler jeg en indre ro over å ha 10 hele dager til å redusere tempoet minst tre hakk.

Verdenskjent for det gode liv

Jeg er lei av å stresse i høyt tempo og vil istedet prøve å lære av de lokale menneskene i Kerala som er verdenskjent for å leve det gode liv og for å leve lenge.

Jeg bestemmer meg for å ha et åpent sinn og være spontan mens jeg er her. Jeg lukker øynene og åpner dem igjen og ser at faktisk solen skinner. Smilene som møter meg da jeg trer ut bilen ved Fort Cochin i Kochi smelter hjertet mitt og jeg må blunke et par ganger før jeg skjønner at jeg befinner meg i Sør-India.

Langs gata sitter folk og tar livet med ro. Her er det få utenlandske turister, men det er tydeligvis stor stas å få folk fra Europa hit.

Allerede på min første vandretur i de små koselige gatene, møter jeg mennesker som hilser meg velkommen og spør hvilket land jeg kommer fra.

Ingen har hørt om Norge og jeg forklarer at det er nord for Storbritannia. Sporene etter tidligere kolonimakter er fortsatt tydelige, så jeg regner med at det kan brukes som referanse.

Vasco Da Gama har en egen kirke oppkalt etter sitt besøk her i 1498. Ved fiskehavnen ligger fortsatt huset han bodde i.

Komplimentene sitter løst og mange ønsker å praktisere engelsken. Jeg blir stoppet av familier som vil ha foto av meg og som synes jeg er det mest eksotiske i landsbyen denne dagen.

Like i nærheten av Fort Kochi ligger de tradisjonelle kinesiske fiskeredskapene som de fleste bruker og det yrende fargerike folkelivet gir meg påfyll. Jeg girer ned et ekstra hakk og nå senker skuldrene seg også. Det er nesten som om jeg føler julefreden her nede på havna.

Rammet av Tsunamien

I delstaten Kerala bor det over 31 millioner mennesker. Hovedstaden heter på det lokale språket Thiruvananthapurum, men i mine guidebøker heter den Trivandrum.

Jeg husker først og fremst bildene fra TV-skjermen fra Kollam i Kerala under Tsunamien i juleferien 2004. Befolkningen ble hardt rammet og mange sto uten hjem og eiendeler etterpå. Men i dag virker de fleste fornøyde med sine hverdagsliv og det er overraskende lite fattigdom her.

Jeg ser ingen tiggere eller sultne gatebarn slik jeg kanskje hadde forventet hvis jeg hadde fordomsbrillene på. Det er sikkert mange som lever på svært lite her, men det virker likevel som folk er fornøyde og har en avspent livsstil.

Her er det heller ingen juledekorasjoner i gatene, selv om det nærmer seg jul. Heller ikke spor av kjøpepress eller blinkende reklameskilt.

Det virker som om jeg har kommet til et sted der stress fortsatt er fremmedord og at vennlig er mellomnavnet til alle jeg møter. Gjestfriheten fra barbeinte tannløse fiskere og andre nysgjerrige som jeg møter er ubetalig. Glemt er alle julegavene og rundvasken før jul hjemme. Jeg vandrer langs de små gatesmugene og nyter fersk krydderdufter og shopper noen små suvernierer til de hjemme.

Når jeg prøver kjoler, er det nesten som om jeg er hovedpersonen i en Bollywoodfilm. Folk stiller seg opp for å rose hvor godt kjolen kler meg og fremmede gir meg komplimenter som jeg vokser på. Jeg ender selvsagt opp med tre tradisjonelle indiske kjoler til prisen for en juleøl hjemme.

Dansende menn i kvinneklær

Morsomt er det også å få med seg den indiske dansen Kathakali i Kerala (se videoen under artikkelen). Det er en tradisjonell dans om en tragisk kjærlighetshistorie. To menn spiller og to menn danser. Det handler om å vise følelser og mye av dansen blir gjort med øynene.

På dag to bor vi i små stråhytter og på morgenen er jeg klar for morgenbad i sjøen. Like overrasket som fiskerne blir jeg av slangen som møter med ved vannkanten, men jeg bader likevel. Har jo glemt angsten for slange hjemme i Norge.

Her er det bare å nyte tiden som kommer. Og for å teste tålmodigheten min så bestiller jeg en dags båttur i de berømte Kerala Backwaters.

Her skjer det lite, utenom at den lokale båteieren staker seg gjennom de små elvene og ber meg bøye meg ned under broer vi passerer.

Her filmer jeg selv folk og rare dyr langs elvebredden. Her går livet sin vante gang uten at noen blir forstyrret av at en turist går amok med kamera.

En ung dame vasker sine klær og smiler til meg, noen gutter bader i elva og vinker, dyrene beiter og stirrer litt på meg, fra en høytaler høres bønnerop og fra den andre siden av elvebredden spilles indisk musikk fra en gammel kasettspiller.

Midtveis vil båteieren ha en liten pause, så jeg besøker en familie som produserere tau fra kokosnøttskatt. Med raske bevegelser tvinnes tauet og blir sterkt. Like sterk som folkene her. Etter en 4 timers båttur, er jeg selv fyllt med energi og liv. Og maten som serveres er en opplevelse i seg selv. De neste dagene blir det både tid til elefantridning, bading, flere gorumetmåltider, massasje og meditasjon.

Snart er jeg klar for en norsk jul hjemme. Den fineste julegaven har jeg allerede åpnet.

Kerala:

I Kerala kan mer enn 90 prosent av befolkningen lese og skrive og her er levestandarden jevnere enn i andre deler av India.

Det var i 1957 Kerala fikk verdens første demokratisk valgte kommuniststyre som ivret etter å få på plass sosiale reformer for befolkningen.

Kerala har Indias høyeste levealder og lavest barnedødelighet.

Mange turister kommer til Kerala for å søke ro i sjelen og for å lære seg å sette mer pris på livet.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
05.12.2013
12:00
03.11.2015 10:11Mest lest

350.000 av dem som har vært ledig i 2020, får ikke feriepenger neste sommer av dagpengene de har fått utbetalt i år.

350.000 av dem som har vært ledig i 2020, får ikke feriepenger neste sommer av dagpengene de har fått utbetalt i år.

Emmie Olivia Kristiansen

350.000 dagpengemottakere kan gå glipp av feriepenger neste år

FORSKJELLER: – Det er forskjeller mellom by og bygd, men det er bemanningsproblematikk svært mange steder. Dette må løses nå, og vi forstår at medlemmene opplever hverdagen som uforutsigbar. Tiltak er på gang, og vi har dialog om dette, sier de sentralt tillitsvalgte Jarle Eide, Helge Mathisen, Terje Nordgulen og Vivian Grimelid i Fagforbundet Post og finans Vestlandet.

FORSKJELLER: – Det er forskjeller mellom by og bygd, men det er bemanningsproblematikk svært mange steder. Dette må løses nå, og vi forstår at medlemmene opplever hverdagen som uforutsigbar. Tiltak er på gang, og vi har dialog om dette, sier de sentralt tillitsvalgte Jarle Eide, Helge Mathisen, Terje Nordgulen og Vivian Grimelid i Fagforbundet Post og finans Vestlandet.

Alf Ragnar Olsen

Posten Norge sa opp for mange: – Folk kom gråtende til meg

SIER IFRA: – Når jeg mener Nav har konkludert feil, har jeg anbefalt at Nav ikke stanser stønad eller at Nav må innvilge stønad. Jeg har da påpekt at økonomisk uforutsigbarhet skaper sterk uro og bekymring, noe som forstyrrer behandling i vesentlig grad, sier lege Paul Kavli.

SIER IFRA: – Når jeg mener Nav har konkludert feil, har jeg anbefalt at Nav ikke stanser stønad eller at Nav må innvilge stønad. Jeg har da påpekt at økonomisk uforutsigbarhet skaper sterk uro og bekymring, noe som forstyrrer behandling i vesentlig grad, sier lege Paul Kavli.

Yngvil Mortensen

Nav anklager lege for å bidra til trygdemisbruk: – Jeg gjør jobben min

Colourbox

Feriepengene er utrygge, det haster å endre loven, mener LO

Paul S. Amundsen

På 18 år har vekternes tillegg for natt og helg kun økt med seks kroner

MINIMAL MARGIN: Bussene blir ikke parkert fra neste uke grunnet ny streik, etter at uravstemningen viste at 50,44 prosent av bussjåførene stemte ja til meklingsresultatet.

MINIMAL MARGIN: Bussene blir ikke parkert fra neste uke grunnet ny streik, etter at uravstemningen viste at 50,44 prosent av bussjåførene stemte ja til meklingsresultatet.

Tormod Ytrehus

Under 100 stemmer avgjorde bussoppgjøret. Nå får sjåførene ny lønn

Sykepleiere og lærere sa nei til resultatet i kommuneoppgjøret. Dermed øker faren for streik.

Sykepleiere og lærere sa nei til resultatet i kommuneoppgjøret. Dermed øker faren for streik.

Leif Martin Kirknes

Sykepleiere og lærere sier nei til lønnsoppgjøret. Hva skjer nå?

Ti år etter at han falt på jobb og brakk ryggen, inngikk tidligere rørlegger Vidar Sagen i 2018 et forlik med Alpha Insurance, som skulle sikre ham 850.000 kroner i yrkesskadeerstatning. Så gikk det danske forsikringsselskapet konkurs.

Ti år etter at han falt på jobb og brakk ryggen, inngikk tidligere rørlegger Vidar Sagen i 2018 et forlik med Alpha Insurance, som skulle sikre ham 850.000 kroner i yrkesskadeerstatning. Så gikk det danske forsikringsselskapet konkurs.

Håvard Sæbø

Vidar (68) skulle få 850.000 kroner etter ulykken på jobben. Så gikk selskapet konkurs

Leif Martin Kirknes

Nå skal det svi mer å si opp jobben

FRIR TIL UNGE NORDMENN: Tradisjonelle danske fagforeninger blør medlemmer til den alternative fagforeningen Krifa, som gjør nye framstøt i det norske markedet.

FRIR TIL UNGE NORDMENN: Tradisjonelle danske fagforeninger blør medlemmer til den alternative fagforeningen Krifa, som gjør nye framstøt i det norske markedet.

colourbox.com

«Billig-fagforening» vil nå unge: Har ingen tariffavtaler og tror ikke på streik

Gorm Kallestad / NTB

Regelendring fra regjeringen vil tvinge mange over på uførepensjon, mener LO-topper

Første mulige streikedag for sykepleierne i kommunene blir mandag 23. november.

Første mulige streikedag for sykepleierne i kommunene blir mandag 23. november.

Leif Martin Kirknes

Datoen er satt: Dette kan bli første streikedag for sykepleierne og lærerne

FÅR IKKE TARIFFAVTALE: Tom Eirik Leistad (til venstre) og Morten Rabben jobber på Nokian Dekk AS sitt sentrallager i Trondheim. Siden mandag 19. oktober har de streiket for en tariffavtale bedriften nekter dem.

FÅR IKKE TARIFFAVTALE: Tom Eirik Leistad (til venstre) og Morten Rabben jobber på Nokian Dekk AS sitt sentrallager i Trondheim. Siden mandag 19. oktober har de streiket for en tariffavtale bedriften nekter dem.

Roy Ervin Solstad

– Det er jo litt rart å kalle det lønnsforhandlinger, når vi aldri forhandler om lønn

Bussjåfør Ørjan Takle tvilte seg til et ja. Kollega Øyvind Selnes stemte nei.

Bussjåfør Ørjan Takle tvilte seg til et ja. Kollega Øyvind Selnes stemte nei.

Håvard Sæbø/Tormod Ytrehus

Bussoppgjøret: Ørjan stemte ja, Øyvind stemte nei. Nå sender begge en advarsel til arbeidsgiverne

Arkivfoto.

Arkivfoto.

Håvard Sæbø

Nå må medlemmene i hotell og restaurant selv ta stilling til om de vil streike for bedre lønn

FIKSER SKOLEN: Sebastian Hestø droppet ut fra videregående. Nå kommer han seg opp om morgenen og har han funnet seg til rette på Vg2 byggteknikk.

FIKSER SKOLEN: Sebastian Hestø droppet ut fra videregående. Nå kommer han seg opp om morgenen og har han funnet seg til rette på Vg2 byggteknikk.

Martin Guttormsen Slørdal

– Hvert år har vi elever som sier at «dere berga livet mitt»

Ole Palmstrøm

Både kunder og ansatte i villrede: – Hæ? Skal Trondheim postkontor legges ned?

STØTTE: SV-leder Audun Lysbakken (til høyre) tok seg tid til å dra på Youngstorget for å snakke med streikende vektere torsdag. Her er han i prat med hovedtillitsvalgt i Securitas, Robert Ball (til venstre), og forbundssekretær i Norsk Arbeidsmandsforbund, Terje Mikkelsen.

STØTTE: SV-leder Audun Lysbakken (til høyre) tok seg tid til å dra på Youngstorget for å snakke med streikende vektere torsdag. Her er han i prat med hovedtillitsvalgt i Securitas, Robert Ball (til venstre), og forbundssekretær i Norsk Arbeidsmandsforbund, Terje Mikkelsen.

Jan-Erik Østlie

Midt i streiken har to store vaktselskaper permittert sine hovedtillitsvalgte: – Rystende

Hovedtillitsvalgt Robert Ball i Securitas er 60 prosent permittert.

Hovedtillitsvalgt Robert Ball i Securitas er 60 prosent permittert.

Brian Cliff Olguin

Securitas permitterer klubbleder Robert midt under vekterstreiken

NYTT DIREKTIV PÅ TRAPPENE: Direktivet sier at alle arbeidstakere skal ha tilgang til minstelønn, enten gjennom tariffavtale eller gjennom lovfestet minstelønn.

NYTT DIREKTIV PÅ TRAPPENE: Direktivet sier at alle arbeidstakere skal ha tilgang til minstelønn, enten gjennom tariffavtale eller gjennom lovfestet minstelønn.

Ole Palmstrøm

Nå kommer EU-loven om minstelønn


Flere saker