OPPSTART: LO Stat-leder Lise Olsen (t.v.) og Spekter-direktør Anne-Kari Bratten startet de sentrale forhandlingene for Spekter-virksomhetene mandag.
Eirik Dahl Viggen
Lønnsoppgjøret 2023
LO Stat krever at lavtlønte skal få minst 20.000 kroner
LO Stats Lise Olsen har aldri sett et så høyt generelt tillegg i Spekter-oppgjøret før. Hun forventer å bli ferdig med de sentrale forhandlingene mandag.
morten.hansen@lomedia.no
anders@lomedia.no
aro@lomedia.no
De sentrale forhandlingene i Spekter-området har ofte blitt betegnet som en blåkopi av frontfaget. Så når arbeidsgiverforeningen Spekter og LO Stat setter seg til forhandlingsbordet, har de en klar ramme på 5,2 i samlet lønnsvekst å forholde seg til.
Det er en lønnsvekst som administrerende direktør i Spekter, Anne-Kari Bratten, hadde forventet.
Mer overrasket er hun over at så stor andel av de friske pengene ble fordelt sentralt.
– Det betyr at de som skal forhandle lokalt i industrien må være seg sitt ansvar bevisst slik at de holder seg innenfor 5,2 prosent, sier Bratten.
Aktuelt: Dette er den vanligste lønna i Norge
– Innenfor ramma
Det ansvaret lover hun at bedriftene i Spekter kjenner på.
– Våre bedrifter kommer til å holde seg innenfor frontfagsmodellen, fastslår Bratten.
Men, konstaterer hun: Bedriftene i Spekter-området har større handlingsrom. For mens overhenget i frontfaget, den delen av årets lønnsvekst som er et resultat av fjorårets oppgjør, er på 1,4 prosent, er den i Spekter på én prosent.
– Vi har brukt mindre penger før lønnsoppgjøret enn det industrien hadde. Det gjør det litt lettere for oss, forklarer Bratten.
Spekter-direktøren advarer imidlertid LO Stat og de andre arbeidstakerorganisasjonene mot å forsøke å forhandle seg over 5,2 prosent. Hun sier hun vil gjøre det klart overfor sin motpart at den siste tidelen de eventuelt skulle klare å skive ut fort kan få negative følger.
– Det kan få konsekvenser for renten som smerter mye mer enn gleden ved en tidel mer i lønnsøkning, påpeker Bratten.
Les også: Klar beskjed til Norges Bank fra LO: Ligg unna renta
Stort generelt tillegg
Forhandlingsleder Lise Olsen i LO Stat har ikke sett større generelle tillegg i A-delsforhandlingene i Spekter enn i år.
– Dette bør være greit, vi krever det samme som de fikk ut av penger i frontfaget. Det spesielle er at jeg aldri har sett et større generelt tillegg enn i år, sier hun.
LO Stat krever et generelt tillegg til alle på 14.625 kroner.
I tillegg krever de lavlønnstillegg på 5850 kroner til alle i Spekter-virksomheter som tjener 490.242 kroner eller mindre.
– Så allerede med det generelle tillegget passerer vi 20.000 kroner i tillegg for de lavtlønte, sier hun.
Olsen konstaterer også at i lokale forhandlinger er det alltid noen som havner over eller under ramma, og minner om at denne er en norm.
– Noen går alltid over, skjer i industrien også. Men det er en norm og et snitt, så jeg blir overrasket om det blir store avvik.
LO Stat foreslår også et partssammensatt utvalg som skal kartlegge omfang, vilkår og konsekvenser knytta til bruk av hjemmekontor.
– Vi får se hvor den diskusjonen går, men vi ser at vi kan ha behov for å se på det sammen. Men jeg vet at Spekter vil at mest mulig skal foregå lokalt, så jeg vet ikke om vi får noe ut av det. Men jeg oppfatter at Spekter og vi er enige i utfordringene med utstrakt bruk av hjemmekontor, så det må kunne gå an å diskutere dette i fellesskap, sier Olsen.
I A-delsforhandlingene skal også fristene for de lokale oppgjørene avtales, og de pleier å bli satt et par-tre uker fram i tid. Men flere er klare:
– NRK har planlagt å starte allerede tirsdag. Så vi bør bli ferdige i dag, og det bør være enkelt, men man vet aldri, sier Olsen.
FORHANDLINGER: Forhandlingsleder Lise Olsen forventer at de sentrale forhandlingene blir unnagjort i løpet av dagen.
Eirik Dahl Viggen
Følger frontfaget
For forbundene i LO Stat handler mye av årets mellomoppgjør om å nettopp å skvise mest mulig ut.
Jane B. Sæthre i Norsk Jernbaneforbund (NJF) går inn i forhandlingene med ett klart og tydelig krav:
– Vi skal ha rammen fra frontfaget, sier Sæthre.
Frontfaget: Dette ble LO og NHO enige om
Nestleder Odd-Haldgeir Larsen i Fagforbundet har en klar prioritering med seg inn i forhandlingene:
– I dag er det om å gjøre å tenke «hele laget», og da er det lavlønnsprioritering som gjelder: å løfte fra bunnen som er det aller, aller viktigste, sier han.
Han forventer ingen store rivninger i de sentrale forhandlingene.
– Dette er en modell med lokale lønnsforhandlinger, så vi må få lagt det som er i tråd med frontfaget, og så er det de fire kriteriene i den enkelte virksomheten som gjelder, sier han.
Disse kriteriene er virksomhetens økonomi, produktivitet, fremtidsutsiker og konkurranseevne.
Lavlønn og hjemmekontor
Forbundssekretær Renate Swensen i NTL sier det viktigste er å få med tilleggene fra frontfaget og at de ønsker mest mulig likt kronetillegg til alle.
– Lavlønnstillegget skal vi også ha med. I Spekter får alle dette tillegget, så fremt vi klarer å opprettholde disse kravene. Og det forventer vi jo. Vi blir ikke enige her i dag om vi ikke får det samme, tenker jeg.
Hun håper også de lokale forhandlingene skal være mulig å gjennomføre på greit vis, siden det bare er snakk om penger i et mellomoppgjør.
– Men det er alltid en utfordring siden det skal skje ganske raskt.
Swensen ser også behovet for å få bedre overblikk over hjemmekontorsituasjonen.
– Det begynner å bli utbredt, og vi sliter litt med hvilke rettigheter de ansatte har på hjemmekontor, for eksempel med tanke på yrkesskade. Det er et viktig prinsipp for oss, og vi håper vi får gjennomslag for å se på dette, sier hun.
Hjemmekontor: Ulik behandling av ansatte: Malin får null kroner til hjemmekontor
Også NTL-nestleder Pål Kjærstad er klar på at lavlønnstillegget er viktig:
– NTL forventer at resultatet fra forhandlingene med Spekter vil gi økt kjøpekraft, høyt generelt kronetillegg og et ekstra tillegg for de med lavlønn. Vi har mange medlemmer som er i kategorien lavlønn og som er helt avhengig av at dette tillegget blir gitt i de sentrale forhandlingene, sier han.
OPPMARSJ: LO Stats forhandlingsdelegasjon på vei inn til oppstart.
Eirik Dahl Viggen
Satser på god løsning
Leder Gerd Øiahals i Fagforbundet Post og finans sier at rammen fra frontfaget ligger som en klar føring for Spekter-oppgjøret for ansatte i de statseide virksomhetene.
– Jeg håper og tror det skal være rom for en god løsning her, med den rammen som til slutt ble fremforhandlet i frontfagsoppgjøret, og jeg håper vi kan få et resultat som spesielt ivaretar de lavest lønnede, sier Øiahals.
– Hva slags forventninger har du til de etterfølgende B-delsforhandlingene i Posten-konsernet?
– Som alltid vil vi gå inn i de bedriftsvise forhandlingene med mål om et best mulig oppgjør for våre medlemmer. Det er målet. Situasjonen i samfunnet, der Posten-konsernet også berøres av prisstigningen – gjør at helheten er krevende. Den samme prisstigningen gjør at våre medlemmer og folk flest er opptatt av å beholde kjøpekraft. Det tar vi med oss inn i forhandlingene, sier Øiahals.
Spekter-området:
Spekter (tidligere NAVO) ble etablert i 1993 som arbeidsgiverforening for fristilte statlige virksomheter, men er i dag åpen for alle bedrifter.
Spekter er Norges tredje største arbeidsgiverforening.
Noen av de største og mest kjente virksomhetene som er organisert i Spekter er:
De statlige helseforetakene, en rekke teatre og orkestre, flere av studentsamskipnadene, Avinor AS og Oslo lufthavn, Innovasjon Norge, Nettbuss AS, Sporveien, Norges Bank, Norsk Medisinaldepot AS, NRK, Norsk Tipping AS, Posten Norge AS, Statnett SF, Statskog SF, AS Vinmonopolet og Vy.
Kilde: Tariffleksikonet
Spekter-området:
Spekter (tidligere NAVO) ble etablert i 1993 som arbeidsgiverforening for fristilte statlige virksomheter, men er i dag åpen for alle bedrifter.
Spekter er Norges tredje største arbeidsgiverforening.
Noen av de største og mest kjente virksomhetene som er organisert i Spekter er:
De statlige helseforetakene, en rekke teatre og orkestre, flere av studentsamskipnadene, Avinor AS og Oslo lufthavn, Innovasjon Norge, Nettbuss AS, Sporveien, Norges Bank, Norsk Medisinaldepot AS, NRK, Norsk Tipping AS, Posten Norge AS, Statnett SF, Statskog SF, AS Vinmonopolet og Vy.
Kilde: Tariffleksikonet
Mest lest
Anne Myklebust Odland
Mor ble innlagt i psykisk helsevern. Da flyttet barnevernet inn til far og babyen
Allmenngjorde minstelønna: Ulovleg for arbeidsgivarar å betale mindre lønn eller gi dårlegare arbeidsvilkår.
Colourbox
Lønnshopp før sommarferien: Sjekk den nye minstelønna i ni bransjar
Debatt
Det har vært fantastisk å være Norge lenge. De som har argumentert for at det er lurt for et lite land å ha en egen valuta, har hatt vind i seilene. Men regningen for en fest kommer alltid, skriver Kjetil Staalesen.
Erlend Angelo
Regninga kommer, og den sendes rett til norske arbeidstakere og pensjonister
I dag er de enten 65, 63 eller 60 år, med en 85-årsregel som gir en mulighet til å gå av inntil tre år før aldersgrensen.
Colourbox
Pensjonen for 200.000 arbeidstakere i Norge på bordet
Kan det bli slutt på nattarbeid for butikkansatte? Det er blant spørsmålene et utvalg nedsatt av Stortinget skal vurdere.
André Kjernsli
Butikkansatte jobber sene kvelder og netter. Nå kan det bli en endring
– Dette er en viktig seier for stillingsvernet og et seriøst arbeidsliv med faste ansettelser, sier faglig sekretær Joakim Gebhardt i Fellesforbundet.
Alf Ragnar Olsen
Peab Asfalt sa opp 150 arbeidere. Nå har de trukket oppsigelsene
– Jeg håper tilsynsrapporten fører til endring, men usikker på om den gjør det i virkelighetene, sier Frid Melling Vågenes (f.v.). Her sammen med Robin Knutsen og Joakim Johnsen.
Leif Martin Kirknes
Sjefen sendte grove e-poster i fylla. Får kritikk fra Arbeidstilsynet
Anna Granqvist
Pensjonistene vil være med når de skal få mer penger. Se hva partiene svarer
Høyre og Frp er ett mandat unna rent flertall dersom denne målingen hadde vært et valgresultat.
Stian Lysberg Solum / NTB
Høyresida knuser de rødgrønne på ny måling
Erlend Angelo
Nå er norske Freia-ansatte bekymret
Hos Bilfinger i Porsgrunn har de ansatte tilgang til kantine. Men de som jobber på gulvet her, spiser helst i hallen.
Sissel M. Rasmussen
Status og hierarki på jobb: Dette avslører matpausen om oss
Bare i Oslo, Viken og Vestfold har ni av ti bygningsarbeidere i bemanningsselskaper mistet jobben etter innføringen av forbud mot innleie fra bemanningsforetak for byggenæringen i Oslo-regionen.
Håvard Sæbø
1200 oppsagt i byggebransjen
Gruvearbeider og tidligere forbundsleder Anita Johansen mener valget ikke var rettferdig. Brede Edvardsen vant med et klart flertall - 124 mot 83 stemmer.
Ylva Seiff Berge
Anita ble kasta som forbundsleder, men fikk aldri vite grunnen
Streik kan føre til fulle søppelkasser fra 14. juni.
Tina Brandt
Streik kan føre til søppelkaos neste uke
Høyre-lederen beskylder venstresiden for nærmest å bygge ned velferdsstaten Norge.
Frederik Ringnes / NTB
Erna Solbergs fem beste grunner for å stemme Høyre
Du kan ikke velge bort spisepausen i bytte mot tidligere fri.
Colorbox.com
Har jeg krav på betalt pause? Dette bør du vite om spisepausen
Beate Oma Dahle / NTB
Rødt krever krisepakke før sommerferien
Lønnsoppgjøret skulle gi en reallønnsforbedring. De nye pristallene viser at det kan bli vanskelig å nå.
Brian Cliff Olguin
Lønna spises opp av prisveksten
NTL gikk med underskudd i 2022 og forventer det samme i 2023. Hovedkasserer Elisabeth Steen sier de må passe på utgiftssiden, og øke inntektene.
Ole Palmstrøm
Hovedkasserer: – Den økonomiske situasjonen i NTL er bekymringsfull
Asbjørn Jansen (18) har en god tone med lærer og barnevernspedagog Christian Dragøy mens de pakker vedsekker.
Hanna Skotheim