JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Statsbudsjettet

LO Stat: Stramt prioritert, men rettferdig budsjett

Egil André Aas i LO Stat forstår at regjeringen må stramme inn, men forventer utfordringer for statlige virksomheter.
POSITIV: LO Stat-leder Egil André Aas har funnet en god måte å stramme inn budsjettet på, og samtidig omfordele. Men han forventer det er statlige virksomheter som vil få det tøffere.

POSITIV: LO Stat-leder Egil André Aas har funnet en god måte å stramme inn budsjettet på, og samtidig omfordele. Men han forventer det er statlige virksomheter som vil få det tøffere.

Ole Palmstrøm

anders@lomedia.no

At statsbudsjettet inneholder innstramminger er ikke leder Egil André Aas i LO Stat overrasket over. Men han liker denne måten å gjøre det på mye bedre enn hvordan det var med forrige regjering.

– Dette er et stramt statsbudsjett, som kommer til å skape utfordringer for statens tjenestetilbud til befolkningen. Men det er et budsjett preget av prioriteringer, og et budsjett der rettferdig omfordeling er et nøkkelbegrep, sier han.

Samtidig er han ikke i tvil om at det vil merkes

– Og naturligvis, når det strammes inn, så kuttes det i statens utgifter. Det går utover driftsbudsjetter og statsansatte, men viktigst: det rammer tjenestetilbudet til folk flest, sier han.

Lettet over å slippe ostehøvelen

At det ikke ligger noen generelle ostehøvelkutt i dette budsjettet, synes Aas er lettende.

– Det er stor forskjell på å kutte flatt med ostehøvel uten prioriteringer for å gi skattelette til de rikeste, og det å sette på bremsene mens man samtid ivaretar de som trenger det mest. Der er det store skillet mellom den forrige og nåværende regjering. Dette budsjettet kommer helt sikkert til å skape utfordringer for statens virksomheter, men det prioriteres. Det siste er jeg glad for, sier han.

For Aas understreker at de omtalte ostehøvelkuttene gjør at det allerede er kuttet til beinet i staten.

– Det er dette som er bakteppet når budsjettet for 2023 skal vedtas en gang utpå senhøsten. Vi har aldri vært imot effektivisering og det å jobbe smartere, men det må skje i tett dialog med de ansatte. Det opplevde vi ikke med Erna og co, sier Aas.

Godt fornøyd

Aas finner grunn til å trekke fram tre enkeltelementer i budsjettet som han synes er veldig bra:

• At regjeringen sier de som tjener mest på betale mer skatt.

– Dette er gjennomgående i budsjettforslaget, og veldig bra, sier han.

• At regjeringen mener økt sysselsetting er helt sentralt.

– Å holde folk i arbeid og få ledige inn i arbeidslivet er viktigere enn noen gang. Derfor er det klokt å bruke penger på dette, sier han.

• Styrking av Forsvaret, sikkerhet og beredskap.

– Her har vi et etterslep som må håndteres, og håndteres så raskt som mulig, sier han.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse