JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO Stat-lederen har allerede begynt å blankpusse streikevåpenet foran vårens lønnsoppgjør

Egil André Aas ser flere fallgruver i statsoppgjøret til våren. Stikkordene er pensjon og lønnssystem.
FALLGRUVER: LO Stat-leder Egil André Aas peker på endringer i lønnssystemet og pensjonsspørsmålet som store utfordringer i hovedoppgjøret i staten neste år.

FALLGRUVER: LO Stat-leder Egil André Aas peker på endringer i lønnssystemet og pensjonsspørsmålet som store utfordringer i hovedoppgjøret i staten neste år.

May Berg

may.berg@lomedia.no

Arbeidstakerorganisasjonene forventer nå oppstarten en på prosess med staten om endringer i pensjonssystemet, og LO Stat og de andre hovedsammenslutningene er i gang med arbeidet som omhandler fornyelse av lønns- og forhandlingssystemet i staten.

Forhandlinger som hver for seg vil kunne inneholde nok sprengkraft til å utløse en streik, og begge prosessene kan bli utfordrende saker i forbindelse med tariffoppgjøret i 2018.

Lest denne? Du kan tape millioner, selv om du går opp i lønn

Konfliktrett på pensjon

I går sto LO Stat-lederen foran en forsamling tillitsvalgte på Vardekonferansen på Voss og sa at det kan gå mot streik dersom ikke regjeringen innrømmer fagbevegelsen konfliktrett i pensjonsspørsmålet. LO Stat, YS Stat og Unio har tidligere signalisert at de står sammen bak dette kravet. Regjeringen har tilbudt samtaler, involvering, men ikke konfliktrett.

– Dette kan bli en kjempeutfordring, sier Egil André Aas, som legger til at det fortsatt er mange uavklarte forhold når det gjelder ny offentlig tjenestepensjon.

• Følg oss på Facebook

Endringer i lønnssystemet

Det forrige hovedtariffoppgjøret endte med at man for første gang i staten fikk to ulike tariffavtaler – en for Akademikerne og en for de tre andre hovedsammenslutningene i staten. I tillegg startet man arbeidet med å forenkle lønns- og forhandlingssystemet.

Hvor staten vil, er det ingen tvil om, ifølge lederen i LO Stat. Staten har gjennom oppgjørene de siste to årene demonstrert at den vil at lønnsmidlene skal fordeles lokalt i virksomhetene, ikke av partene sentralt.

– En slik ordning vil føre til at noen får mer, mange får mindre og vi mister verktøyene til å påvirke fordelinga, slik som å ivareta lavlønte og likelønn, som vi frem til nå har vært best i klassen på, sier Aas.

LO Stat-lederen advarer mot en situasjon der staten kan bli det nye frontfaget.

– Hvis ikke arbeidsgiver lokalt forholder seg til de rammene de har fått, og stikker sugerøret for langt ned i statskassen, kan resultatet fort bli at man går utover hva som er rammen for frontfaget. Om en virksomhet bruker for mye, kan det fort spre seg. En slik utvikling vil i verste fall være katastrofalt for frontfagsmodellen, hvor det er den konkurranseutsatte industrien som setter rammen for hva som er mulig å ta ut når det gjelder lønnsutvikling.

Få nyhetsbrevet vårt

Streikeretten i fare

Han advarer mot at selve streikeretten står i fare med et slikt system. Streikevåpenet, som ligger hos de sentrale partene, blir ubrukelig dersom fordeling av lønnsmidlene kun skal forhandles lokalt.

– Vi har så langt klart å slå tilbake angrepene mot lønnssystemet, men jeg har ingen illusjoner om at vi er ferdige med denne diskusjonen. Vi kommer til å møte dette presset i hvert tariffoppgjør som kommer, sier Aas.

Han påpeker at det blir veldig viktig at YS, Unio og LO står sammen i det arbeidet som nå skal gjennomføres og i oppgjøret til våren.

Ansatte fortviler over at 30 stillinger i Landbruksdirektoratet flyttes fra Oslo til Steinkjer

Pensjon

Aas regner med at regjeringen snart vil ta initiativ for å ta opp igjen tråden i pensjonsforhandlingene. Uka etter valget sendte regjeringen ut på høring regler for samordning av offentlig tjenestepensjon med ny folketrygd.

– Vi ser av forslaget hvilken vei det bærer. Det er en ytterligere forsterkning av arbeidslinja, både ved at folk skal stå lenger i arbeid og at det legges opp til reduksjoner i ytelser for de som må gå av tidlig eller jobber deltid.

Aas viser til at pensjonsekspert Alexandra Plahte har beregnet at de fleste med pensjonsgrunnlag under 6G, tilsvarende om lag 570 000 kroner i årslønn, vil få lavere samlet pensjon. Det blir også flere minstepensjonister med regjeringens forslag.

Medbestemmelse under press

Ifølge lederen i LO Stat har fire år med Høyre og Frp i regjering vist at det er et ønske om å forskyve makt i disfavør av de ansatte.

– Oftere og oftere opplever vi at deres forståelse av medbestemmelse er å «lytte» til de ansattes organisasjoner, for deretter å ta den beslutningen de hadde tatt på forhånd, sa Aas, og brukte arbeidet med den nye statsansatteloven som eksempel.

– Høringen oppfattet jeg som kun et spill for galleriet. Resultatet og målet var allerede bestemt.

Dette er de 25 dårligst betalte yrkene i Norge

NHO: – Det er en myte at kvinner får lavere lønn i samme stilling som menn

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse