HØYREDREINING FOR HØYRE: LO-leder Hans-Christian Gabrielsen mener å se en kampanje mot offentlig sektor på høyresiden nå.
Tri Nguyen Dinh
ABE-reformen:
LO-lederen går i strupen på Høyre: Feigt angrep på velferdsstaten
LO-leder Hans-Christian Gabrielsen er opprørt over forslaget fra Høyres Stefan Heggelund om å sette ned kuttkommisjon for offentlig sektor. Sedvanlig Ap-retorikk, svarer Høyre.
nina.hanssen@lomedia.no
Helt siden starten på 2000-tallet har Høyre hatt slagordet «Mer igjen for pengene». Denne uka kom Høyres Stefan Heggelund med et utspill som provoserer fagbevegelsen. Han ønsker seg en kuttkommisjon for offentlige utgifter fordi han mener det er vanskelig å få gjennomslag kutt på statsbudsjettet i offentlig sektor. Målet med å sette ned en kommisjon med eksperter er å vise hvor staten får minst igjen for pengene. Dette opprører nå LOs ledelse.
Gabrielsen sier til Frifagbevegelse at dette er et feigt angrep på velferdsstaten.
– Hvis Stefan Heggelund mener at velferdsstaten er for stor, bør han han ha ryggrad nok til å peke på hvor konkret kuttene bør tas, sier han.
Start med skattekuttene
Ifølge LO-lederen har ABE-reformen innført av Solberg-regjeringen påført velferdsstaten blinde ostehøvelkutt år etter år, og viser med all tydelighet at Høyre ikke tør prioritere.
– Offentlige utgifter vokst på Ernas vakt, samtidig som hun har svekket grunnlaget for velferdsstaten gjennom skattekutt for de som har mest. Prøver Høyre å fraskrive seg ansvaret for sin egen politikk? Spør han.
– Hvis Høyre vil kutte mer i Nav, Folkehelseinstituttet, så får de si det tydelig. Eller om de vil ta pensjonen fra enda flere slitere – som renholdere. Ikke dytte det over på en «kommisjon». Det er ganske feigt, gjentar han.
Gabrielsen råd til Høyre er å starte med å først kutte ut skattekuttene sine. Det trengs det ingen kommisjon til mener han.
– Antall uføre har økt og flere unge står utenfor arbeidslivet. Det er det Erna og Høyre bør konsentrere seg om, ikke blinde kutt i offentlig sektor, sier han.
Gabrielsen har lagt merke til at Høyre ønsker å kutte ytterligere i formuesskatten, for å finansiere kutt i trygdeordningene for de som har det vanskeligst.
Stortingsvalget 2021: Disse to sakene blir viktige for LO i valgkampen
Tjener seg rike på velferd
– Det foregår en kampanje mot offentlig sektor på høyresiden nå. Først med NHOs «Neste trekk», så med Høyres programforslag og nå nok et bevis på at Høyre nå har gått til høyre.
Han viser også til at Høyre privatiserte renholdet i Forsvaret som førte til at mange renholdere opp i 50-åra tapte over en million kroner i pensjon.
– Samtidig har det vist seg at renholdet ble svært dårlig mange steder. Det er ikke vanskelig å spare penger ved å gjøre tjenester dårligere og la ansatte få en ekstraregning. Slike kutt kan de også kutte ut, sier han.
Gabrielsen foreslår heller at de kan kutte ut å betale altfor mye til kommersielle velferdsaktører som tjener gode penger på oppgaver det offentlige betaler for. Gabrielsen er bekymret for framtiden.
– Når man svekker velferdstjenestene betyr det over tid at tilliten til offentlig sektor forvitrer, og dermed legger man grunnlaget for ytterligere privatisering av velferden. Det er åpenbart i interessene til de som vil tjene seg rike på velferdsproduksjonen – men det tjener ikke de som bor i landet vårt, sier han.
Oversikt: Dette mener partiene på Stortinget om ordningene for permitterte arbeidstakere
Høyre vil ha debatt uten skyttergraver
Høyres Stefan Heggelund svarer Gabrielsen slik:
– Jeg har i høring etter høring lyttet til LOs ønsker for statsbudsjettet, og har til gode å få med meg forslag til omdisponeringer som dekker deres forslag til utgiftsøkninger. Dette kunne blitt en interessant debatt der man unngår skyttergravene, men jeg registrerer at LO-ledelsen nok engang bare vil legge seg på Ap-retorikk, sier han.
Heggelund mener offentlige utgifter er en diskusjon Norge må ta.
– Det kan jo hende, selv om man er LO-leder, at man mener man bør diskutere offentlig pengebruk all den tid Norge før korona hadde offentlige utgifter på rundt 60 prosent av fastlands-BNP, sier Heggelund.
Høyre-representanten sier det handler om å bruke pengene på en bedre måte.
– Da vi tok over var det et stort reformbehov i offentlig sektor. Dette har vi levert på, gjennom blant annet politireform, kommunereform, jernbanereform og Nye Veier AS. Vi står nå overfor et nytt tiår, og må fortsette å ta fremskrivningene fra perspektivmeldingen på alvor. I 2030 vil de offentlige utgiftene øke raskere enn inntektene. Da trenger vi flere i jobb, men vi må også se hvordan vi kan bruke pengene våre bedre. Det er trist hvis LO ikke vil bidra til det, sier han.
Kommentar: Det er bra at Høyre nå er åpne på at de vil «vurdere» å ytterligere svekke arbeidsmiljøloven
NTL raser mot Høyreforslag
Heller ikke forbundsleder i NTL, Kjersti Barsok, er særlig fornøyd med forslaget fra Heggelund, men er ikke overrasket.
– Enda en gang er det mindre ressurser som er Høyres svar på de fleste spørsmål som gjelder offentlig sektor. I de åtte siste årene har Høyre hevdet at staten utvikles ved ABE-reform, les ostehøvelkutt. Heggelund vil åpenbart fortsette denne utarmingen, tordner hun.
Barsok mener ABE-kuttene har store negative konsekvenser både for innbyggernes rettssikkerhet, velferd og trygghet.
– Statlige virksomheter må ha nok ressurser om de skal løse sine samfunnsoppdrag og videreutvikle sine tjenester. For en etat som Nav tilsvarer regjeringens ABE-kutt 500 årsverk. Kuttene har også ført til lengre køer i domstolene og en svekket sivil beredskap, sier hun.
Barsok viser til den ekstraordinære situasjon med koronapandemien.
– Vi har hatt en vår hvor ingen kan være i tvil om behovet for en sterk offentlig sektor for å sikre god krisehåndtering. Det vi trenger nå er politikere som ikke vil fraskrive seg sitt politiske ansvar, men vil utvikle staten gjennom medbestemmelse og tillit til de ansattes faglighet, avslutter NTL-lederen.
Knapt til å tro, sier NTL: Høyres programkomité vil fortsette kuttene i statlig sektor i fire nye år
Mest lest
Hugo Lorentsen, som har jobbet i Drytech i 17 år, anbefaler mest husets kylling i karri. Maten pakkes for hånd og alt er nøye sjekket.
Erlend Angelo
«Magisk» norsk mat har mettet soldater og turgåere i tre tiår
Gravemaskinfører Jørgen Reinskås vil sette lys på saken sin så andre slipper å oppleve det samme.
Tone Tveit
Jørgen (70) ble filleristet i gravemaskinen, men får småpenger i erstatning
Eivind Senneset
Veien fram til i dag har vært lang og full av skam for Martine. Nå føler hun at hun kan puste
IKKE SETT PÅ MAKEN: Distriktssekretær i EL og IT Nordland, Ulf Iversen, sier han ikke har sett maken på sine 40 år som tillitsvalgt og ansatt i distriktet. – Hadde ikke trodd det var mulig, sier han.
Knut Viggen
Hovedtillitsvalgt utestengt og oppsagt: – Hadde ikke trodd at dette var mulig
I fjor streika ansatte i mange private barnehager for å bli med i tidligpensjonsordninga Fellesordninga for avtalefestet pensjon.
Bjørn A. Grimstad
Flere skal få tidligpensjon – men ny AFP kommer heller ikke i år
– Årets lønnsforhandlinger blir vanskelige, tror LO-lederen.
Leif Martin Kirknes
LO forbereder storstreik: Dette kravet må innfris
Arbeidsmiljøloven sier at nattarbeid, som defineres som arbeid mellom klokka 21 og 06, ikke er tillatt med mindre «arbeidets art gjør det nødvendig». Men det gjelder ikke ansatte i varehandelen. (Illustrasjonsfoto)
André Kjernsli
Skal vurdere om butikkansatte kan jobbe etter klokka 21 om kvelden
Klubbleder Mohammed Malik ved Tine i Oslo mener det er oppsiktsvekkende at noen må streike for tariffravtale i 2023. Derfor er klubben klar for sympatistreik.
Erlend Angelo
Stanser varelevering til Oslo-restaurant: – Ønsker å vise vår støtte til de streikende
Håvard Sæbø
Her skrur de ansatte av lysene i lunsjpausen for å spare strøm
Selv om det er mørke tall for befolkningen i Nord-Norge, tror fylkesdirektør Kristin Røymo i Nav troms og Finnmark at det finnes løsninger for bedre framtidsutsikter.
Guro Gulstuen Nordhagen
Unge arbeidstakere forlater Nord-Norge: – Åpenbart at det krever endring
Brian Cliff Olguin
LO-lederen angriper Wolt: – Hører ikke hjemme i norsk arbeidsliv
Det kan bli streik ved et av fartøyene som er tilknyttet Ekofisk-feltet i Nordsjøen. Industri Energi mener det foregår sosial dumping og krever tariffavtale.
ConocoPhillips Company
Det kan bli streik i Nordsjøen: – Dette er sosial dumping
En kampklar Christopher Beckham er villig til å streike for at lønna skal øke mer enn prisene.
Leif Martin Kirknes
Beckham provosert etter lønnsfest-utspill. Nå varsles det streik
Raudt-politikarane Mímir Kristjánsson på Stortinget og Siavash Mobasheri i bystyret i Oslo.
Tormod Ytrehus
Raudt vil undersøke arbeidsforholda i Olivia – truar med å ta frå restaurantane skjenkebevillinga
Randi Knutli (t.h) anbefaler andre som står i omstillingsprosesser å undersøke jobbmulighetene utenfor Posten. Posten har støtteordninger for de som tar ny jobb andre steder eller vil omskolere seg. – Det er et knallgodt råd, og ordningene er gode, sier leder Judith Olafsen i Fagforbundet Post Nord-Norge.
Alf Ragnar Olsen
Da jobben sto i fare, startet Randi på et helt nytt eventyr
De ansatte krever at klinikkleder Bjørn Bendz og avdelingsleder Arnt Fiane fratrer sine stillinger umiddelbart.
Lise Åserud / NTB
Ansatte ved Oslo-sykehus krever at ledelsen går av
Å smelte glassfiber krever mye varme. Energiforbruket til 3B Fibreglass Norway på Birkeland tilsvarer det 8.000 husstander bruker i året. Strømprisene gjør det billigere å bruke propan enn ren elektrisk strøm.
Tormod Ytrehus
Femdobling av strømutgiften kan knekke sørlandsbedrift
Et passasjertog kolliderte med et møtende godstog i Hellas natt til 1. mars. 57 ble drept og flere titalls passasjerer ble skadet.
Vaggelis Kousioras / AP / NTB
Det greske raseriet: Jernbaneulykken var en ventet katastrofe
SKURRER: – Det høres ikke veldig miljøvennlig ut å sende reklamen til Oslo for klarlegging og deretter tilbake hit for omdeling, sier Irene Kvammen på postreklamesenteret i Stavanger.
Alf Ragnar Olsen
Irene sin jobb i Posten flyttes til Oslo: – Ikke særlig miljøvennlig
Berit Roald / NTB