JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

ABE-reformen:

LO-lederen går i strupen på Høyre: Feigt angrep på velferdsstaten

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen er opprørt over forslaget fra Høyres Stefan Heggelund om å sette ned kuttkommisjon for offentlig sektor. Sedvanlig Ap-retorikk, svarer Høyre.
HØYREDREINING FOR HØYRE: LO-leder Hans-Christian Gabrielsen mener å se en kampanje mot offentlig sektor på høyresiden nå.

HØYREDREINING FOR HØYRE: LO-leder Hans-Christian Gabrielsen mener å se en kampanje mot offentlig sektor på høyresiden nå.

Tri Nguyen Dinh

nina.hanssen@lomedia.no

Helt siden starten på 2000-tallet har Høyre hatt slagordet «Mer igjen for pengene». Denne uka kom Høyres Stefan Heggelund med et utspill som provoserer fagbevegelsen. Han ønsker seg en kuttkommisjon for offentlige utgifter fordi han mener det er vanskelig å få gjennomslag kutt på statsbudsjettet i offentlig sektor. Målet med å sette ned en kommisjon med eksperter er å vise hvor staten får minst igjen for pengene. Dette opprører nå LOs ledelse.

Gabrielsen sier til Frifagbevegelse at dette er et feigt angrep på velferdsstaten.

– Hvis Stefan Heggelund mener at velferdsstaten er for stor, bør han han ha ryggrad nok til å peke på hvor konkret kuttene bør tas, sier han.

Start med skattekuttene

Ifølge LO-lederen har ABE-reformen innført av Solberg-regjeringen påført velferdsstaten blinde ostehøvelkutt år etter år, og viser med all tydelighet at Høyre ikke tør prioritere.

– Offentlige utgifter vokst på Ernas vakt, samtidig som hun har svekket grunnlaget for velferdsstaten gjennom skattekutt for de som har mest. Prøver Høyre å fraskrive seg ansvaret for sin egen politikk? Spør han.

– Hvis Høyre vil kutte mer i Nav, Folkehelseinstituttet, så får de si det tydelig. Eller om de vil ta pensjonen fra enda flere slitere – som renholdere. Ikke dytte det over på en «kommisjon». Det er ganske feigt, gjentar han.

Gabrielsen råd til Høyre er å starte med å først kutte ut skattekuttene sine. Det trengs det ingen kommisjon til mener han.

– Antall uføre har økt og flere unge står utenfor arbeidslivet. Det er det Erna og Høyre bør konsentrere seg om, ikke blinde kutt i offentlig sektor, sier han.

Gabrielsen har lagt merke til at Høyre ønsker å kutte ytterligere i formuesskatten, for å finansiere kutt i trygdeordningene for de som har det vanskeligst.

Stortingsvalget 2021: Disse to sakene blir viktige for LO i valgkampen

Tjener seg rike på velferd

– Det foregår en kampanje mot offentlig sektor på høyresiden nå. Først med NHOs «Neste trekk», så med Høyres programforslag og nå nok et bevis på at Høyre nå har gått til høyre.

Han viser også til at Høyre privatiserte renholdet i Forsvaret som førte til at mange renholdere opp i 50-åra tapte over en million kroner i pensjon.

– Samtidig har det vist seg at renholdet ble svært dårlig mange steder. Det er ikke vanskelig å spare penger ved å gjøre tjenester dårligere og la ansatte få en ekstraregning. Slike kutt kan de også kutte ut, sier han.

Gabrielsen foreslår heller at de kan kutte ut å betale altfor mye til kommersielle velferdsaktører som tjener gode penger på oppgaver det offentlige betaler for. Gabrielsen er bekymret for framtiden.

– Når man svekker velferdstjenestene betyr det over tid at tilliten til offentlig sektor forvitrer, og dermed legger man grunnlaget for ytterligere privatisering av velferden. Det er åpenbart i interessene til de som vil tjene seg rike på velferdsproduksjonen – men det tjener ikke de som bor i landet vårt, sier han.

Oversikt: Dette mener partiene på Stortinget om ordningene for permitterte arbeidstakere

Høyre vil ha debatt uten skyttergraver

Høyres Stefan Heggelund svarer Gabrielsen slik:

– Jeg har i høring etter høring lyttet til LOs ønsker for statsbudsjettet, og har til gode å få med meg forslag til omdisponeringer som dekker deres forslag til utgiftsøkninger. Dette kunne blitt en interessant debatt der man unngår skyttergravene, men jeg registrerer at LO-ledelsen nok engang bare vil legge seg på Ap-retorikk, sier han.

Heggelund mener offentlige utgifter er en diskusjon Norge må ta.

– Det kan jo hende, selv om man er LO-leder, at man mener man bør diskutere offentlig pengebruk all den tid Norge før korona hadde offentlige utgifter på rundt 60 prosent av fastlands-BNP, sier Heggelund.

Høyre-representanten sier det handler om å bruke pengene på en bedre måte.

– Da vi tok over var det et stort reformbehov i offentlig sektor. Dette har vi levert på, gjennom blant annet politireform, kommunereform, jernbanereform og Nye Veier AS. Vi står nå overfor et nytt tiår, og må fortsette å ta fremskrivningene fra perspektivmeldingen på alvor. I 2030 vil de offentlige utgiftene øke raskere enn inntektene. Da trenger vi flere i jobb, men vi må også se hvordan vi kan bruke pengene våre bedre. Det er trist hvis LO ikke vil bidra til det, sier han.

Kommentar: Det er bra at Høyre nå er åpne på at de vil «vurdere» å ytterligere svekke arbeidsmiljøloven

NTL raser mot Høyreforslag

Heller ikke forbundsleder i NTL, Kjersti Barsok, er særlig fornøyd med forslaget fra Heggelund, men er ikke overrasket.

– Enda en gang er det mindre ressurser som er Høyres svar på de fleste spørsmål som gjelder offentlig sektor. I de åtte siste årene har Høyre hevdet at staten utvikles ved ABE-reform, les ostehøvelkutt. Heggelund vil åpenbart fortsette denne utarmingen, tordner hun.

Barsok mener ABE-kuttene har store negative konsekvenser både for innbyggernes rettssikkerhet, velferd og trygghet.

– Statlige virksomheter må ha nok ressurser om de skal løse sine samfunnsoppdrag og videreutvikle sine tjenester. For en etat som Nav tilsvarer regjeringens ABE-kutt 500 årsverk. Kuttene har også ført til lengre køer i domstolene og en svekket sivil beredskap, sier hun.

Barsok viser til den ekstraordinære situasjon med koronapandemien.

– Vi har hatt en vår hvor ingen kan være i tvil om behovet for en sterk offentlig sektor for å sikre god krisehåndtering. Det vi trenger nå er politikere som ikke vil fraskrive seg sitt politiske ansvar, men vil utvikle staten gjennom medbestemmelse og tillit til de ansattes faglighet, avslutter NTL-lederen.

Knapt til å tro, sier NTL: Høyres programkomité vil fortsette kuttene i statlig sektor i fire nye år

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse