Statsbygg/Team Urbis /
Revidert budsjett og nytt regjeringskvartal
Mindre til nytt regjeringskvartal er bra, mener NTL: – Men hvor ble det av planen om gjenbruk av gamle bygg?
Bjørn Halvorsen i NTL etterlyser Senterpartiets tidligere planer om gjenbruk av eksisterende bygg som middel for å få ned kostnadene på det nye regjeringskvartalet. I tillegg er han bekymret for om alle ansatte vil få kontorplass.
merete.jansen@lomedia.no
Både Bjørn Halvorsen, som er leder i NTL Sentralforvaltningen og NTL-leder Kjersti Barsok tar godt imot planene om å nedskalere det nye regjeringskvartalet, fordi det får ned prisen.
Men de har to bekymringer: Får alle ansatte en kontorplass, og hvor har det blitt av de tidligere innspillene fra Senterpartiet om at man burde gjenbruke eksisterende lokaler i hovedstaden for å spare penger?
Halvorsen sier de har lett gjennom det reviderte forslaget til statsbudsjett, men de finner ikke et ord om gjenbruk der.
– Dette er noe de har snakket om flere ganger tidligere, og det ville helt klart bidratt til å få ned kostnadene, sier han.
Trygve Slagsvold Vedum sa til NRK i juni 2021, under valgkampen, at «man bør nedskalere hele regjeringskvartalet og bruke noen av de andre gamle bygningene vi har her i hovedstaden». I tillegg mente han at to av blokkene ikke burde bygges.
I oktober 2020 sa partiets parlamentariske leder Marit Arnstad til Aftenposten at «Utenriksdepartementet og Statsministerens kontor, som er tiltenkt plass i D-blokka, fint kan fortsette sin virksomhet fra henholdsvis Victoria terrasse og Glacisgata».
Når FriFagbevegelse kontakter Sps presseavdeling, har de denne forklaringen på at bruk av andre bygningene ikke lenger er tema:
– Gjenbruk er ikke lenger nødvendig, hvis man dropper byggingen av både B-blokken og C-blokken.
Videre sier presseavdelingen at Vedum trolig hadde to andre bygg i tankene da han i fjor ga uttrykk for at man både burde droppe to av blokkene og tenke gjenbruk.
Revidert nasjonalbudsjett: Her er noen av regjeringens viktigste forslag
Opptatt av miljøet
Tillitsvalgt Bjørn Halvorsen mener at jo mindre som bygges, jo bedre er det for miljøet.
– Betong er en versting når det gjelder utslipp av CO₂. Det bør blant annet være mulig å fortsette å bruke lokalene som i dag kalles R5 og R6. De ansatte er veldig fornøyd med å jobbe der, påpeker han.
Dette er lokaler som ligger rett over gaten for det planlagte nybygget.
Et hyppig brukt argument mot gjenbruk har vært at det er dyrt å sikre disse byggene godt nok. Halvorsen sier at dette er vanskelig for ansatte og tillitsvalgte å forholde seg til, siden de har fått veldig lite innsyn i risikovurderingene.
– Man burde uansett få gjort en ny vurdering av sikkerheten nå, mener vi.
Frykter underdekning
En annen bekymring blant de ansatte, er hvor mye plass den enkelte skal få til å utføre arbeidsoppgavene sine på en god måte.
I 2018 overleverte NTL-tillitsvalgt Elisabeth Grøvan Ruud en liste med navn på nesten 2500 ansatte som mente daværende regjering måtte tenke nytt. De krevde blant annet at de folkevalgte gikk bort fra planene om underdekning og heller siktet seg inn mot faste plasser til alle ansatte.
I tillegg mente de at den statlige arealnormen måtte skrotes. Denne innebærer at det beregnes 23 kvadratmeter gulv pr. ansatt, når alt av arealer er tatt med, også korridorer og bad.
Underskrifter: 2500 ansatte i departementene krever faste kontorpulter
Bjørn Halvorsen sier kravet om faste plasser står ved lag
– Det er uhyre viktig å kunne jobbe konsentrert og effektivt. Alt annet er dårlig økonomi, mener han.
Halvorsen viser videre til en større undersøkelse som ble gjort av Statens Arbeidsmiljøinstituttrett før pandemien brøt ut og som konkluderte med at sykefraværet er større i delte lokaler og i kontorlandskap enn når alle sitter på hver sitt kontor.
– Men nå som langt flere jobber hjemmefra, har man vel ikke det samme behovet for plasser til alle samtidig?
– Jeg skjønner de som bruker det argumentet, og jeg er enig i at man skal åpne for fleksible løsninger. Men det er viktig å få flest mulig til å møte opp på jobben. Forskningen viser at det er mye uformell informasjon som kommer i pauser og på møter, og som man ikke får med seg når man sitter hjemme. Arbeidsgiver plikter dessuten å legge til rette for at folk har en kontorplass, de kan ikke kreve at alle har hjemmekontor.
Mest lest
I lønnsoppgjøret skal de største tilleggene gis til de som har lavest lønn, ifølge LO.
colourbox.com
Om lønna di er lav nok, kan du vente deg ekstra penger
Erfarne butikkansatte som Nadine Tomi får 15.600 kroner mer i året fra 1. februar.
Brian Cliff Olguin
Kraftig lønnshopp for butikkansatte FØR lønnsoppgjøret
Hugo Lorentsen, som har jobbet i Drytech i 17 år, anbefaler mest husets kylling i karri. Maten pakkes for hånd og alt er nøye sjekket.
Erlend Angelo
«Magisk» norsk mat har mettet soldater og turgåere i tre tiår
Veien fram til i dag har vært lang og full av skam og vonde følelser for Martine. Nå føler hun at hun kan puste.
Eivind Senneset
Veien fram til i dag har vært lang og full av skam for Martine. Nå føler hun at hun kan puste
I fjor streika ansatte i mange private barnehager for å bli med i tidligpensjonsordninga Fellesordninga for avtalefestet pensjon.
Bjørn A. Grimstad
Flere skal få tidligpensjon – men ny AFP kommer heller ikke i år
– Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier kvinnen som nesten ble drept for det hun tror på. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.
Hanna Skotheim
Ina Libak hørte folk si Nav møtte dem med mistillit. Da hun selv måtte ringe, fikk hun en aha-opplevelse
Arbeidsmiljøloven sier at nattarbeid, som defineres som arbeid mellom klokka 21 og 06, ikke er tillatt med mindre «arbeidets art gjør det nødvendig». Men det gjelder ikke ansatte i varehandelen. (Illustrasjonsfoto)
André Kjernsli
Skal vurdere om butikkansatte kan jobbe etter klokka 21 om kvelden
– Det er synd at vi måtte ut i media for at de skulle bestemme seg for å gjennomføre et tilsyn, sier Joakim Johnsen.
Brian Cliff Olguin
Sjefen trakasserte Joakim og kollegaene i fylla: Nå ser Arbeidstilsynet på saken
«Mrs. Chatterjee vs. Norway» har premiere 17. mars. Bufdir forbereder seg på debatten
Skjermdump
Bollywood-film om norsk barnevernssak drar fagfolk til kinoen
Klubbleder Mohammed Malik ved Tine i Oslo mener det er oppsiktsvekkende at noen må streike for tariffravtale i 2023. Derfor er klubben klar for sympatistreik.
Erlend Angelo
Stanser varelevering til Oslo-restaurant: – Ønsker å vise vår støtte til de streikende
Håvard Sæbø
Her skrur de ansatte av lysene i lunsjpausen for å spare strøm
Selv om det er mørke tall for befolkningen i Nord-Norge, tror fylkesdirektør Kristin Røymo i Nav troms og Finnmark at det finnes løsninger for bedre framtidsutsikter.
Guro Gulstuen Nordhagen
Unge arbeidstakere forlater Nord-Norge: – Åpenbart at det krever endring
Det kan bli streik ved et av fartøyene som er tilknyttet Ekofisk-feltet i Nordsjøen. Industri Energi mener det foregår sosial dumping og krever tariffavtale.
ConocoPhillips Company
Det kan bli streik i Nordsjøen: – Dette er sosial dumping
En kampklar Christopher Beckham er villig til å streike for at lønna skal øke mer enn prisene.
Leif Martin Kirknes
Beckham provosert etter lønnsfest-utspill. Nå varsles det streik
– Jeg kan ikke si noe annet enn at jeg gleder meg til å ta fatt på oppgaven med å lede dette fantastiske forbundet med de beste folkene, sier Geir Ove Kulseth.
Leif Martin Kirknes
Geir Ove Kulseth vant en uhyre jevn lederkamp. Her er reaksjonene
De to barnehagene ble drevet henholdsvis i andre etasje på bygningen til venstre og over garasjen til høyre. Leieforholdene ble avsluttet for over et år siden. Huseieren, som fortsatt benytter huset som bolig og også gjorde det i utleieperioden, har ikke fått kritikk i forbindelse med saken.
Bjørn A. Grimstad
Stengte «uforsvarlige» barnehager – eieren tjente millioner
Randi Knutli (t.h) anbefaler andre som står i omstillingsprosesser å undersøke jobbmulighetene utenfor Posten. Posten har støtteordninger for de som tar ny jobb andre steder eller vil omskolere seg. – Det er et knallgodt råd, og ordningene er gode, sier leder Judith Olafsen i Fagforbundet Post Nord-Norge.
Alf Ragnar Olsen
Da jobben sto i fare, startet Randi på et helt nytt eventyr
De ansatte krever at klinikkleder Bjørn Bendz og avdelingsleder Arnt Fiane fratrer sine stillinger umiddelbart.
Lise Åserud / NTB
Ansatte ved Oslo-sykehus krever at ledelsen går av
Et passasjertog kolliderte med et møtende godstog i Hellas natt til 1. mars. 57 ble drept og flere titalls passasjerer ble skadet.
Vaggelis Kousioras / AP / NTB
Det greske raseriet: Jernbaneulykken var en ventet katastrofe
SKURRER: – Det høres ikke veldig miljøvennlig ut å sende reklamen til Oslo for klarlegging og deretter tilbake hit for omdeling, sier Irene Kvammen på postreklamesenteret i Stavanger.
Alf Ragnar Olsen