JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nå arbeider partene for å unngå streik i staten

Partene i statsoppgjøret har fram til midnatt onsdag til å finne løsninger på problemområdene.
OPPSTART: Partene startet innspurten av meklinga hos RIksmekleren tirsdag morgen. Fra venstre Egil André Aas (leder LO Stat), Anders Kvam (leder Akademikerne Stat), Petter Aaslestad (Leder Unio Stat) og Pål N. Arnesen (leder i YS Stat). Til høyre sitter statens personaldirektør Gisle Norheim.

OPPSTART: Partene startet innspurten av meklinga hos RIksmekleren tirsdag morgen. Fra venstre Egil André Aas (leder LO Stat), Anders Kvam (leder Akademikerne Stat), Petter Aaslestad (Leder Unio Stat) og Pål N. Arnesen (leder i YS Stat). Til høyre sitter statens personaldirektør Gisle Norheim.

Anders Hauge-Eltvik

anders@lomedia.no

Tirsdag klokka 10 møttes partene i lønnsoppgjøret i staten, for å starte et meklingsmarathon som har frist ved midnatt natt til torsdag.

LO Stat, YS, Unio og Akademikerne er alle i mekling med staten som motpart.

Om de ikke blir enige, går over 6000 statsansatte ut i streik fra torsdag morgen.

Her blir det streik neste torsdag, hvis partene ikke blir enige om lønnsoppgjøret i staten

Håper å unngå streik

LO Stat-leder Egil André Aas sa på vei inn til meklinga at han var optimist.

– Jeg er alltid optimistisk, vi skylder å være det når vi går inn i en slik situasjon. Vi skal være konstruktive for å få en løsning, sa han.

Da LO Stat brøt forhandlingene i slutten av april, pekte Aas på tre element som spesielt vanskelige: Et skikkelig lønnstillegg til alle statsansatte, likelønn og lavlønn. Staten har i tillegg foreslått store endringer i lønnssystemet i staten, noe som ikke faller i god jord. LO Stat og staten står også langt i fra hverandre i spørsmålet om årets lønnstillegg skal gis som sentrale tillegg til alle, eller settes av til lokale forhandlinger i de ulike statlige virksomhetene.

Aas understreker at de ønsker å unngå streik.

– Streik er det siste vi ønsker. Vi er beredt til å bidra til å komme igjennom dette. Det har vært en grei dialog de ukene vi har meklet, men det er noen utfordringer her. Det er ikke for ingenting at vi har bedt om hjelp fra riksmekleren, konstaterte Aas på vei in til meklinga tirsdag.

Se også: Siste tilbud fra staten (pdf)

Her er detaljene i tilbudet fra staten, som fikk LO Stat til å bryte

Konstruktive forhandlere

Forbundsleder John Leirvaag i NTL, det største forbundet i staten, erklærte seg også som optimist på vei inn til meklinga.

– Jeg håper vi kommer i mål. Jeg har alltid tro på det når jeg går inn her (til Riksmekleren), så får vi se, sa han.

Personaldirektør Gisle Norheim i staten leder forhandlingene for arbeidsgiversida. Han hadde følgende kommentar tirsdag:

– Vi gleder oss til å snakke med parter og riksmekler, og håper på gode løsninger til slutt, sa han.

Staten vil fjerne lønnstrinn og tabeller for de ansatte. Resultatet kan bli større lønnsforskjeller
NTL: – Helt uakseptabelt med økte lønnsforskjeller mellom menn og kvinner
LO Stat vil ha slutt på at lederne karrer til seg mest
Statsoppgjøret: LO Stat skal slåss for reallønnsvekst og retten til å streike

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse