JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret:

Nav-ansatt Lillian er skuffet på vegne av de statsansatte: – Utrolig urettferdig

Prisene økte med 3,5 prosent i fjor, men ansatte i staten fikk bare 2,8 prosent mer i lønn. Lillian Skrede i NTL Nav håper årets lønnsoppgjør bidrar til økt kjøpekraft.
OVERRASKET: Lillian Skrede i NTL NAV er skuffet og overrasket over tallene som kom i rapporten fra Teknisk beregningsutvalg for 2021. - Det er ille, sier hun.

OVERRASKET: Lillian Skrede i NTL NAV er skuffet og overrasket over tallene som kom i rapporten fra Teknisk beregningsutvalg for 2021. - Det er ille, sier hun.

Jan Rune Yanni Vikan/NTL NAV

guro@lomedia.no

– Jeg vil ikke bruke korona altfor mye, men når det har gitt en såpass stor arbeidsbelastning, så oppleves dette utrolig urettferdig.

Det sier ung-kontakt i NTL Nav, Lillian Skrede om tallene som kom fra Teknisk beregningsutvalg (TBU) fredag.

NTL-lederen: – Ikke bra når noen grupper stikker av lønnsmessig

Skuffet og overrasket

Rapporten fra TBU viser at statsansatte fikk en lønnsøkning på 2,8 prosent i 2021. Samtidig økte prisene med 3,5 prosent. Dermed var det mange grupper som hadde reallønnsnedgang.

– Jeg visste at lønnsoppgjøret ikke var veldig bra, men er likevel ganske overrasket over at det er såpass dårlig i forhold til prisveksten. Det er ille, sier Skrede.

Hun er skuffet på vegne av de statsansatte, men reagerer også på tallene for lærerne, som endte opp med en enda lavere vekst.

Sjekk din bransje: Ansatte i bank og butikk ble lønnsvinnere i fjor

– Det er spesielt synd at lærerne har fått en så dårlig utvikling, særlig i det året som har vært. Det må oppleves som et slag i trynet.

Både lærere og statsansatte endte opp med å tape kjøpekraft. Skrede påpeker i tillegg at tallene for noen er enda dårligere enn gjennomsnittet.

– Man vet at det innbakt i tallene også ligger en bedre utvikling for lederne, så bildet for en vanlig ansatt er enda dårligere, sier hun.

Statsansatte tapte kjøpekraft i fjor: FHI-ansatt Hanne-Merete vil at lønnsgapet skal tettes

Håper på et skikkelig løft

TBUs foreløpige anslag på prisveksten fra 2021 til 2022 er 2,6 prosent. Skrede håper at årets lønnsoppgjør legger til rette for å øke kjøpekraften.

– De må i det minste gi reallønnsvekst, så det bør ligge godt over prisøkningen for å sikre økt kjøpekraft, sier hun.

Hun er også overrasket over den store forskjellen mellom de ulike sektorene, som at varehandel endte med en vekst på 4,5 prosent. Hun mener det er ugreit når så mange andre har hatt nedgang i reallønna.

– Dette viser at visse sektorer må få et skikkelig lønnsløft. I Nav har vi forsøkt på det, men det er vanskelig å få gehør – og det oppleves urettferdig.

Hun er spent på hovedoppgjøret og mener det er flere muligheter for å kunne gi bedre lønnsutvikling for de ansatte.

– Å utvide lønnsrammene med flere trinn i lønnsstigen avhengig av ansiennitet kan på sikt bidra til vekst og en naturlig utvikling for de ansatte. Spesielt for de som må forhandle lokalt, sier hun og fortsetter:

– De sier arbeidsgiver har ansvar for lønnsutviklingen og da krever vi en politikk som legger til rette for det. Det jobber NTL og NTL Nav for.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse