JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nedbemanning

Nedbemanning: Universitetet avviser at de bryter regelverket

Tillitsvalgte har vært kritiske til nedbemanningsprosessen ved NMBU. Universitetet er uenige i kritikken.
NEDBEMANNING: NTL-tillitsvalgte ved NMBU på Ås er kritiske til prosessen ledelsen driver fram. Direktøren avviser at de er på utsiden av avtaleverket.

NEDBEMANNING: NTL-tillitsvalgte ved NMBU på Ås er kritiske til prosessen ledelsen driver fram. Direktøren avviser at de er på utsiden av avtaleverket.

Tommy Normann, NMBU

nina.hanssen@lomedia.no

Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) må nedbemanne, og de tillitsvalgte mener ledelsen legger opp til en hastig og dårlig prosess.

FriFagbevegelse har tidligere skrevet om Charlotte, som fikk sms om at jobben hennes kanskje forsvinner bare minutter før allmøte om nedbemanning.

Jan Petter Stenberg, personal- og organisasjonsdirektør ved NMBU, avviser at de er på utsiden av regelverket, og forstår at situasjonen er krevende for medarbeiderne. Men han slår fast at det ikke er noen vei utenom.

Kritisk til prosessen

En av de mange tillitsvalgte som har vært svært kritisk til prosessen som nå pågår, er hovedtillitsvalgt i NTL Signe Kroken.

Hun mener at arbeidsgiver gjør ting i en feil rekkefølge og i et tempo som forhindrer at en kan unngå unødvendige oppsigelser og miste kritisk kompetanse.

Kroken har flere ganger påpekt at tiltaket som omorganiseringen og overtalligheten bygger på, ikke er forhandlet etter hovedavtalen, som de tillitsvalgte krevde.

Hun mener samtidig at arbeidsgiver har lagt opp til en så uforsvarlig prosess at det er vanskelig å tro at oppsigelsene kan holde i en rettssak.

De lokale tillitsvalgte reagerer også med frustrasjon over hvordan universitetet har håndtert omstillingen og viser til intensjonserklæringen om omstilling under trygghet.

Les også: Ansatte frykter oppsigelser: Universitetet i Ås må spare 30 millioner


Lærdom fra Statbygg til NMBU

På spørsmål om hvorfor de har de så travelt på de ansattes bekostning, svarer personaldirektør Jan Petter Stenberg at han er uenig i utgangspunktet for spørsmålet.

– Jeg er uenig i at vi har det travelt på de ansattes bekostning. Å komme i økonomisk balanse er viktig, og vi skal ivareta de ansatte gjennom prosessen, sier han.

Personaldirektøren henviser her til uttalelser fra dekan Anne Storset om at økonomiske utfordringene på Veterinærhøgskolen har vært kjent lenge, og at det har vært tett dialog hele veien også med lokale tillitsvalgte om mulige tiltak.

– Vi ser at situasjonen er krevende for hele Veterinærhøgskolen og forstår også at det kan skape usikkerhet for medarbeiderne, legger han til.

– Hva tenker du om kritikken fra de tillitsvalgte om at dere starter i feil ende og tar en beslutninger først og deretter informerer?

 – Vi følger HA og bestemmelsene for omstilling i staten. En viktig del av det er god og tett dialog med tillitsvalgte. Det opplever jeg at vi har, sier personaldirektøren.

– Er det riktig at dere nå skal spare 160 millioner kroner på fire år? I så fall hva skjer videre?

– I likhet med mange andre institusjoner i sektoren opplever vi trangere rammer og forventer reduserte tildelinger. Det er de politiske signalene som vi alle må forholde oss til, sier han, og legger til at de nå må sørge for å få en økonomi i balanse.

– Det vil innebære omstillinger og at vi sammen med medarbeiderne må finne smarte måter å jobbe på, samtidig som vi opprettholder vårt sterke faglige tilbud innen utdanning og forskning, sier han.

Vi hører, men …

Hovedtillitsvalgt Signe Kroken er ikke veldig imponert på hvordan personaldirektøren svarer på spørsmål som også de har stilt.

Signe Kroken, leder NTL NMBU.

Signe Kroken, leder NTL NMBU.

Privat

– Vi hører det som sies, men må vel poengtere at prosessen så langt ikke er etter avtaleverket, selv om arbeidsgiver hevder det, sier hun.

Kroken ber arbeidsgiver tenke litt tilbake i tid, da NTL påpekte den manglende medbestemmelsen og feil i prosessen allerede i fjor.

– At dette nå over natten skal ha blitt bedre har vi ikke sett så langt. Vi gleder oss selvsagt til arbeidsgiver jobber på en smart og korrekt måte, legger Signe Kroken til.

Sluttvederlag med tak

Personal- og organisasjonsdirektør Stenberg mener at NMBUs vurdering av bruken av sluttpakker er basert på statens sentrale særavtale «virkemidler ved omstilling».

– Denne avtalen er forhandlet mellom departementet og LO/YS/Unio, og gir statlige enheter anledning til å bruke sluttpakker ved nedbemanning. Det betyr altså at NMBU kan bruke sluttpakker, men må ikke, sier han.

Direktøren viser til avtaleteksten, som sier:

«Det kan tilbys sluttvederlag for ansatte som har ansettelsestid mer enn ett år i virksomheten. Sluttvederlag beregnes tilsvarende en månedslønn for hvert faktisk tjenesteår i staten, men ikke lavere beløp enn det som tilsvarer lønn i seks måneder. Det kan maksimalt gis sluttvederlag for inntil 24 måneders lønn».

Stenberg sier at i denne omstillingsprosessen har NMBU valgt å bruke sluttpakker, og så har de satt et tak på ett års lønn.

Ifølge kilder som var til stede på møte om nedbemanning har nå noen av de som er berørt fått tilbud om enten sluttpakke, eller at de må kartlegges og eventuelt innplasseres i en annen stilling.

– Ved NMBU betyr det at ansatte med mer enn 12 års tjenestetid i staten altså ikke får mer enn 12 måneders lønn som sluttpakke. Det ligger til arbeidsgiver å beslutte dette innenfor budsjett og forsvarlige rammer, sier han.

Stenberg oppfatter at de lokale tillitsvalgte mener NMBU burde åpnet for bruk av hele rammen, altså tilby inntil 24 måneder.

– Til sammenligning har NTNU valgt å sette tak på 18 måneder, understreker han.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse