JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

NTL ber Stortinget stoppe innføring av studieavgift

Denne uka avgjøres det om det blir innført betaling for studenter som kommer til Norge fra land utenfor EØS og Sveits.
NTL Ung-leder John Magne Tangen og NTL-nestleder Ellen Dalen håper Stortinget setter ned foten.

NTL Ung-leder John Magne Tangen og NTL-nestleder Ellen Dalen håper Stortinget setter ned foten.

Anders Hauge-Eltvik

anders@lomedia.no

Forslaget fra regjeringa om å innføre studieavgift for studenter som tar hele utdanningen sin i Norge, og kommer fra land utenfor EØS og Sveits, er ventet behandlet i Stortinget denne uka.

Forslaget har vakt reaksjoner, og NTL-nestleder Ellen Dalen og NTL Ung-leder John Magne Tangen oppfordrer politikerne på Stortinget om å avvise forslaget.

– Jeg håper Stortinget ser hvor dårlig og lite hensiktsmessig dette forslaget er, og at utdannings- og forskningskomiteen i morgen avleverer en innstilling til Stortinget om å droppe dette forslaget, sier John Magne Tangen, leder i NTL Ung. 

Komiteen har ikke sendt sin innstilling enda.

Vil hegne om gratisprinsippet

Tangen mener innføring av denne avgiften vil gå utover mangfoldet i norsk akademia, og med det være med på å svekke kvaliteten. Tangen tror terskelen vil bli for høy for mange utenlandsstudenter, om de må dokumentere at de har 130.000 kroner på konto for å få oppholdstillatelse.

Ellen Dalen peker på formuleringen i regjeringsplattformen om høyere utdanning: «Høgare utdanning i Noreg skal være gratis, òg for internasjonale studenter.»

– Å holde på gratisprinsippet innen høyere utdanning er viktig for at alle, også internasjonale studenter, skal sikres rett til utdanning, uavhengig av alder, kjønn, økonomi eller sosial situasjon. Stortinget må fortsatt hegne om gratisprinsippet og skrote skolepenger for internasjonale studenter, sier Dalen. 

Da regjeringa la fram forslaget pekte forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe på at norske studenter i utlandet må betale, og at han trodde en studieavgift ville gi mer motiverte internasjonale studenter.

I lovforslaget skriver departementet at forslaget kan frigjøre rundt 2600 toårige studieplasser fra høsten 2023. Og at man sparer 900 millioner kroner når forslaget er fullt opptrappet i 2025.

– I en tid hvor det er mange som ønsker å ta høyere utdanning, er det riktig i prioritere norske studenter, uttalte Borten Moe i en pressemelding i oktober i fjor, der han presiserer at utdanning skal være gratis for norske studenter og studenter fra EØS-land.

– Usolidarisk forslag

NTL og NTL Ung viser til at tilbakemeldingene fra utdanningssektoren har vært massivt negative.

– For oss i NTL Ung er det viktig at all utdanning skal være gratis! Vedtaket om å innføre studieavgift er direkte usolidarisk, og det vil føre til at kun en liten og lukket elite har råd til å utdanne seg ved norske læresteder, sier Tangen i NTL Ung.

Han spår at forskning- og utdanningsmiljøet i hele Norge vil krympes av dette, og at vi kan gå glipp av viktige internasjonale samarbeid.

– Vi kan ikke risikere å bli stående på sidelinjen i store globale spørsmål, som for eksempel klimakrisen, poengterer Tangen. 

 

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse