JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

NTL møter staten i Høyesterett

Staten vant i både tingretten og lagmannsretten. Nå får to overtallige domstolledere saken sin tatt opp til øverste rettsinstans.
ØVERSTE RETTSINSTANS: NTL og de to domstollederne skal få en endelig dom når saken blir tatt opp til Høyesterett.

ØVERSTE RETTSINSTANS: NTL og de to domstollederne skal få en endelig dom når saken blir tatt opp til Høyesterett.

Leif Martin Kirknes

guro@lomedia.no

De to domstollederne som i mars tapte mot staten i Hålogaland lagmannsrett får saken tatt opp til Høyesterett.

Det bekrefter LO-advokat Rune Lium til Frifagebevegelse.

– Vi er naturlig godt fornøyd med at saken er fremmet for behandling i Høyesterett. Saken handler om domstollederes uavhengighet, skriver han i en epost.

HAR FULGT SAKEN LENGE: LO-advokat Rune Lium har fulgt saken og de to domstollederne hele veien, med NTL som partshjelp.

HAR FULGT SAKEN LENGE: LO-advokat Rune Lium har fulgt saken og de to domstollederne hele veien, med NTL som partshjelp.

Eivind Senneset

En viktig prinsipiell sak for NTL

Bakgrunnen er strukturendringer i domstolen i 2021, som førte til at flere domstolledere ble overtallige. Staten fratok de overtallige domstollederne lederrollen og påla dem å gå inn som dommere i de nyopprettede domstolene.

Deriblant tidligere leder for Nordfjord jordskifterett, Eivind Helleland, og tidligere leder for Senja tingrett, Frank Kjetil Olsen.

De to saksøkte Justisdepartementet med krav om å få beholde lønn og stilling, og å ikke bli degradert, samt å få avgjort innholdet i domstollederes embetsvern ved strukturendring.

Lagmannsretten kom i mars til at staten kunne frata de overtallige domstollederfunksjonen. Norsk Tjenestemannslag (NTL) mener at hvis lagmannsrettens dom blir stående, så vil det være en klar svekkelse av domstolleders uavhengighet.

NTL har medlemmer blant alle grupper av ansatte i domstolene, og både Olsen og Helleland har meldt seg inn som følge av reformen.

Med forbundet i ryggen

NTL er partshjelp i saken, noe flere har satt spørsmålstegn ved, ifølge LO-advokaten.

– Jeg har fått spørsmål fra flere, også dommere, som lurer på hvorfor det er NTL som støtter en slik sak og ikke dommerforeningen. Jeg bruker da å svare at NTL er en organisasjon som er opptatt av sitt samfunnsansvar, og som tar sine medlemmer på alvor. NTL nøyer seg ikke med å snakke varmt om prinsipper i festtaler. De er også villige til å stå opp for prinsippene når det gjelder, skriver han.

Også NTL og de to domstollederne er svært glade for at Høyesteretts ankeutvalg har besluttet å fremme saken for Høyesterett.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse