Over 1000 ansatte i staten kan gå ut i streik
Meklingen i statsoppgjøret går inn i sin avgjørende fase. Om de ikke blir enige, kan det bli streik fra fredag morgen.
Riksmekler Mats Ruland er forberedt på en vanskelig mekling i statsoppgjøret.
Ole Palmstrøm
anders@lomedia.no
Riksmekler Mats Ruland samlet partene i tariffoppgjøret i staten tirsdag morgen. Det er klart for innspurt i meklinga som omfatter rundt 165.000 statsansatte.
Fristen er ved midnatt torsdag, og det betyr at det kan bli streik fra fredag morgen om de ikke blir enige.
Ruland er forberedt på at det blir en komplisert mekling.
– Det blir spennende. Det blir nok en vanskelig mekling, men jeg har tro på at vi skal klare å komme i mål, sier han.
Vanskelige spørsmål
Et tema som er forventet å bli vanskelig, er om de ulike hovedsammenslutningene skal tilbake på like tariffavtaler eller ikke.
Staten, som er arbeidsgiver, har hatt dette som ett av sine utgangskrav, og LO Stat og YS Stat har vært tydelige på at de ønsker samling.
Men Akademikerne Stat og Unio Stat har vært svært lunkne til dette. At det er et politisk mål fra regjeringa med samling av avtalene, tror ikke Ruland påvirker meklinga mye.
– Det er en situasjon jeg har vært bort i tidligere. Vi må samtidig forholde oss til de krava som kommer inn i meklinga, og det er partene som styrer hvilke tema som er i meklinga. Det er de vi må prøve å løse, sier han.
Om det skulle bli streik, kan det gjelde én eller flere hovedsammenslutninger.
LO Stat har meldt at de tar ut rundt 1100 medlemmer i streik fra første stund om en streik skulle bli et faktum. YS Stat har 320 medlemmer i første streikeuttak, mens Unio Stat har tatt ut 21 medlemmer.
Akademikerne Stat tar ut 1240 medlemmer, ifølge NTB.
Kommentar: Lønnsoppgjøret i staten blir tidenes vanskeligste
Stiller uthvilt
Under en mekling er det kun riksmekleren som kan uttale seg. Det er ikke ventet noen flere oppdateringer på hvordan meklingen går før torsdag kveld.
Ruland lover imidlertid de mange titalls forhandlerne noe søvn framover.
– Vi skal sove inn imellom her. Det blir vel to mellomlange dager i dag og i morgen. Så blir det jobb til fristutløp ved midnatt torsdag. Så får vi se om vi sitter på overtid. Det har vi gjort de foregående oppgjørene, så jeg blir ikke overraska om vi skal det i år også. Vi får se, men vi har som mål å bli ferdig til fristutløpet, sier han.
Selv har han brukt langhelga til å bygge overskudd.
– Jeg har hatt noe fri i pinsa. Det er greit å komme inn i meklinga her med overskudd, frisk og opplagt, fastslo han før han lukket føra til møterommet.
Kommentar: En hard strid innad i fagbevegelsen kan utløse streik i staten
FULLT HUS: I Riksmeklerens nye lokaler har bordet i møterommet blitt mange meter lengre, men likevel er det ikke plass til alle involverte i meklinga.
Ole Palmstrøm
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.