Lønnsoppgjøret
Streikeuttaket for staten er klart
Fristen for meklingen i statsoppgjøret er natt til fredag neste uke. Om de ikke blir enige, går nesten 1100 LO-medlemmer ut i streik.
En eventuell streik vil merkes godt på OsloMet, der hele 277 LO-medlemmer vil bli tatt ut. (Arkivfoto)
Jonas Fagereng Jacobsen
anders@lomedia.no
Tirsdag 21. mai setter partene i statsoppgjøret seg til forhandlingsbordet hos Riksmekleren. Da holder de på til de er enige eller går ut i streik.
Fristen er ved midnatt torsdag. Det betyr at det kan blir streik i staten fra fredag morgen.
LO Stat har tidligere varslet at i alt over 4000 av medlemmene i LO-forbundene kan tas ut i streik.
Om det blir streik, starter den klokka 06, fredag 24. mai.
Aktuelt: Over 1000 ansatte kan gå ut i streik: Nå har de tre dager på seg
Departementer og universiteter
I første omgang er det 1097 medlemmer som går ut i streik dersom meklingen ikke fører fram. Alle ved arbeidsplasser i Oslo.
– Vi skal gjøre det vi kan for å komme i mål i meklingen, men streik er et lovlig kampmiddel, og vi forbereder oss derfor til å ta det i bruk, sier Egil André Aas, leder i LO Stat.
Medlemmene som går ut i streik kommer ifølge LO Stat i hovedsak fra Norsk Tjenestemannslag (NTL), men også fra FO, Creo og Fagforbundet.
Det er departementer, direktorater og utdanningsinstitusjoner som vil bli rammet først.
– Uttaket er ment å ramme arbeidsgiver først og fremst, men en eventuell streik i offentlig sektor vil nødvendigvis også påvirke tjenestetilbudet til publikum, sier Aas.
Egil André Aas, leder i LO Stat.
Ole Palmstrøm
Kommentar: En hard strid innad i fagbevegelsen kan utløse streik i staten
Undervisning og eksamen vil bli berørt
Halvparten av de som går ut i streik kommer fra Universitetet i Oslo og OsloMet. NTL påpeker at en eventuell streik vil begynne midt i eksamensperioden, og spår at både undervisning, eksamen og sensur vil bli påvirket.
I det første streikeuttaket ved de to universitetene er både vitenskapelige ansatte, ingeniører, renholdere og administrasjon tatt ut. NTL påpeker at arbeidsoppgavene deres er avgjørende for at udnervisning og forskning skal kunne gjennomføres.
Leder Natalia Zubillaga ved NTL Unviersitetet i Oslo understreker at NTL forventer at staten tar ansvar for at alle ansatte skal ha et rettferdig lønnssystem.
– Hvis staten prøver å tvinge på oss en avtale som svekker muligheten for generelle lønnstillegg til alle i staten, er medlemmene våre klare til å ta kampen. Vi trenger å ivareta alle med lang utdanning, ikke bare noen få, sier hun.
STREIK: Mange av medlemmene til Natalia Zubillaga i NTL Universitetet i Oslo står klare til å streike fredag.
Anders Hauge-Eltvik
Også ansatte i departementer og direktorater står klare til å legge ned arbeidet hvis ikke staten er villige til å sikre de fremtidige lønnsvilkårene deres.
– Vi står fast på kravet om at alle statsansatte må være sikra lønnsvekst også i framtiden. Det trenger vi alle, selv om vi har grei lønn og høy utdanning, sier Malin Tvedt Hogstad, leder for NTL i Direktoratet for statlig økonomistyring (DFØ).
KRAV: Leder Malin Tvedt Hogstad ved NTL Direktoratet for økonomistyring (DFØ) er klar til å streike dersom meklinga i staten ikke ender i enighet.
Arash Nejad/Nyebilder
Akademikerne stat melder at 1240 av deres medlemmer går ut i en eventuell streik. YS Stat tar ut 320 medlemmer i første streikeuttak.
Les også: Slik vil staten samle alle på én lønnsavtale igjen
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.