Nedbemanning
Politiansatt ble omplassert basert på poeng. Høyesterett avviser anken
Saken mot staten avsluttes, og kvinnen som er ansatt i Politiets utlendingsenhet må fortsette i jobben hun mener hun ble ugyldig omplassert til.
Anken mot staten ble avvist av Høyesterett, og den kvinnelige politiansatte må fortsette i jobben hun mener hun ble ugyldig omplassert til.
Leif Martin Kirknes
guro@lomedia.no
En ansatt i Politiets utlendingsenhet (PU) gikk til retten etter hun ble omplassert.
Bakgrunnen for saken er en omorganiseringsprosess som PU gjennomgikk i 2019 og 2020. Da ble det brukt et nytt poengsystem for å velge hvem som skulle bli rammet av kuttene.
Ansatte med lavest poengsum ble omplassert eller mistet jobben.
Hun vant i tingretten, men tapte da staten tok saken til lagmannsretten.
Nå har Høyesterett avslått anken hennes.
Ankeutvalget finner altså ikke tilstrekkelig grunn for å behandle anken videre, på tross av at tingretten først dømte i hennes favør.
Den kvinnelige politiansatte er medlem i Norsk Tjenestemannslag (NTL), som har bistått henne i saken, med LO-advokat Fredrik Jadar som forsvarer.
Han er ikke overrasket over utfallet, men mener at saken skulle blitt tatt videre til øverste domstol.
– Vi mente at saken reiste prinsipielle spørsmål om styringsretten som Høyesterett burde ha tatt til behandling, sier han til FriFagbevegelse.
Samtidig understreker han at Høyesterett må gjøre prioriteringer. Det er bare et fåtall av ankene fra lagmannsretten som faktisk slipper inn til behandling i Høyesterett. Ankeutvalget gir heller ingen begrunnelse for beslutningen.
– Kanskje syntes Høyesterett at det ikke var behov for flere avgjørelser om arbeidsgivers styringsrett i denne omgang. Høyesterett hadde relativt nylig en annen styringsrettssak til behandling. Så lenge ankeutvalget ikke gir begrunnelse, blir det vanskelig å ha en sikker formening om grunnen, sier LO-advokaten.
Dermed må NTL betale ytterligere 12.000 kroner for behandlingen av anken, utover sakskostnadene fra lagmannsretten på 329.787 kroner.
– Fordelen med å være fagorganisert er at det er forbundet som betaler kostnadene, ikke enkeltmedlemmet, påpeker LO-advokaten.
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.