JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Politiansatt i ny rettsrunde med staten om poengsystem for nedbemanning

Da Politiets Utlendingsenhet (PU) skulle kutte i staben, ble det brukt et nytt system basert på poeng. Ansatte med lavest poengsum ble omplassert eller mistet jobben.
ANKESAK: I sommer vant NTL-medlemmet saken mot staten, men måtte igjen i retten da arbeidsgiver anket. I forrige uke gikk saken i Borgarting lagmannsrett i Oslo.

ANKESAK: I sommer vant NTL-medlemmet saken mot staten, men måtte igjen i retten da arbeidsgiver anket. I forrige uke gikk saken i Borgarting lagmannsrett i Oslo.

Martin Guttormsen Slørdal

guro@lomedia.no

I forrige uke gikk ankesaken i Borgarting lagmannsrett i Oslo.

NTL-medlemmet som i sommer vant saken mot arbeidsgiver, måtte igjen forsvare hvorfor hun mener hun ble urettmessig vurdert og omplassert på feil grunnlag i Politiets Utlendingsenhet (PU).

– Det har vært tøft å stå i dette så lenge. Uavhengig av utfallet, så er det en bittersøt følelse. Jeg skal jo tross alt fortsette arbeidsforholdet når saken er avsluttet, sa hun til Frifagbevegelse etter at prosedyrene ble lest opp fredag.

Poengsystem

Da Politiets Utlendingsenhet (PU) var gjennom en omorganiseringsprosess i 2019 og 2020 ble det brukt et nytt poengsystem for å velge hvem som skulle bli rammet av kuttene.

Ansatte med lavest poengsum ble omplassert eller mistet jobben.

En kvinnelig ansatt, som i dag er medlem av Norsk Tjenestemannslag (NTL), fikk lav poengsum og ble omplassert til et annet sted i PU.

Hun var uenig i evalueringen gjort av henne og sammen med NTL og LO gikk hun til sak mot arbeidsgiver og staten.

I sommer dømte Oslo tingrett saken enstemmig i hennes favør. Hun skulle dermed få komme tilbake til jobben hun hadde før omplasseringen.

Tingretten slo da fast at omplasseringen var ugyldig. Kvinnen skulle få tilbake sin opprinnelige stilling og staten ble dømt til å betale alle saksomkostninger.

Så anket staten.

Kritikken har haglet: Slik er livet på innsiden av Trandum

Strid om styringsretten

Staten på sin side mener fortsatt at omplasseringen var forsvarlig og at stegene i prosessen ble gjennomført på riktig måte og at kriteriene i vurderingen ble fulgt.

Ifølge arbeidsgiver skal omplasseringen av de ansatte ha skjedd i samsvar med arbeidsgivers styringsrett. 

– Dommen ble anket fordi staten mener tingretten har stilt for strenge krav til saksbehandlingen og etterprøvbarheten ved arbeidsgivers bruk av styringsretten, skriver advokat Stein-Erik Jahr Dahl i Regjeringsadvokaten i en e-post.

Han representerte staten ved Justis- og beredskapsdepartementet i både tingretten og lagmannsretten.

Styringsretten sier at arbeidsgiver har rett til å organisere, lede, fordele og kontrollere arbeidet, samt å ansette og si opp arbeidstakere.

Avgjørelser må ha et forsvarlig grunnlag, og må ikke være vilkårlige eller basert på utenforliggende hensyn.

Den er ikke lovfestet, men ligger til grunn i alle arbeidsforhold og er akseptert i rettspraksis.

700 ansatte berørt

LO-advokat Fredrik Jadar har bistått den NTL-medlemmet i både tingretten og lagmannsretten.

– Den kvinnelige ansatte mener på sin side at tingretten har avsagt en dom som stiller riktige krav til saksbehandlingen og etterprøvbarheten ved arbeidsgivers bruk av styringsretten i en nedbemanningsprosess som dette, sier han.

Nedbemanningen i PU involverte omtrent 700 ansatte. Utvelgelsen av hvem som ble rammet, var basert på et poengsystem.

Denne typen nedbemanningsprosess var den første i politiet gjennom tidene.

Underveis i prosessen ble det utarbeidet prosedyrer for nedbemanning, og disse ble senere brukt som mal for nedbemanning i politietaten. 

Kompetanse og hvordan de ansatte utførte arbeidet i sine stillinger var det viktigste kriteriet for utvelgelsen.

Arbeidsutførelsen skulle bedømmes av de nærmeste lederne, som ga dem poeng. Medlemmet fikk lav poengsum og ble omplassert til mindre attraktive arbeidsoppgaver på et annet tjenestested. 

Tror på samme utfall

NTL, som bistår medlemmet i retten, har hele tiden vært kritisk til prosedyren. De mener det er brukt subjektive kriterier i poengberegningen, og at denne saksbehandlingen var i strid styringsretten. Dette var retten enig i. 

I sommer fastslo også tingretten at kriteriet og vurderingen av arbeidsutførelsen ikke tilfredsstilte kravene til objektivitet og etterprøvbarhet som styringsretten krever. 

Tidligere hovedtillitsvalgt i PU, Martin Alexander Simonsen

Tidligere hovedtillitsvalgt i PU, Martin Alexander Simonsen

Ole Palmstrøm

Medlemmets hovedtillitsvalgte under nedbemanningsprosessen, Martin Alexander Simonsen, er nå spent på utfallet i saken.

– Vi har tro på at lagmannsretten vil komme til samme avgjørelse som tingretten kom frem til i sommer. Dette har vært en viktig sak for oss lokalt å følge opp. LO juridiske og NTL sentralt har gjort en god jobb i denne saken, og både vi og medlemmet har fått god hjelp og oppfølgeing i den lange tiden saken har tatt, sier han.

Han synes det er trist at medlemmet har måtte stå i denne belastningen det har vært å være en del av i denne saken.

Dommen fra lagmannsretten er ventet om fire uker. Inntil da må medlemmet bli værende i jobben hun er omplassert til.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse