Likestillingsarbeid i politiet
Politiet ble dømt i Diskrimineringsnemnda
Dokumenteringen for likestillingsarbeidet i politiet er ikke godt nok. Nå tar de grep.
TAR GREP: – Vi anerkjenner at redegjørelsen ikke har vært tilstrekkelig, og har tatt grep ved å lage et eget vedlegg om mangfold og likestilling til årsrapporteringen fra og med 2022, sier Kjersti Jørgensen i Politidirektoratet.
Leif Martin Kirknes
guro@lomedia.no
Da Politidirektoratet (POD) hadde levert sin redegjørelse for sitt likestillingsarbeid i 2021, ble de klagd inn av Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO).
Vedtaket i Diskrimineringsnemnda var enstemmig: Politidirektoratets likestillingsredegjørelse for 2021 er i strid med likestillings- og diskrimineringsloven.
Store mangler
Fra 2020 ble det strengere krav til rapportering om status for likestilling på offentlige og store private arbeidsplasser. I 2021 gjennomførte derfor ombudet en kontroll av ni store virksomheter, deriblant politiet.
Ingen av de ni besto kravene i første runde, men de fleste fikk godkjent etter tilbakemeldinger og en ny sjanse.
Politiet derimot, hadde fortsatt så store mangler i rapporteringen at ombudet klagde dem inn for Diskrimineringsnemnda.
– Politidirektoratet beskriver verken likestillingsutfordringene de står i, eller tiltakene de har satt i verk på bakgrunn av disse, godt nok i redegjørelsen. Det er viktig at politiet med sitt samfunnsoppdrag, og som en av Norges største etater, gjør rede for sitt likestillingsarbeid på en bedre måte enn dette, sier likestillings- og diskrimineringsombud, Bjørn Erik Thon.
Nemnda var tydelig på at politiet ikke har gjort godt nok rede for arbeid med blant annet hvordan det jobbes med likestilling. Dette gjelder også involvering og samarbeid med tillitsvalgte.
Mye lest: Alexander varslet om kritikkverdige forhold i politiet: – Livet har vært tungt de siste årene
22 tiltak
Politiet selv sier de prioriterer likestillingsarbeidet.
– Vi har som mål å jobbe aktivt, systematisk og målrettet mot å fremme likestilling og hindre diskriminering, samt å utarbeide en redegjørelse i tråd med lovens krav, sier seksjonssjef i POD, Kjersti Jørgensen.
Likevel ser hun at den tidligere rapporteringen ikke har vært utfyllende nok.
Derfor har de etter kontrollen i 2021 ferdigstilt en plan for arbeidet med mangfold, dialog og tillit i POD.
Allerede har de satt i gang aktiviteter for å oppnå de 22 tiltakene de har i planen.
Aktivitets- og redegjørelsesplikten
Er en plikt alle arbeidsgivere, arbeidslivets organisasjoner, samt offentlige myndigheter, har til å arbeide aktivt, målrettet og planmessig for å fremme likestilling og hindre diskriminering.
Offentlige myndigheter og de største arbeidsgiverne skal årlig redegjøre for sitt aktive likestillingsarbeid.
Mindre arbeidsgivere har plikt til å dokumentere hvordan de arbeider for å fremme likestilling og hindre diskriminering.
Strenge krav
Ifølge LDO oppfyller ikke politiet kravet om rapportering om den faktiske tilstanden for likestilling mellom kjønn i politiet.
Under dette punktet skal det mangle oppklaring for uttak av foreldrepermisjon fordelt på kvinner og menn, resultatene av kartlegging av ufrivillig deltid eller resultatene av lønnskartleggingen.
POD har heller ikke redegjort for lønnsforskjellene etter ulike stillingsgrupper som gjør likt arbeid av lik verdi. Dette mener LOD at gjør det vanskelig å vurdere om det trengs forebyggende tiltak.
Beskrivelsen av hva de gjør for å oppfylle aktivitetsplikten (faktaboks) er heller ikke god nok.
Redegjørelsen skal verken beskrive likestillingsutfordringene politiet står i, eller tiltakene de har satt i verk på bakgrunn av disse, godt nok i redegjørelsen.
LDO understreker at politiet med sine 18 000 årsverk er en stor offentlig virksomhet, og at det derfor må kunne stilles høye krav til deres likestillingsredegjørelse.
Mye lest: Jennie fikk ikke sommerjobben fordi hun er kvinne
Har tatt store grep
Kjersti Jørgensen i POD sier at det nettopp i en så stor virksomhet som politiet, så tar det tid å gjøre endringer.
Hun forteller at oppdrag og krav til alle enheter sendes ut i starten av rapporteringsåret, men at planleggingen starter lenge før, og at det involverer både departementet, direktoratet og underliggende enheter.
– Departementet gir sine styringssignaler gjennom statsbudsjettet og tildelingsbrev. POD utarbeider resultatavtaler for underliggende enheter. Arbeidet med disse pågår gjennom året forut for det aktuelle styringsåret.
På grunn av denne prosessen lot det seg ikke gjøre å få alt på plass for 2021. Likevel har POD i denne perioden jobbet med å få på plass god nok oversikt over alle underliggende enheter, distrikt, særorgan og system. Slik skal de kunne legge fram en redegjørelse med store endringer.
– Vi anerkjenner at redegjørelsen ikke har vært tilstrekkelig, og har tatt grep ved å lage et eget vedlegg om mangfold og likestilling til årsrapporteringen fra og med 2022.
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.