JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Regjeringen åpner for å endre statsansatteloven

NTL vil ha forbedringer i statsansatteloven, og statssekretær Gunn Karin Gjul holder døra på gløtt.
INNLEDERE: Forbundsleder Kjersti Barsok (t.v.) og NTLs landsstyre hadde debatt med statssekretærene Gunn Karin Gjul og Truls Wickholm torsdag.

INNLEDERE: Forbundsleder Kjersti Barsok (t.v.) og NTLs landsstyre hadde debatt med statssekretærene Gunn Karin Gjul og Truls Wickholm torsdag.

Ole Palmstrøm

anders@lomedia.no

På landsstyremøtet til Norsk Tjenestemannslag torsdag var statssekretærene Gunn Karin Gjul (Ap) i Kommunal- og distriktsdepartementet og Truls Wickholm (Ap) fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet invitert til å møte forbundets tillitsvalgte.

Av mange temaer som ble diskutert, var blant annet statsansatteloven som Solberg-regjeringen innførte.

Vil endre statsansatteloven

Forbundsleder Kjersti Barsok mener loven må endres, og bli en del av opprydningen i arbeidslivet som regjeringen har varslet.

– Det er nok ingen overraskelse at vi i NTL vil at regjeringen skal ta tak i loven om statens ansatte, slik at vi får ta del i den oppvasken. Det gjelder adgangen til midlertidige stillinger, innleie og å gjøre arbeidslivet tryggere for alle ansatte i norsk arbeidsliv, sa Barsok.

Statssekretær Gunn Karin Gjul sier de har startet en dialog med NTL om dette.

– Det er sånn at vi har sagt at vi er åpne for å diskutere endringer i statsansatteloven. Vi har hatt et lite møte der vi har prata om det Kjersti (Barsok, red.anm.), og vi skal fortsatt ha dialog om det. Slik får vi innspill om hva dere opplever som problematisk. Det er jo et annet arbeidsliv i dag enn da loven ble vedtatt, så vi er innstilt på å ha en dialog på det, sa Gjul,

Arbeidsgiverrådet består

Et annet grep fra Solberg-regjeringen, som har irritert NTL-tillitsvalgte, er opprettelsen av arbeidsgiverrådet i staten, der ledere i statlige etater samles for å diskutere blant annet arbeidsgiverpolitikk.

– Dere må legge ned arbeidsgiverrådet, sa leder Natalia Zubillaga i NTL Universitetet i Oslo i debatten.

Statssekretæren var ikke med på dét forslaget.

– Dette er et rådgivende organ for statsråden. De skal fortelle hvordan de opplever hverdagen ute fra sitt ståsted: Hvordan det er å være leder, rammebetingelsene, hvordan få bedre inkludering og jobbe med tillitsreform. Så vi mener ikke at vi skal legge ned arbeidsgiverrådet. Men husk at det er rådgivende, sa Gjul.

Reforhandling av IA-avtalen

Ved utgangen av 2022 går også den gjeldende IA-avtalen ut, og statssekretær Wickholm forklarte hvordan regjeringen har tenkt å legge opp arbeidet med reforhandling. Målet er å ha en ny avtale klar i god tid før årsskiftet.

Leder Bjørn Halvorsen i NTL Sentralforvaltningen vil styrke ambisjonene i avtalen.

– Delmålet om å få flere med funksjonshindre inn i arbeidslivet bør inn i avtalen igjen, og jeg ser gjerne at det kommer et mål om sysselsetting for de med innvandrerbakgrunn, sa han.

NTL NRKs Are Bøhm minnet regjeringens representant om at man må tåle høyere sykefravær for å få et mer inkludert arbeidsliv.

– Noe av det klokeste som er sagt om IA-avtalen, er arbeidsmedisiner Ebba Wergeland sitt sitat om at «Om man skal gjøre arbeidslivet mer inkluderende, må det bli høyere sykefravær». Det er nemlig en innebygd motsetning i IA-avtalen at man skal bli mer inkluderende på den ene siden og på den andre siden få ned sykefraværet, som en gulrot for arbeidsgiverne. Skal man ha reell inkludering, må man akseptere at sykefraværet kan gå opp, sa han.

Truls Wickholm understreket at regjeringen var villige til å se på dagens virkemidler, hvilke endringer som ble gjort sist og ideer om hva man kan gjøre for bedre inkludering.

– Du løfter dilemmaet godt, Are. Hvordan skal vi få flere inn i arbeidslivet som kanskje har en annen type mulighet til å delta enn de som kan jobbe 100 prosent hele tida, uten at det skal være ødeleggende for sykefraværsstatistikken? De tankene må vi klare å ha i hodet samtidig, sa han.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse