Sivilforsvaret selger leir på Grorud:
Salget av Grorud leir: – Sivilforsvaret selger arvesølvet, og private firmaer tjener store penger på dette
Sivilforsvarets leir i Grorud selges for 117,8 millioner kroner. NTL kaller det et kupp – for kjøperne.
SALG: Sivilforsvaret selger leiren i Oslo for 117,8 millioner kroner. NTL og LO forventer at pengene brukes til å styrke Sivilforsvaret.
Mimsy Møller / Samfoto/NTB
anders@lomedia.no
Sivilforsvarets leir på Grorud skal bli til leiligheter, etter at staten har solgt tomta til private utbyggere for 117,8 millioner kroner.
Den attraktive beliggenheten gjør at leder Are Stand i NTL Samfunssikkerhet og beredskap omtaler tomta som «Sivilforsvarets sparebøsse».
– Denne tomta er verdt så mye at inntektene kan brukes til å dekke noe av etterslepet som Sivilforsvaret har på utstyr, sier han.
• Beredskapen i Norge: LO og NTL frykter det går med Sivilforsvaret som det har gått med nærpolitireformen
Stor verdi
75 prosent av salgssummen blir værende i Sivilforsvaret, noe han synes han er et minimum. Men Strand er usikker på hvor god avtalen er for staten.
– Når denne tomta blir regulert til boligformål blir verdien sikkert flerdoblet. Dermed er det et kupp å kjøpe denne for 117,8 millioner kroner. Sivilforsvaret selger arvesølvet, og private firmaer tjener store penger på dette, konstaterer Strand.
Det er ikke bestemt hvor Oslo og Akershus Sivilforsvarsdistrikt skal ha sin base framover. De neste tre årene skal de leie den leiren som nå er solgt.
Strand er spent på hva leieprisen kommer til å bli.
Strand understreker at hvor enn den neste leiren til Sivilforsvaret i dette området blir, må den ikke plasseres slik at beredskap og responstid blir skadelidende.
• NTL fornøyd med at koronaloven i Forsvaret avsluttes i februar
LO er skeptisk
Sekretær Are Tomasgard i LO lurer også på hva konsekvensene av salget vil bli. Han påpeker at beredskapen generelt og Sivilforsvaret spesielt har blitt svekket gjennom sju år med ostehøvelkutt.
– Salget av Grorud leir kan se ut som en fortsettelse på nedbygging – bokstavelig talt, sier han.
Han understreker at LO ikke er imot endringer uansett, men sier de må vite mer om hva virkningene av salget blir på både kort og lang sikt.
– Et minimum er at pengene en får inn fra salget pløyes tilbake krone for krone til landets beredskapsarbeid, mener Tomasgard.
Han er også skeptisk til økonomien i å leie noe man akkurat har solgt.
– Det vil kosten penger. Vi må i alle fall unngå å bygge ned sivilforsvaret ytterligere for å spare penger. Det kan koste oss alle dyrt om beredskapen svekkes!
• Covid-19 stjeler kapasitet fra Sivilforsvaret: Får vi store flommer eller skogbrann nå, har Sivilforsvaret lite å stille med, frykter tillitsvalgte
– Gir Sivilforsvaret et løft
Fungerende sjef for Sivilforsvaret, Sigurd Heier, deler ikke bekymringene om beredskapen til Sivilforsvaret.
– Nei, dette er ingen nedbygging av Sivilforsvaret. Nå får vi tilgjengelige midler til å digitalisere, oppgradere og fornye materiell. Salget av eiendommen vil derfor gi Sivilforsvaret et løft, sier Heier.
Han opplyser at leiekostnaden for leiren skal være 650.000 kroner i året fra overtakelsen i januar neste år. Det er bestemt at «75 prosent av netto vederlag for transaksjonen» skal være til Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskaps disposisjon.
– Det er ikke endelig besluttet hvordan oppgjøret skal disponeres. Aktuelle områder er vedlikeholdsetterslep innenfor eiendom på blant annet på Starum, materiell og utstyrsetterslep i Sivilforsvaret, stengingskostnader i forbindelse med avhending av Sivilforsvarets eiendommer i Oslo og investering i digitalisering av Sivilforsvaret, sier han.
Når det gjelder distriktets nye lokaler, sier han at de begrenser seg til lager og kontor, og ikke en hel leir tilsvarende dagens leir i Grorud. De skal bruke tiden framover til å avgjøre hvor neste tilholdssted skal bli.
– Ved valg av ny lokasjon vil vi vurdere blant annet avstand til aktuelle innsatsområder i Oslo og Akershus. Det er også flere hensyn å ta, for eksempel eventuelle gevinster ved samlokalisering. Vi vil bruke tiden vi har til disposisjon nå i leieperioden til å finne en løsning som ivaretar beredskapen minst like bra som i dag.
• Pandemien var en varslet katastrofe, mener Agenda: – Men hvor bredt den ville ramme har vært veldig undervurdert
Are Strand.
Katharina Dale Håkonsen
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.