LO og NTL frykter for konsekvensene hvis Sivilforsvaret skal bli en usynlig etat. (Illustrasjonsfoto)
Ole Palmstrøm
Beredskapen i Norge:
LO og NTL frykter det går med Sivilforsvaret som det har gått med nærpolitireformen
Sivilforsvarets ledelse skal ikke lenger være uniformert, og blir mer usynlig. Frykten er at det vil gå utover den sivile beredskapen.
helge@lomedia.no
Nærpolitireformen har gjort politiet mindre synlig i store deler av landet. Nå er det Sivilforsvaret sin tur til å bli mer usynlig. Det liker LO og NTL dårlig.
Justisministeren har sendt et såkalt oppdragsbrev til Sivilforsvaret som gir store endringer. Blant annet er Sivilforsvaret i ferd med å integreres i virksomheten til Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). Direktøren i DSB, herunder Sivilforsvaret, har fått en tekst i stillings- og resultatkrav om at Sivilforsvaret tydelig skal integreres i direktoratets virksomhet.
Er vi klare for neste krise? «Alle» advarte mot at det ville komme en pandemi. Men ingen land var forberedt
Stikk motsatt retning
Uniformeringen ved hovedkontoret skal bort. Sjefen har nylig sluttet, etter det FriFagbevegelse erfarer fordi han fikk et annet oppdrag enn det han var motivert til å lede.
– Vi frykter for tydeligheten og synligheten til Sivilforsvaret, sier Are Tomasgard til FriFagbevegelse.
Lederen for landsforeningen NTL samfunnssikkerhet og beredskap, Are Strand, er også bekymret.
– Lederen i Sivilforsvaret har hatt som sentral oppgave å gjøre Sivilforsvaret synlig, tydelig og relevant. Nå går signalene vi får i stikk motsatt retning, sier Are Strand til FriFagbevegelse.
– Sivilforsvaret er tappet for midler helt siden Berlin-muren falt, men likevel har det pågått et stort arbeid for å gjøre organisasjonen synlig og relevant, poengterer han,
Da Berlin-muren falt, var organisasjonen delt opp i 57 distrikter. Nå er antallet nede i 20.
Det er foretatt en konseptvurdering for Sivilforsvaret parallelt med arbeidet i Nærpolitireformen, hvor det er foreslått å reduseres fra 19 til 12 distrikter.
– Sivilforsvaret er en autoritet i samfunnet. Det er en uniformert autoritet, selv om det ikke er en væpnet autoritet. Skal du ta av uniformen til en sentrale delen av Sivilforsvaret, er du med på å gjøre den usynlig. Du er med på å ta ned autoriteten deres, mener Tomasgard, som er en del av ledelsen i LO.
Covid-19 stjeler kapasitet fra Sivilforsvaret: Får vi store flommer eller skogbrann nå, har Sivilforsvaret lite å stille med, frykter tillitsvalgte
Helt avgjørende beredskap
– Hvis lederen for eksempel blir intervjuet i krisesituasjoner, er det forskjell på om det står en uniformert leder eller sivil byråkrat som blir intervjuet. Det er det han blir oppfattet som. Sjefen for Sivilforsvaret skal være en tydelig og synlig leder for sin avdeling, poengterer Are Tomasgard.
– Nå har vi sett hele våren og sommeren med pandemien, at Sivilforsvaret har fått oppdrag etter oppdrag av myndighetene. Om det er å jage folk ned fra hyttene sine, satt opp smittetelt utenfor sykehusene, og ble utkommandert til Gardermoen i starten av pandemien. De skal forsterke alle de andre etatene når vi ikke er i krig. Regjeringen har svekket alle de andre etatene, og nå skal de i tillegg svekke Sivilforsvaret, sier Kjersti Barsok, som er forbundsleder i NTL.
– Det at beredskapen styrkes er bare tull, legger hun til.
– Sivilforsvaret kalles blant annet ut på naturkatastrofer som flom og skogbranner. De er helt avgjørende for beredskapen. Når vi snakker om beredskap, er det veldig mye mer enn bare forsvaret, legger hun til.
Tomasgard frykter for konsekvensene hvis Sivilforsvaret skal bli en usynlig etat.
– Hvis Sivilforsvaret blir gjemt bort i et direktorat, er det mer angripelig i forhold til framtidige budsjetter. Det er vanskeligere å kommunisere tydeligheten du trenger rundt behovet for Sivilforsvaret, mener han.
– Vårt krav er et synlig sivilforsvar med ressurser nok til å løse de viktige oppgavene de er satt til innen sikkerhet og beredskap i hele landet. Vi aksepterer ikke at verken usynliggjøring av eller reduksjoner i Sivilforsvaret. Eller at regjeringen fortsetter å bygge ned beredskapen og sikkerheten vår, mener Are Tomasgard.
Pandemien var en varslet katastrofe, mener Agenda: – Men hvor bredt den ville ramme har vært veldig undervurdert
Mest lest
Kronikk
En kritisk gjennomgang av regelverket for velferdsstatens støtteordninger burde stå høyt på agendaen. De strikte reglene for maksimal varighet kunne mykes opp, skriver forskerne.
Gorm Kallestad / NTB
Mer arbeid lønner seg ikke alltid for familier på trygd
Regjeringen vil fortsette å gi strømstøtte til husholdningene, men hever terskelen for å få den.
Colourbox
Strømstøtten endres: Sjekk hva det betyr for deg
Hanna Skotheim
Laila jobbet som lærer i 20 år: – Jeg angrer bittert på at jeg ikke gikk før
REDDET AFP: Da arbeidsgiveren til Åshild Finnestad skulle nedbemanne, var hun nær ved å bli sagt opp. I tillegg til å miste jobben, stod hun i fare for å miste AFP-en sin, noe som fort tilsvarer over én million kroner.
Jan Inge Haga
30 år var ikke nok: Million-pensjonen holdt på å ryke for Åshild
Eide reagerer også på at den aktuelle sjåføren blir utnyttet økonomisk av det norskeide transportfirmaet som holder til på Vestlandet. Han viser til at begge lønnsslippene dokumenterer at sjåføren, tross mye overtid og nattkjøring, ikke har fått en eneste krone i verken overtid eller ubekvemstillegg.
Jan Inge Haga
Sjåfører ut mot Posten: – Helt vilt om dette får fortsette
Eirik Dahl Viggen
– Det er summen av alt. Ikke bare å sone med fotlenke, men tapet av jobb og venner
– Når strømprisen firedobles, er ikke det noe du kan ta fra bunnlinja i en overgangsfase. Det er kritisk for overlevelsen av en bedrift, sier klubbleder for Fellesforbundets medlemmer i 3B Fibreglass.
Tormod Ytrehus
Frykter et ras av oppsigelser: – Strømkrisa er langt fra over
Hun synes selv det er godt å se at den lille mannen – eller kvinnen – i gaten kan oppnå noe. – Men det er så klart bittert at man sitter igjen med en så stor regning, sier Janne Cecilie Thorenfeldt.
Ole Palmstrøm
Nav får historisk straff. Det er Janne Cecilie glad for
Sykefraværet øker, flere går på avklaringspenger og befolkningen blir eldre.
Colourbox
Nav-regnestykke: «Alle» må betale 14.000 mer i året
Ap-leder Jonas Gahr Støre tar partiets dalende oppslutning i LO på største alvor.
Jan-Erik Østlie
Nye tall: LOs medlemmer flykter til høyre
REFSER: – Først og fremst er det Ap som må ta seg inn over seg at så mange LO-medlemmer ikke ser på oss som det naturlige valget, sier Trond Giske.
Ole Martin Wold
LO-medlemmer dropper Ap: – Det siste partiet trenger nå, er stillhet
JERNBANEMILJØ: Fredrik Carolin (f.v.), togleder, Arve Andersen, trafikkstyrer, Kim Nordgård, trafikkstyrer og Simon Olaisen, klubbleder for klubben for trafikk, teknikk og administrasjon mener de har en fantastisk arbeidsplass.
Morten Hansen
Toglederne mistet jobben – nå håper de nordnorsk erfaring er nok
Marie Sørhaug (t.v.) og Felicitas Scheffknecht har så vidt passert 30 år, men er allerede bekymret for pensjonen sin. De synes det er en merkelig logikk å svekke offentlig AFP, når man skal harmonisere AFP i privat og offentlig sektor.
Ole Palmstrøm
Unge om pensjon: – Det har blitt en vits at vi kommer til å jobbe til vi dør
Martin Guttormsen Slørdal
Mobilbruk på arbeidsplassen: – Før satt vi på pauserommet og prata sammen
Palestinske redningsarbeidere bærer ut en kvinne som ble såret i et israelsk flyangrep mot flyktningleiren Khan Younis, sør på Gazastripen.
NTB/AP
Israel bruker jagerfly med norske deler i Gaza-krigen
Driftsoperatør Frida Nilsen i landets største fjernvarmeselskap er blant dem som holder kulda unna 200.000 Oslo-borgere.
Werner Juvik
Nå kommer kulda: Frida fikser fjernvarmen for 200.000 innbyggere
Mange har søkt om boliglån med gunstig rente hos Statens pensjonskasse. (Illustrasjonsfoto)
Colourbox.com
Lang kø for boliglånsrente på 4-tallet
De ligger som oftest der, rett framfor sin eier, under møter, på konferanser, i lunsjen, på restauranten med venner og familie. Men er det alltid greit å plukke dem opp?
Hanna Skotheim
Kan arbeidsgiver nekte deg å bruke mobilen?
Forfatter Olaug Nilssen ønsker seg at fagfolk kommer på banen og diskuterer problematikken rundt seksualitet og sterkt utviklingshemmede.
Eivind Senneset
Olaug klarte ikke å ta seg av sin egen sønn: – Jeg måtte undertrykke følelser i mange år
Debatt
Utfallet av denne kampen vil avgjøre svært mange andre spørsmål i årene som kommer. Den er en skjebnekamp, skriver Jonas Bals.
Håvard Sæbø