LITE BRUKT LOV: Den midlertidige koronaloven i Forsvaret har vært lite brukt. Ett av få unntak er for å sikre bemanning av kritiske funksjoner på fartøyer i Sjøforsvaret.
Onar Digernes Aase / Forsvaret
Koronakrisen
NTL fornøyd med at koronaloven i Forsvaret avsluttes i februar
NTL har stortingsflertallet med seg: Den midlertidige koronaloven i Forsvaret skal ikke gjelde helt fram til neste sommer.
merete.jansen@lomedia.no
I april i år, kort tid etter at landet ble mer eller mindre stengt som følge av pandemien, vedtok Stortinget en midlertidig lov for Forsvaret. I tillegg til å gi Forsvaret en begrenset beordringsmulighet av sivilt personell, gjorde den det mulig å iverksette egne tiltak for å hindre smittespredning, både i og utenfor arbeidstiden.
Forsvarsdepartementet ønsker å forlenge denne «koronaloven» fra 1. november til 1. juni, men har møtt motbør både blant ansattes organisasjoner og hos et flertall på Stortinget. Det er NTL-leder Kjersti Barsok glad for.
Bakgrunn: Regjeringen vil forlenge en nesten ubrukt koronalov for Forsvaret
– Unødvendig lov
– Vi er fornøyd med at stortingsflertallet nå går inn for at den midlertidige koronaloven i Forsvaret ikke skal gjelde lenger enn til 1. februar. Vår mening er at loven er unødvendig, og det er bra at den får forkortet gyldighet, sier Kjersti Barsok.
NTL var kritisk til at loven i det hele tatt ble innført på vårparten. Forbundet har hele tiden ment at gjeldende lov- og avtaleverk er tilstrekkelig for å løse de aktuelle problemstillingene.
– Grunnen til dette er, etter NTL sin oppfatning, stor vilje blant partene i Forsvaret til å finne løsninger innenfor det eksisterende lov- og avtaleverket. Dette viser at loven er overflødig og ikke bør forlenges, skrev forbundet i en høringsuttalelse i slutten av september.
Kommentar: Ny politisk krig om Forsvaret
Positive til dialog
Utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget gikk nylig samlet inn for at loven kan forlenges, men bare til 1. februar og ikke til 1. juni 2021. Representantene for Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet uttaler at «kontinuerlig dialog mellom partene i arbeidslivet har vært en stor styrke i håndteringen av koronakrisen i Norge, og at en så langt har evnet å finne gode løsninger uten å ta den midlertidige loven i bruk.»
Forsvaret har tidligere opplyst til NTL-magasinet at loven i svært liten grad er blitt brukt. Talsperson Per-Thomas Bøe har sagt at muligheten for å endre arbeidsoppgaver, ansvar og arbeidssted for sivilt ansatte ikke er tatt i bruk i det hele tatt. Muligheten for å sette inn tiltak for å forebygge smitte har vært «noe brukt» for å sikre bemanning av kritiske funksjoner, spesielt for fartøybesetninger i Sjøforsvaret.
Aktuelt: Regjeringens forsvarsplan er dårlig for forsvarsevnen, mener LO: – Hæren må styrkes nå
Annen situasjon i dag
NTL mener dette viser at loven er overflødig og at det er enda mindre bruk for den i dag enn da den ble innført i april:
– I dag er situasjonen en helt annen. Samfunnet vet mer om hvilke tiltak som har effekt og har mye større kapasitet til å håndtere lokale smitteutbrudd, skrev NTL i høringsuttalelsen.
NTL Forsvar oppfordrer regjeringen til å satse på dialog heller enn lovtekster:
– Nå må regjeringen lytte til Stortinget og gå i dialog med oss om å finne løsninger framover. Det eksisterende lov- og avtaleverket vil kunne ivareta de hensyn som må tas, og involvering gjennom partsarbeidet er helt avgjørende for å få gode løsninger, sier leder Stina Baarne Hassel i NTL Forsvar.
Mest lest
Kronikk
En kritisk gjennomgang av regelverket for velferdsstatens støtteordninger burde stå høyt på agendaen. De strikte reglene for maksimal varighet kunne mykes opp, skriver forskerne.
Gorm Kallestad / NTB
Mer arbeid lønner seg ikke alltid for familier på trygd
Regjeringen vil fortsette å gi strømstøtte til husholdningene, men hever terskelen for å få den.
Colourbox
Strømstøtten endres: Sjekk hva det betyr for deg
Hanna Skotheim
Laila jobbet som lærer i 20 år: – Jeg angrer bittert på at jeg ikke gikk før
– Hvis du lurer på hvorfor Norges største parti ikke lenger er Norges største parti, så kan dette være en av forklaringene, sier HK-lederen, med klar henvisning til Tonje Brennas siste uttalelse om matkøene i Norge. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
LO-forbund i harnisk etter Brennas uttalelser om matkøer: – Vi er sjokkert
REDDET AFP: Da arbeidsgiveren til Åshild Finnestad skulle nedbemanne, var hun nær ved å bli sagt opp. I tillegg til å miste jobben, stod hun i fare for å miste AFP-en sin, noe som fort tilsvarer over én million kroner.
Jan Inge Haga
30 år var ikke nok: Million-pensjonen holdt på å ryke for Åshild
Eide reagerer også på at den aktuelle sjåføren blir utnyttet økonomisk av det norskeide transportfirmaet som holder til på Vestlandet. Han viser til at begge lønnsslippene dokumenterer at sjåføren, tross mye overtid og nattkjøring, ikke har fått en eneste krone i verken overtid eller ubekvemstillegg.
Jan Inge Haga
Sjåfører ut mot Posten: – Helt vilt om dette får fortsette
Eirik Dahl Viggen
– Det er summen av alt. Ikke bare å sone med fotlenke, men tapet av jobb og venner
– Når strømprisen firedobles, er ikke det noe du kan ta fra bunnlinja i en overgangsfase. Det er kritisk for overlevelsen av en bedrift, sier klubbleder for Fellesforbundets medlemmer i 3B Fibreglass.
Tormod Ytrehus
Frykter et ras av oppsigelser: – Strømkrisa er langt fra over
– Jeg føler meg ikke noe verdsatt. Om de ikke ville ha meg der, kunne de jo gitt beskjed tidligere – jeg har tre barn og regningene må betales, sier Siyyam.
Jan-Erik Østlie
Siyyam føler seg presset ut av jobben: – Jeg ble for dyr for bedriften
Hun synes selv det er godt å se at den lille mannen – eller kvinnen – i gaten kan oppnå noe. – Men det er så klart bittert at man sitter igjen med en så stor regning, sier Janne Cecilie Thorenfeldt.
Ole Palmstrøm
Nav får historisk straff. Det er Janne Cecilie glad for
Sykefraværet øker, flere går på avklaringspenger og befolkningen blir eldre.
Colourbox
Nav-regnestykke: «Alle» må betale 14.000 mer i året
Ap- nestleder og statsråd Tonje Brenna forsvarer hun sosialhjelp som velferdsstatens «nødhjelp», sier en julekrisepakke ikke er rett lut mot matkøene. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Brenna får kritikk for matkø-budskap: Arrogant og hjerterått
Ap-leder Jonas Gahr Støre tar partiets dalende oppslutning i LO på største alvor.
Jan-Erik Østlie
Nye tall: LOs medlemmer flykter til høyre
REFSER: – Først og fremst er det Ap som må ta seg inn over seg at så mange LO-medlemmer ikke ser på oss som det naturlige valget, sier Trond Giske.
Ole Martin Wold
LO-medlemmer dropper Ap: – Det siste partiet trenger nå, er stillhet
Marie Sørhaug (t.v.) og Felicitas Scheffknecht har så vidt passert 30 år, men er allerede bekymret for pensjonen sin. De synes det er en merkelig logikk å svekke offentlig AFP, når man skal harmonisere AFP i privat og offentlig sektor.
Ole Palmstrøm
Unge om pensjon: – Det har blitt en vits at vi kommer til å jobbe til vi dør
JERNBANEMILJØ: Fredrik Carolin (f.v.), togleder, Arve Andersen, trafikkstyrer, Kim Nordgård, trafikkstyrer og Simon Olaisen, klubbleder for klubben for trafikk, teknikk og administrasjon mener de har en fantastisk arbeidsplass.
Morten Hansen
Toglederne mistet jobben – nå håper de nordnorsk erfaring er nok
De ligger som oftest der, rett framfor sin eier, under møter, på konferanser, i lunsjen, på restauranten med venner og familie. Men er det alltid greit å plukke dem opp?
Hanna Skotheim
Kan arbeidsgiver nekte deg å bruke mobilen?
Martin Guttormsen Slørdal
Mobilbruk på arbeidsplassen: – Før satt vi på pauserommet og prata sammen
Palestinske redningsarbeidere bærer ut en kvinne som ble såret i et israelsk flyangrep mot flyktningleiren Khan Younis, sør på Gazastripen.
NTB/AP
Israel bruker jagerfly med norske deler i Gaza-krigen
Driftsoperatør Frida Nilsen i landets største fjernvarmeselskap er blant dem som holder kulda unna 200.000 Oslo-borgere.
Werner Juvik