Pensjon og særalder:
Solberg-regjeringen ga 200.000 ansatte dårligere pensjon, mente LO. Nå skal særalder opp på nytt
Pensjonen for offentlig ansatte med særaldersgrense er oppe til forhandling igjen. Støre-regjeringen har lovet å reversere lovendringen som fjerner plikten til å fratre ved oppnådd aldersgrense.
STERK UENIGHET: Fagforbundet og LO trakk seg fra forhandlingene med Høyre-regjeringen i 2020 om særaldersgrenser for pensjon. F.v. Mette Nord, leder i Fagforbundet, Peggy Hessen Følsvik, daværende nestleder i LO, og Egil André Aas, leder i LO Stat, før et forhandlingsmøte med daværende regjering.
Ole Palmstrøm
erlend.tro.klette@lomedia.no
I februar 2020 kollapset forhandlingene mellom arbeidstakerorganisasjonene og Høyre-regjeringen om særaldersgrensene i offentlig sektor. Isfronten ble deretter enda hardere da regjeringen i juni 2021 fjernet fratredelsesplikten, mot ønsket til en nær samstemt arbeiderbevegelse.
Uten endring av reglene for særalderspensjon, fryktet arbeidstagerorganisasjonene store pensjonstap for ansatte i de berørte yrkesgruppene, som politi, brannvesen, Forsvaret, kriminalomsorgen, renholdere og sykepleiere.
Nå bekrefter LO-nestleder Roger Heimli at nye forhandlinger om pensjon for offentlige ansatte med særaldersgrenser startet torsdag.
– Vi er helt i startgropen. Møtet i dag var for å bli enige om at nå starter vi, og hvordan vi tenker oss arbeidet videre. Det er ekstremt viktig å få dette rammeverket på plass.
LO-nestleder Roger Heimli bekrefter at starten på nye forhandlinger om pensjonsregler for offentlig ansatte med særaldersgrenser fant sted torsdag.
Ole Palmstrøm
Mange penger: Du kan tape opptil 70.000 kroner årlig i pensjon når regjeringen endrer særaldersgrensa, ifølge Fagforbundet
Nødt til å lande en avtale
I oppstartsmøtet for forhandlingene var Arbeids- og inkluderingsdepartementet, LO, YS, Unio, Akademikerne, KS og Spekter alle representert.
– Inntrykket mitt er at alle ser behovet for å komme frem til en enighet om særaldersgrenser. Alle skjønner at vi er nødt til å komme i havn, sier LO-nestlederen.
Arbeids- og inkluderingsdepartementet bekrefter at arbeidet om særaldersgrensene er en prioritet.
– Vi jobber med å komme i gang raskest mulig med forhandlinger med partene. Det er viktig at vi kommer i gang med de nødvendige gjenstående elementene av den nye offentlige tjenestepensjonsordningen, skriver statssekretær Truls Wickholm i en epost til FriFagbevegelse.
Nye regler for særaldersgrenser: – Det kan tvinge mange over på uførepensjon, mener LO-topper
Vil forplikte seg til avtaler med arbeidslivet
Regjeringen slo i Hurdalsplattformen fast at den vil gjenoppta forhandlingene med partene om pensjon for ansatte med særaldersgrense i staten. I tillegg ønsker regjeringen å reversere lovendringen som fjerner plikten til å fratre ved oppnådd særaldersgrense.
– At den forrige regjeringen ikke lyktes med å oppnå en enighet med partene, og at plikten til å fratre stillingen ved særaldersgrense er opphevet, skal ikke hindre det viktige arbeidet som ligger foran oss, forteller statssekretæren.
– Regjeringen er opptatt av tillit mellom arbeidslivets parter og vil forplikte seg til inngåtte avtaler mellom partene.
Over 200.000 arbeidstakere i offentlig sektor har særaldersgrense, på enten 60, 63 eller 65 år, som er etablert både for å ivareta samfunnssikkerhet og ansatte. I yrker som krever god helse var de ansatte før regelendringen pliktige til å gå av når de hadde nådd særaldersgrensen.
I dag kan for eksempel en røykdykker i brannvesenet jobbe til han eller hun er 70 år.
Vil beholde særaldersgrensen for brannkonstabler: – Du står ikke i dette yrket til du er 70 år
Beskyldninger om avtalebrudd og løgn
Bakgrunnen for forhandlingene er at daværende regjering og partene i arbeidslivet i 2018 ble enige om en ny offentlig tjenestepensjon. Det var da enighet om at det måtte avtales egne pensjonsløsninger for dem som er omfattet av særaldersgrenser.
Forhandlingene om dette punktet mellom regjeringen og fagorganisasjonene ble først utsatt flere ganger, før de brøt sammen i 2020. Da Solberg-regjeringen ville fjerne fratredelsesplikten i særalderspensjonen uten en avtale med arbeidslivet, nektet LO, YS og Unio å delta i innspillsrunden.
Departementet har et «hastverk som på ingen måte gir grunnlag for tillit til prosessen,» skrev de tre organisasjonene den gang. YS mente at hele grunnfilosofien i pensjonssystemet kunne stå for fall. Partene anklaget hverandre både for avtalebrudd og løgn.
Umiddelbart etter at regelendringen ble vedtatt i 2021, varslet Arbeiderpartiet at fjerningen skulle reverseres dersom de vant regjeringsmakt i valget samme høst.
Arbeiderpartiet: – Dette er en sak som til de grader viser hvor fjernt fra arbeidslivet høyresiden står
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.